Pet pjesama koje pokazuju da je Ringo Star genije

Tokom njihove karijere, Starova sposobnost da zapisuje svoje vlastite muzičke ideje bila je poseban oblik pisanja pjesama, uvijek se igrajući s onim što je ostatak benda radio mijenjajući svoj stil

6910 pregleda 1 komentar(a)
Ringo Star, Foto: Printscreen YouTube
Ringo Star, Foto: Printscreen YouTube

Ringo Star je uvijek bio poznat kao omiljena 'vreća za udaranje' od četiri Bitlsa. Kad se govori o svim talentima grupe, zajednička šala je da je Džon Lenon bio 'intelektualac', Pol Makartni 'slatkiš', Džordž Harison 'tihi', dok je Ringo samo sjedio za bubnjevima. Ali da nije bilo njegovih inovacija, Bitlsi bi bili na sasvim drugačijem mjestu, prenosi "Far Aut" magazin, koji je sastavio listu.

Tokom njihove karijere, Starova sposobnost da zapisuje svoje vlastite muzičke ideje bila je poseban oblik pisanja pjesama, uvijek se igrajući s onim što je ostatak benda radio mijenjajući svoj stil. Iako možda nije bilo postavljene melodije za ono što je svirao, neki od njegovih klasičnih prelaza bili su odmah prepoznatljivi od trenutka kad su se pojavili.

Iako je lako primijetiti njegove interakcije s bendom na početku njihove karijere, neki od najvećih trenutaka Stara došli su iz zadnje polovine njihovog mandata, gdje je počeo uključivati ​​različite neobične ritmove. Čak i kada nije radio za bubnjevima, njegov glas i opšta osobnost uvijek su dolazili do izražaja, uvijek djelujući kao šaljivi stric u grupi.

Čak i ako ništa što je Star radio nije bilo upadljivo u tradicionalnom smislu te riječi, uvijek je bio ultimativni primjer kako služiti pjesmi, bilo da to znači povremeno potisnuti neku pjesmu ili stvoriti nešto što je u potpunosti povezalo pjesmu.

‘A Hard Day’s Night’ – A Hard Day’s Night

Postojao je određeni strah kod Bitlsa pri snimanju njihovog prvog filma. Nakon početnog talasa "Bitlmanije", film bi sigurno ubrzao stvari, s njihovom privatnošću koja bi postala stvar prošlosti, a radni sati postali bi još duži. Dani bi često prelazili u noć, a Star je bio taj koji je pronašao malo vedrine u toj situaciji.

Kada su nakon dugog dana u studiju izlazili, Star je primijetio da je imao dug i naporan dan dok je grupa izlazila. Brzo shvativši da je vani već mračno, odmah je promijenio svoju izjavu s dana na noć. Iako to tada nije imalo nikakvo značenje, Lenon je odmah bio inspiriran šaljivom konstatacijom bubnjara za naslovnu pjesmu novog albuma.

Stvarajući osnovne gradivne elemente klasične pjesme Bitlsa, 'A Hard Day's Night' postala je ključna tačka sljedećeg projekta grupe, s Lenonom koji je koristio Starovu frazu kako bi opisao osjećaj koji je imao idući s nastupa na nastup svaki dan, ali znajući da ga neko čeka kod kuće.

‘Here Comes the Sun’ – Abbey Road

Od svih glavnih tekstopisaca u Bitlsima, Džordž Harison nikada nije težio stvaranju standardne pop pjesme. Tokom svog boravka u grupi, Harison je uvijek bio poznat po razmišljanju izvan okvira, ili uključivanju duhovnosti u muziku ili stvaranju pjesama s raznim nečuvenim instrumentima u pop muzici. Kada bi on donio nježnu akustičnu pjesmu, Star bi bio zbunjen ritmom.

Zbog pisanja u različitim ritmičkim oznakama, Star je imao teškoća da shvati gdje naglasiti različite dijelove pjesme 'Here Comes the Sun'. Razvijena iz indijski inspirirane ritmičke osnove, Star je morao neko vrijeme raditi na pjesmi kako bi pronašao način da dođe u pravom trenutku i došao do rješenja, svirati gitaristički "rif" na bubnjevima.

Baš kao što je Džon Bonam radio s "rifovima" Džimija Pejdža u Led Cepelinu, Star svira akcente koje Harison izvodi na gitari, pružajući prekrasan osjećaj kontrapunkta u odnosu na ono što ostali instrumenti rade.

‘Tomorrow Never Knows’ – Revolver

Kada su Bitlsi došli do snimanja albuma "Revolver", svaka pjesma predstavljala je različit kreativni poduhvat. Upoređujući to s pop-rock stilom njihovih ranijih radova, fanovi su bili zatečeni kada su prvi put čuli pjesme poput 'Eleanor Rigby' ili 'Taxman', budući da je bend crpio inspiraciju iz različitih žanrova poput R&Ba, klasične muzike i avangarde. Kada su stvorili jednu od svojih najambicioznijih pjesama do tada, Star je bio odgovoran za davanje naziva pjesmi.

Dok su pretraživali moguće naslove poput 'Mark 1' ili 'The Void', Star je predložio da nazovu pjesmu 'Tomorrow Never Knows'. Iako je izraz trebao biti 'tomorrow never comes', Starova mala greška u izboru riječi postala je savršena ideja za pjesmu, pogotovo uz Lenonov dar za pisanje o prirodi postojanja.

Osnovni ritam ove pjesme bio je ispred svog vremena, s istim osjećajem dinamike koji bi kasnije došao u raznim hip-hop ritmovima početkom '80-ih. Iako Star možda nije bio ugodan u pisanju pjesama u to vrijeme, njegovi sitni maniri savršeno su se uklopili u te pjesme.

‘With a Little Help From My Friends’ – Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Iako su se Bitlsi povukli sa turneje, to nije značilo da su im rasporedi postali manje užurbani. Slijedeći istu školu obavljanja poslova što je brže moguće, njihova sposobnost pretvaranja svog rada u umjetnost na albumima poput "Sgt. Pepper" bila je jednako impresivna kao i njihova druga područja djelovanja poput grafičkog dizajna i buduće izdavačke kuće "Apple". Takav naporan tempo svakako bi iscrpio bilo koga, ali Star je i dalje nalazio vremena da pruži izvanrednu vokalnu izvedbu na posljednjem albumu grupe.

Odmah nakon snimanja kultne naslovnice albuma "Sgt. Pepper", Star je pružio jednu od svojih najboljih vokalnih izvedbi, kao simpatičan tip koji se trudi pjevati u pravom tonu. Iako Lenon i Makartni gotovo ponovno privlače svjetla reflektora svojim pratećim vokalima, sve se svodi na to da Star pjeva iz sveg srca, primjećujući da mu treba pomoć prijatelja kako bi se izborio čak i s najtežim situacijama.

To dovodi do jednog od najvećih trenutaka u istoriji Bitlsa, kada Star pokušava izvesti izvanrednu visoku notu koja inače nije u njegovom rasponu, i uspijeva je savršeno pogoditi dok ostali Bitlsi pjevaju oko njega. Sigurno je bio dug i naporan dan dovršiti snimanje, ali Star je pretvorio svu tu krv, znoj i suze u odlučnost kada je konačno završio dan.

‘Rain’

Tokom svoje karijere, Star nikada nije bio osoba koja se hvali. Čak i kada je bio u jednom od najvećih bendova na svijetu, Staru je uvijek bilo ugodno sjedeći u pozadini i nikada nije radio ništa upadljivo samo da bi bio primijećen. Unatoč tome što je jedan od najskromnijih ljudi u rok muzici, čak i Star može priznati da pjesma 'Rain' pripada posebnoj klasi.

Kada su se Bitlsi otisnuli u psihodeličnu muziku, Star je odsvirao jednu od najhaotičnijih bubnjarskih dionica u svojoj karijeri. Dok Lenon jeca o vremenu usred raznih instrumentala, Star se daje sve od sebe u strofama, dodajući jedan čvrsti prelaz za drugim, dok istovremeno svaki udarac drži točno u ritmu.

Najluđi dio je činjenica da je snimljena verzija reproducirana na pola brzine, pri čemu je originalni snimak bio gotovo pank. Star može biti blag čovjek kada otvori usta za pjevanje, ali kada su mu Bitlsi dopustili da se oslobodi, bio je apsolutna zvijer za bubnjevima.

Bonus video: