Sedam bendova koji su na oproštajnoj turneji u ovoj godini

Ranije tokom 2023. godine, Ted Nugent je otkrio da nije gotov s muzikom, ali kada su u pitanju turneje, rekao je "Adios Mofo" (zbogom) i krenuće na posljednju turneju ove godine

3314 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nakon što je Elton Džon odsvirao svoj posljednji koncert 8. jula u Štokholmu, Švedska, nekoliko drugih umjetnika slijedi njegov primjer i na oproštajnoj su turneji ove godine. Ranije tokom 2023. godine, Ted Nugent je otkrio da nije gotov s muzikom, ali kada su u pitanju turneje, rekao je "Adios Mofo" (zbogom) i krenuće na posljednju turneju ove godine, poručuje portal americansongwriter.com, koji je sastavio listu.

Šesnaestog jula 2023. godine, Dead & Company, formirani 2015. godine s Džonom Mejerom i gitaristom i pjevačem benda Grateful Dead, Bobom Virom, te bubnjarima Miki Hartom i Bilom Krucmenom, sviraju svoj posljednji zajednički koncert. Grupa će posljednji put stati na scenu tamo gdje je sve počelo, u rodnom gradu benda Grateful Dead, San Francisku, Kalifornija.

Za neke izvođače, oproštajna turneja traje beskrajno dugo. Godine 2020. Dejvid Kaverdejl je bio primoran da odloži svoju oproštajnu turneju sa Vajtsnejkom zbog pandemije. Takođe je otkazao nekoliko evropskih nastupa i sjevernoameričku turneju sa Skorpionsima 2022. godine nakon tretmana za infekciju gornjih disajnih puteva i drugih zdravstvenih problema.

Kaverdejl je rekao da je malo vjerovatno da će bendova oproštajna turneja biti održana 2023. godine. "Trenutno liječim povredu ramena", rekao je Kaverdejl. "Zato sam ove godine dao fantastičnom bendu godinu odmora."

1. Eagles

Nakon više od 50 godina, Eagles će zatvoriti poglavlje svojih turneja sa svojom The Long Goodbye Final Tour. Turneja će započeti u jesen 2023. godine, a datumi se očekuju da će trajati do 2025. godine. Prema izjavi benda, finalna turneja je još u fazi planiranja, pa je moguće da će biti dodati još neki datumi u kasnijem periodu.

"Eaglesi su prošli čudesnu 52-godišnju avanturu, nastupajući za ljude širom svoketa, održavajući muziku živom uprkos tragičnim gubicima, potresima i mnogim izazovima", navodi bend u saopštenju povodom svoje turneje, na kojoj će nastupiti i Stili Dan. "Svjesni smo koliko smo srećni i zaista smo zahvalni. Naš dugi put trajao je daleko duže nego što smo ikada sanjali. Ali, sve ima svoje vrijeme, i došlo je vrijeme da zatvorimo krug."

2. Foreigner

Foreigner će zatvoriti svoje dane turneja sa svojom The Historic Farewell Tour, u kojoj će imati posebnog gosta Laverboja. Tokom svoje posljednje turneje, bend će pozvati horove da otvore nastupe sa a capella izvođenjem klasičnih rok pjesama.

"Došao je trenutak," rekao je pjevač Keli Hansen u saopštenju. "Već gotovo osamnaest godina živimo na ovaj način. Uvijek smo se trudili da vam pružimo svoj maksimum i namjeravamo da to završimo na isti način. Foreigner ima sjajan i sve zahtjevniji repertoar pjesama za izvođenje i odbijam da im pružim manje nego što zaslužuju."

3. Mr. Big

Mr. Big se ponovno okupio kako bi se dostojanstveno oprostio 2023. godine. Na svakom nastupu tokom njihove poslednje turneje, bend će izvesti svoj album iz 1991. godine, "Lean into It" - uključujući njihov hit singl "To Be With You" - u cjelosti.

Originalno sačinjen od pjevača Erika Martina, gitariste Pola Gilberta, basiste Bilija Šiuna i bubnjara Pata Torpija, bend se prvi put raspao 2002. godine. Grupa se kasnije ponovno okupila 2008. godine i izdala album "What If..." 2010. godine, a zatim "The Stories We Could Tell" 2014. godine, i "Defying Gravity" 2017. godine. Pat Torpi je preminuo 2018. godine usljed komplikacija uzrokovanih Parkinsonovom bolešću. Nik Di Virdžilio iz benda Spock's Beard će zamijeniti preminulog bubnjara na posljednjoj turneji benda.

4. Candlebox

Kevin Martin, pjevač Candleboxa, izjavio je da planira da se povuče nakon 30. godišnjice debi albuma benda, koji nosi isto ime i objavljen je 1993. godine. Na njihovoj posljednjoj turneji, Candlebox će povesti 3 Doors Down sa sobom na The Long Goodbye Tour.

Turneja benda će obuhvatiti setlistu koja će obuhvatiti pjesme sa njihovih osam albuma i 30-godišnju karijeru. Bend će objaviti svoj posljednji zajednički album "The Long Goodbye" 25. avgusta. Kasnije ove godine, bend će takođe objaviti dokumentarni film "Far Behind: The Candlebox Story".

5. The B-52s

Nakon više od 45 godina zajedničkih turneja, The B-52s su produžili svoju oproštajnu turneju sa petodnevnim boravkom u The Venetian hotelu u Las Vegasu prije pretpostavljenog poslednjeg nastupa na Darker Waves festivalu u Hantington Biču, Kalifornija, 18. novembra. Na pozornici sa The B-52s na njihovim posljednjim nastupima pridružiće im se The Tubes i KC & the Sunshine Band.

"Ko bi znao da će ono što je počelo kao zabava i sviranje muzike za naše prijatelje na kućnim zabavama u Atini 1977. godine, evoluirati u više od 45 godina pravljenja muzike i turneja širom svijeta," rekla je Kejt Pirson iz benda The B-52s u saopštenju. "Bilo je ludo."

6. Aerosmith

Nakon više od pet decenija zajedničkog rada, Aerosmith je otkrio da će njihova posljednja turneja početi 2023. godine. Turneja benda pod nazivom Peace Out Tour planirana je da traje od septembra 2023. do januara 2024. godine, a kao posebni gosti će se pridružiti The Black Crowes.

Bend Aerosmith, osnovan 1970. godine, objavio je 15 albuma, uključujući njihov posljednji "Music From Another Dimension!" iz 2012. godine. Za ovu turneju, osnivač i bubnjar Džoi Kramer, koji je nedavno privremeno napustio bend, neće učestvovati u ovim posljednjim nastupima. Džon Daglas će zamijeniti Kramera na bubnjevima.

7. KISS

Nakon više od pet decenija zajedničkih nastupa, KISS je nedavno otkrio posljednje datume svoje End of the Road Farewell Tour. Ova turneja će se završiti sa dva nastupa u njihovom rodnom gradu Nju Jorku, tačnije u Medison Skver Gardenu 1. i 2. decembra.

Posljednja dva koncerta benda će se održati gotovo 51 godinu od trenutka kada je KISS odsvirao svoj prvi nastup zajedno 30. januara 1973. godine u Popkorn klubu u Kvinsu, Nju Jork.

"Osjećaj je lijep i tužan istovremeno jer sve stvari jednom moraju da se završe", rekao je Džin Simons nedavno za portal americansongwriter.com. "Vašživot i moj život, pa čak i planeta na kojoj smo, u nekom trenutku će prestati, i to je u redu."

Bonus video: