Festival tamburaških orkestara u Bijelom Polju 27, 28. i 29. jula

U Bijelom Polju nastupa i “Garavi sokak”

2343 pregleda 1 komentar(a)
festival tamburaških orkestara, Foto: Festival tamburaških orkestara
festival tamburaških orkestara, Foto: Festival tamburaških orkestara

Dvadesti, jubilarni Internacionalni festival tamburaških orkestara biće održan 27, 28. i 29. jula na gradskom trgu u Bijelom Polju, na kojem će tamburaški orkestri i sastavi iz Mađarske, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, izvoditi najljepše rukoveti svevremenih nota na strunama tambure, nadograđujući most koji spaja ljude, vremena, kulture, obale i prostore.

To je saopšteno iz Centra za kulturu koji je organizator festivala, uz pokroviteljstvo Opštine Bijelo Polje.

Festival će otvoriti Dječji tamburaški orkestar JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje iz grada domaćina, pod dirigentskim vođstvom profesorice Denise Ćorović, potom će nastupiti GMO ''Sveti Nikola'' iz Svetog Nikole, TO iz Inđije, TO ''Mendai'' iz Segedina, TS RKUD ''Proleter'' iz Sarajeva, a u završnici prve festivalske večeri bjelopoljsko KUD ''Tekstilac'' održaće koncert.

Druge festivalske večeri, predstaviće se TS ''Muzički signali'' iz Bijelog Polja, TS ''Čokanj'' iz Našica, GTO Pljevlja i voklna gupa ''Lirika'', a u završnici će uslijediti koncert poznatih interpretatora crnogorske narodne muzike Šukrije Žutog Serhatlića i Zdravka Đuranovića.

Završne večeri Festivala, nastupiće TS Zeničke meraklije'' iz Zenice, solista na basprimu Branko Bako Jovanović, TO ''Bjelopoljski tamburaši'' sa kojima će nastupiti vokalna solistkinja Aleksandra Saška Rakonjac, a u samoj završnici Festivala biće održan koncert poznate muzičke grupe ''Garavi sokak''.

Jubilarno izdanje Internacionalnog festivala tamburaških orkestara biće obogaćeno pratećim programom, u okviru kojeg će 27. i 28. jula biti održan ''Bjelopoljski biznis forum'' na temu ''Uticaj kapitalnih investicija na razvoj Crne Gore'', a okupiće privrednike i goste iz dijaspore, kao i eksperte iz oblasti ekonomije. Takođe, u pratećem programu Festivala biće upriličena izložba skulptura Jelene Pavićević Marković i promocija knjige Reufa Fekovića.

U okviru festivala biće otvoren bazar, koji se ogranizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Bijelo Polje, na kojem će učesnici i gosti Festivala, kao i građani Bijelog Polja, biti u prilici da degustiraju i kupe kvalitetne domaće proizvode proizvođača iz Bijelog Polja i drugih krajeva Crne Gore, a u ponudi će biti i domaće radinosti i narodne rukotvorine.

"Internacionalni festival tamburaških orkestara u Bijelom Polju baštini i afirmiše tradicionalnu narodnu muziku stanovništva Crne Gore i zemalja iz kojih dolaze njegovi učesnici i jedan od najprestižnijih festivala u ovom muzičkom žanru u Jugoistočnoj Evropi - što potvrđuju brojne pohvale i priznanja od strane učesnika i institucija kulture i turizma iz zemlje i inostranstva. Ova jedinstvena internacionalna tamburaška nije samo prilika da svoj umjetnički opus iskažu tamburaši i drugi muzički umjetnici, već se učesnicima i gostima festivala pruža mogućnost da se upoznaju sa turističkom ponudom Bijelog Polja i Crne Gore, što dodatno daje na značaju ovoj tamburaškoj manifestaciji", saopšteno je iz Centra za kulturu.

Za proteklih devetnaest godina trajanja Internacionalnog festivala tamburaških orkestara, Bijelo Polje je imalo priliku da ugosti renomirane tamburaške orkestre i sastave iz brojnih evropskih zemalja: Slovenije, Grčke, Turske, Rusije, Ukrajine, Bugarske, Češke, Mađarske i dr. koji su iz Bijelog Polja i Crne Gore ponijeli najljepše uspomene.

Pored tamburaških orkestara na ovom Festivalu su učestvovali brojni solisti i muzičke grupe iz zemlje i regiona: Kemal Monteno, Božidar Boki Milošević, Zvonko Bogdan, Haris Džinović, Merima Njegomir, Ana Bekuta, Alma Subašić, Miki Jevremović, Hanka Paldum, Branka Šćepanović, Zoran Kalezić, Halid Bešlić, Bane Krstić (Garavi sokak), Željko Bebek, The Frajle, Hari Mata Hari, Kaliopi, Zorica Belić, Al Dino... te poznati ansambli ''Mostar Sevdah Reunion'', ''Legende'' i dr.

Organizatpori poručuju da će Bijelo Polje i ove, kao i svih prethodnih godina, potvrditi da bude grad u koji se rado dolazi i iz kojeg se s najlješim uspomenama i prijateljstvom odlazi.

Bonus video: