Pune ruke posla za advokate Ramštajna

U jednoj peticiji se traži da se predstojeći koncerti Ramštajna u Berlinu otkažu. Povod su optužbe na račun frontmena

6212 pregleda 0 komentar(a)
Til Lindeman (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Til Lindeman (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Til Lindeman je pokrenuo pravni postupak protiv inicijatora peticije „Ne damo Ramštajnu binu“. Mreža „Kampakt“ (Campact) traži da se otkažu koncerti čuvenog benda koji bi trebalo da se održe u Berlinu 15, 16. i 18. jula na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Razlog za to su optužbe nekih devojaka da ih je pevač Til Lindeman prilikom ranijih koncerata seksualno napastvovao.

Dokle god se stvar ne izvede na čistac, koncerti Ramštajna neće biti sigurno mjesto za devojke i žene, piše u peticiji za koju je do sada sakupljeno biše od 71.000 potpisa.

"Bez ovacija za počinioce"

Advokatska kancelarija Šerc-Bergman koja radi za Lindemana, poslala je „Kampaktu“ zahtjev da prestane da koristi određene formulacije u peticiji. Advokati navode da peticija sadrži neistinite tvrdnje i klevetanje, te da za njene potpisnike Lindeman već važi kao počinilac i da su ga oni unaprijed osudili.

U peticiji piše: "Pjevač Ramštajan Til Lindeman je optužen da je prilikom koncerata redom i sistematski seksualno zlostavljao mlade žene. Bend i dalje dobija ovacije (…) Zloupotreba moći i patrijarhalne strukture u medijima i kulturnoj branši nisu usamljen slučaj. Vjerujemo žrtvama seksualizovanog nasilja – uvijek i svugdje!“ Peticija se završava riječima: „Koncerti Ramštajna moraju se otkazati! Nema ovacija za počinioce!“

"Kampakt" neće da ispuni zahtjev advokata

Mreža „Kampakt“ se neće povinovati zahtjevima advokatske kancelarije. „Stojimo iza inicijatora peticije i podržavamo njihove zahtjeve“, piše Feliks Kolb, rukovodilac te mreže: „Smatramo našom obavezom da podržimo odvažne ljude koji su javno govorili o incidentima na koncertima Ramštajna i koji traže da grupa snosi posljedice. U to spada i da nećemo dozvoliti da nam se zabrani upotreba jasnih riječi.“

Više žena je optužilo Tila Lindemana za nasilničko seksualno ponašanje i objavilo svoje priče na društvenim mrežama. Talas optužbi se pokrenuo nakon što je Irkinja Šelbi Lin objavila svoju priču prema kojoj je Lindeman na žurci poslije jednog koncerta nju drogirao i poslije toga seksualno uznemiravao.

Njemački reporteri su poslije toga pisali o tome kako bend među grupi-djevojkama sistematski bira one koje će imati seks sa Lindemanom. Pjevač je odlučno odbacio te optužbe i najavio pravni postupak protiv svih optužbi s kojima je suočen.

Bonus video: