Deset pjesama koje su postale poznate nakon smrti izvođača

Kroz istoriju, brojni muzičari, od legendarnih ikona do mladih talenata, ostavili su muzičko nasljeđe koje prevazilazi njihovo postojanje. Njihova posthumna slava svjedoči o trajnoj snazi njihovog umjetničkog djela i dubokom uticaju koji su imali na slušaoce

3641 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U prostranstvu muzike postoji gorčina, pojava u kojoj se pjesme iznenada izbacuju u prvi plan i postižu široku popularnost nakon što umre umjetnik koji ih je stvorio. Vidjeli smo da se to dešava iznova i iznova sa umjetnicima poput Dejvida Bouija, Prinsa i Leonarda Koena, tokom perioda tuge fanova, pruža se prilika da se dublje istraže katalozi novootkrivenog materijala, otkrivajući skrivene dijamante koji su ranije izbjegavali široku pažnju. To je često vrijeme kada prave vremenske ljepote i dirljive poruke postaju poznate.

Kroz istoriju, brojni muzičari, od legendarnih ikona do mladih talenata, ostavili su muzičko nasljeđe koje prevazilazi njihovo postojanje. Njihova posthumna slava svjedoči o trajnoj snazi njihovog umjetničkog djela i dubokom uticaju koji su imali na slušaoce. Ove pjesme, nekada ograničene na periferiju, konačno zauzimaju svoje zasluženo mjesto u srcima i umovima ljubitelja muzike širom svijeta, prenosi "Far Aut" magazin, koji je sastavio listu.

Top lista:

‘Love Will Tear Us Apart’ – Džoj Divižn

Omiljena pjesma Kijanu Rivsa, nevjerovatno dirljiva i emotivno nadahnuta pjesma "Love Will Tear Us Apart" postala je veoma popularna nakon tragične smrti Ijana Kurtisa u maju 1980. godine, samo mjesec dana nakon prvog izdanja.

Zanimljivo je razmišljati o uticaju pjesme prije njegove smrti, da li je bila jeziva kao što se sada čini? Možda ne, ali njeni jezivi stihovi i melanholična melodičnost sadrže kompleksnost ljubavi, očaja i Kurtisovih sopstvenih borbi sa mentalnim zdravljem.

Džoj Divižn je imao posvećenu grupu fanova prije Kurtisove smrti, ali njihova popularnost je eksplodirala nakon toga, a istrajnost pjesme "Love Will Tear Us Apart" zaista ističe njihov uticaj unutar nastajuće post-pank scene.

‘(Sittin’ On) The Dock Of The Bay’ – Otis Riding

"(Sittin' On) The Dock Of The Bay" je vremenski klasik i jedna od najomiljenijih i ikoničnih pjesama Otisa Ridinga. Objavljena 1968. godine, postala je njegov najveći hit i izdata je posthumno nakon njegove smrti 1967. godine.

Pjesmu su zajedno napisali Otis Riding i gitarista Stiv Kroper, koji je bio član benda Booker T. & the M.G.'s, kućnog benda izdavačke kuće "Stax Records". Stihovi su inspirisani Reddingovim iskustvima tokom boravka u kući na splavu u Sausalitu, Kalifornija.

Melodija pjesme je odmah prepoznatljiva, sa zapamćenim uvodom na zviždanje koji dodaje dašak šale ozbiljnim stihovima. Ona prikazuje Ridingov duševni i moćni vokal, podržan nježnim aranžmanom akustične gitare, suptilnim udaraljkama i istaknutim dionicama truba.

‘Dreaming Of You’ – Selina

Izdanje pjesme "Dreaming of You" nakon Selinine tragične smrti dodatno je učvrstilo njen status ikone u muzičkoj industriji. Pjesma je brzo postigla komercijalni uspjeh, zauzimajući vrhove top lista i postajući jedna od njenih najpopularnijih i najtrajnijih pjesama. Dotakla je srca njenih posvećenih fanova i predstavila njenu muziku širem auditorijumu, utvrđujući njen uticaj i nasljeđe.

Život Seline je tragično prekinut 1995. godine kada je ubijena u 23. godini, ali njena muzika se i dalje veoma sluša. "Dreaming of You" je svjedok njenog ogromnog talenta, hvatajući njen duh i ostavljajući trajni uticaj na muzičku industriju.

‘Buffalo Soldier’ – Bob Marli

"Buffalo Soldier" je remek-djelo koje je napisao legendarni Bob Marli u saradnji sa Noelom "King Sporty" Vilijamsom. Pjesma je prvobitno snimljena od strane kultnog jamajčanskog benda Bob Marley and the Wailers, ali je stekla široko priznanje kada je uključena u posthumno izdanje albuma "Confrontation" 1983. godine. Od tada se ustalila kao jedno od Marlijevih najpoznatijih i najvoljenijih djela.

Naslov pjesme i dirljivi stihovi odaju počast hrabrim afroameričkim vojnicima koji su služili u crnim konjičkim regimentama američke vojske, poznatim kao "Buffalo Soldiers", tokom nemirnih ratova sa američkim starosjediocima koji su se odvijali od 1866. godine nadalje. Marli vješto prikazuje njihovu borbu za opstanak i širi otpor i borbu za crnu emancipaciju.

‘About A Girl’ – Nirvana

"About A Girl" je značajno zanemarena kao dio prvog albuma Nirvane, "Bleach", objavljenog 1989. godine. Nije dobila puno pažnje sve do nekoliko godina kasnije kada je objavljena kao dio albuma Nevermind 1991. godine, koji je bio prekretnica za bend.

Zatim je stekla drugi talas ogromne popularnosti 1994. godine nakon smrti Kurta Kobejna i nakon što je uključena u album MTV Unplugged in New York, što je dodatno utvrdilo njeno mjesto u repertoaru benda.

Muzički, "About A Girl" demonstrira sposobnost benda da spoji svoje korijene panka i alternativnog roka sa melodičnim kvačicama i pop senzibilitetom. Čist zvuk gitare i prepoznatljiva vokalna interpretacija Kobejna stvaraju jedinstvenu kombinaciju sirovosti i pristupačnosti, izdvajajući je od agresivnijih pjesama na albumu "Bleach".

‘A Little Less Conversation’ – Elvis Prisli

Originalna pjesma "A Little Less Conversation" je snimljena od strane Elvisa Prislija 1968. godine i pojavila se u filmu "Live A Little, Love A Little". Njen uspjeh u to vrijeme bio je umjeren, a fanovi su uživali u njenim zaraznim i veselim elementima koji kombinuju R&B, rok i pop muziku. Međutim, pjesma je stekla široko priznanje i ponovo popularnost početkom 2000-ih godina kada je holandski di-džej Džanki XL remiksovao i ponovo objavio. Remiks je dodao elektronske elemente i savremeniji zvuk, infuzirajući pjesmu svježom energijom koja je privukla novu generaciju slušalaca.

‘Swings & Waterslides’ – Viola Beach

Priča o bendu Viola Beach možda je jedna od najtragičnijih. U februaru 2016. godine, svi članovi benda, zajedno sa njihovim menadžerom, poginuli su u saobraćajnoj nesreći baš u trenutku kada su bili na pragu široke popularnosti.

Nakon tragične nesreće, interesovanje za muziku benda Viola Beach je naglo poraslo, pri čemu je pjesma 'Swings & Waterslides' služila kao dirljiv podsjetnik na talenat i potencijal benda. Ona prikazuje zarazni i upečatljivi indi pop stil benda, karakterisan zvonjavom gitara, veselim ritmovima i iskrenim vokalima. Pjesma ima živahnu i optimističnu melodiju, sa tekstom koji dotiče teme mladalačke slobode, avanture i prihvatanja jednostavnih radosti života.

‘Love Never Felt So Good’ – Majkl Džekson

"Love Never Felt So Good" je zajedničko djelo Majkla Džeksona, Pola Anke i Keti Vejkfild. Pjesma je prvobitno bila namijenjena Džeksonovom albumu "Thriller" iz 1983. godine, ali tada nije objavljena. Nakon nekoliko godina, pjesma je ponovo isplivala i zvanično objavljena posthumno 2014. godine kao vodeći singl sa Džeksonovog drugog posthumnog albuma, "Xscape".

Pjesma je vesela i živahna disko-pop numera koja obuhvata zarazni ritam i upečatljive melodije za koje je on bio poznat. Ona prikazuje njegov glatki vokal i besprekorni osjećaj za ritam, hvatajući suštinu njegovog prepoznatljivog zvuka. Po objavljivanju, "Love Never Felt So Good" je dobila pozitivne kritike muzičkih kritičara koji su pohvalili njen zarazni karakter i Džeksonovu izvedbu. Pjesma je dobro prihvaćena od strane fanova i postigla je komercijalni usjpeh, plasirajući se na različite top liste širom svijeta.

‘Grace’ – Džef Bakli

Po objavljivanju, pjesma "Grace" je dobila izuzetne kritike i često se smatra jednom od najvećih pjesama svog vremena. Tragično, život Džefa Baklija je prekinut kada se utopio 1997. godine u dobi od 30 godina, ubrzo nakon objavljivanja pjesme. Međutim, njegovo nasljeđe živi kroz njegovu muziku, a "Grace" ostaje izuzetna pjesma koja i dalje očarava i inspiriše publiku. Njena vremenska neizvjesnost i emocionalna rezonanca učinile su je vječnim klasikom, utvrđujući njegov status kao jednog od najpoštovanijih i najuticajnijih umetnika svoje generacije.

"Grace" je lijepa i introspektivna balada koja kombinuje elemente roka, folka i alternativne muzike. Pjesma počinje nježnim tonovima na električnoj gitari, postepeno dobijajući na intenzitetu kako se uvode dodatni instrumenti i slojevi.

‘It Doesn’t Matter Anymore’ – Badi Holi

"It Doesn't Matter Anymore" je pejsma napisana od strane Pola Anke i snimljena od strane Badija Holija. Objavljena 1959. godine kao singl, postala je jedna od njegovih najomiljenijih i najtrajnijih pjesama.

Pjesma je balada koja prikazuje Holijev prepoznatljiv vokalni stil i iskrenu interpretaciju. Ima jednostavnu, ali upečatljivu melodiju, praćenu blagim tonovima gitare i suptilnom orkestracijom. Holijev topli i melodični glas prenosi osjećaj čežnje i predaje, hvatajući emotivnu suštinu tekstova.

Holijeva tragična smrt 1959. godine u avionskoj nesreći, sa svega 22 godine, dodala je dirljivu slojevitost značaju pjesme "It Doesn't Matter Anymore". Pjesma je postala jedno od posljednjih snimljenih djela Holija i služila je kao značajan podsjetnik na njegov ogroman talenat i trajni uticaj koji je imao na rani žanr rokenrola.

Bonus video: