Fort bluz rok fest: Vikend uz Atomsko sklonište, Normana Bikera, Rudolf i Kukavice

Ovogodišnje izdanje Fort bluz rok festa imaće tri djela – prvi dio 22. i 23. jula

3632 pregleda 1 komentar(a)
Program festivala, Foto: Privatna arhiva
Program festivala, Foto: Privatna arhiva

Ovogodišnje izdanje Fort bluz rok festa, koji je u Nikšiću prvi put organizovan prošle godine, imaće tri različita segmenta, tri vikenda i tri mjeseca, jul, avgust i novembar.

Kako je “Vijestima” kazao Peđa Nikolić, organizator festivala, Za promijenjenu koncepciju odlučili su se iz razloga što smatraju da će na ovaj način bolje promovisati rok, bluz i strip kulturu.

Nikolić
Nikolićfoto: Privatna arhiva

Prvi dio bluz i rok festivala biće održan ovog vikenda, 22. i 23. jula, zatim slijedi avgustovski strip vikend (12. i 13), da bi u novembru završili sa bluz vikendom (3. i 4).

“Drago nam je što smo i ove godine zadržali međunarodni karakter festival, a posebno što nastavljamo da promovišemo i podržavamo domaću scenu. U ovih šest dana Imaćemo priliku da čujemo deset bendova , upoznamo se, crtamo i družimo sa brojnim strip autorima i lagano počnemo da pripremamo i dogovaramo naredni festival”, kazao je Nikolić.

Iako festival u nazivu ima riječ “Fort”, i prošlogodišnji je održan na staroj gradskoj tvrđavi, ovogodišnja “tvrđava” biće House pub, Ulica Josipa Sladea i sala “Zahumlja”.

Prvi dio festivala biće održan na terasi House pub-a, a tokom dvije večeri nastupiće četiri benda.

Festival će 22. jula, sa početkom u 20,30 časova, otvoriti kotorski bend “Kukavice” koga, iako se pojavio prošle godine, čine iskusni muzičari – čine frontmen Kristijan Đuranović (gitara i vokal), Danijel Petkovski (vokal i usna harmonika), Enver Kikić (bas gitara i vokal) i Željko Samardžić (bubnjevi). Bend koji njeguje bluz “potpomognut” rokenrolom izdao je četiri singla i tri spota, a album sa devet pjesama najavljuju za oktobar.

Nakon njih, u 22 časa, nasupiće živa legenda bluza Norman Biker sa svojim triom. Riječ je o jednom od najboljih britanskih bluz muzičara koji je sarađivao sa mnogim poznatim izvođačima, među kojima su Čak Beri, B. B. King, Van Morison… Zajedno sa Van Morisonom je tri puta zaredom napunio "Royal Albert Hall" u Londonu, a za njega je B.B. King rekao: „Norman je kao bijeli Fredi King“. U januaru 2017. godine Beaker je postao osmi britanski muzičar koji je zvanično priznat i uvršten u "Blues Hall of Fame". Prije njega tu čast stekli su Aleksis Korner, Džek Brus, Piter Grin, Džon Majol, Džef Bek, Kit Rihčards, Mik Džeger i Erik Klapton.

U nedjelju, 23. jula, prvo će nastupiti kolašinski “Rudolf”, bend koji spaja rok i bluz i koji je u Nikšiću često nastupao, tako da se u gradu pod Trebjesom osjeća kao domaćin. Bend je aktivan od 2017. godine i konstantno je na turnejama, među kojima se izdvajaju one sa Električnim orgazmom i Ibricom Jusićem. Bojan Peko Minić, Nenad Lalović,Teodora Tapušković, Luka Božović i Nikola Dulović su i prošle godine nastupili na pomenutom festivalu, a publika će imati priliku da ponovo čuje pjesme sa albuma „Divljina” i „Na olupini”. Prvi dio festivala zatvoriće legendarni ex Yu rok sastav “Atomsko sklonište” iz Pule, a publika će imati priliku da uživa u hitovima poput „Treba imat dušu”, „Pomorac sam majko”, „Pakleni vozači”, „Žuti kišobran”…

Cijena ulaznice je pet eura za jednu noć.

“U avgustu slijedi strip vikend u Ulici Josipa Sladea i na terasi House pub-a, u saradnji sa Hercegnovskim Strip Festivalom (HSF), sjajnom ekipom koja pravi možda i najbolji strip festival u Evropi. Biće organizovano druženje sa strip crtačima iz regiona i Evrope, izložbe, predavanja na temu stripa, koncerti, promocija HSF-a, berza stripa… Svi smo stari zaljubljenici u strip, a ono što me posebno raduje je porast interesovanja mladih ljudi u našem gradu za tu umjetnost”, kazao je Nikolić.

U novembru je planiran bluz vikend u “Zahumlju” i prema riječima Nikolića, novembarski vikend je “rezervisan za četiri vrhunska bluz benda iz regiona”, a jedan od njih je “Cotton Pickers” iz Mladenovca.

Bonus video: