Pozitivna energija i zajednički cilj ih ujedinio

O novoj verziji crnogorskog tradicionala “Još ne sviće rujna zora” koji je pored aranžmana dobio i novu melodiju pričaju jedan od autora Nikola Rajović (DJ Mono) i pjevačica Tina Džankić

2758 pregleda 22 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Nebojša Medo Perković
Foto: Nebojša Medo Perković

Jedan od crnogorskih tradicionala “Još ne sviće rujna zora” opjevan je veliki broj puta. No, sada je ova numera dobila ne samo novo ruho kad je aranžman u pitanju, već je promijenjena i sama melodija. Tako se grupa muzičara koju čine Todor Tadić, Marko Ćaćić i Nikola Rajović upustila u ovaj projekat i napravila muziku i aranžman, dok je pjevački dio povjeren jednoj od najboljih crnogorskih pjevačica Tini Džankić. Korišćeni su motivi koji su karakteristični za crnogorsku tradicionalnu muziku, te tako i u ovoj kompoziciji nije izostalo pjevanje sa sazvukom sekunde.

“Postoji puno verzija, mnoge od njih su sjajne, tim je bio veći izazov za nas da uradimo nešto drugačije, savremeno, a opet da je na neki način tradicionalno. U tri, četiri minuta gledali smo da ponudimo nešto što može da bude zanimljivo i zabavno svim generacijama. Veliki izazov smo skontali kao dodatnu motivaciju i to nam je bio ekstra motiv da primijenimo drugačiji pristup materijalu, što se u konačnici i čuje kako u aranžmanu, tako i u samom zvuku i produkciji”, ispričao je u razgovoru za “Vijesti” Nikola Rajović.

Veliki je broj muzičara učestvovao u stvaranju ove pjesme, a o tome koliko je bilo teško uklopiti sve senzibilitete, Rajović otkriva:

“Sesije su prošle u veoma dobroj atmosferi, prvo i osnovno je da smo se zabavili kreirajući, podrobno smo analizirali neke od najpoznatijih izvedbi i zajednički došli do finalnog rezultata kroz timski rad. Zajednički cilj nas je ujedinio, bilo je interesantno raditi na kompletnom projektu od inicijalne ideje do stvranja zvuka, preko grafičkog oblikovanja cover/art/a do pakovanja videa. Vajb je nešto o čemu smo veoma vodili računa, a bilo je interesantno i kako su određene stvari jednostavno otpale glasom većine. Volimo muziku, pa je bilo lako, tako da smo na kraju iskoristili pozitivnu energiju i uradili još jednu verziju, totalno drugačiju, koja bi se mogla podvući pod ‘house’ žanr, i koju ćemo objaviti tokom avgusta”, ispričao je Rajović.

Reakcijom publike na njenu izvedbu i uopšte novu verziju teksta “Još ne sviće rujna zora” zadovoljna je i Tina Džankića koja je jedna od rijetkih pjevača s ovih prostora koja može da pjeva sve - od Silvane, preko džeza, bluza, soula, do “Nirvane”:

“Za iskustvo valja probati sve muzičke žanrove, a onda se to odrazi i na stvaranje, i kako kažete, širinu”, smatra ona.

Džankić je već godinama aktivna na muzičkoj sceni. Pjevala je samostalno, u sastavima. Danas, kad iza sebe ima veliko iskustvo, odgovara ima li potrebu da se prilagođava trendovima:

“Prilagođavanje, u ovako maloj sredini, je negdje neminovno, ali ne želim da upadam u stereotipe i da ličim na bilo koga. Volim što sam sada u nekoj fazi gdje mogu da biram što volim da pjevam i da to bude nešto i što mene ispunjava. Valjda me vole zbog moje energije i glasa, pa im ne smeta ni soul, ni rock, je li spora ili brza numera”, ispričala je Tina, te otkriva da li je u ovom projektu “samo gost”, ili će nastaviti saradnju s ekipom s kojom je uradila “Još ne sviće rujna zora”.

DJ Mono
foto: Nebojša Medo Perković

“Pa ne bih rekla da sam samo gost, jer sam učestvovala, bar malim dijelom, u stvaranju melodije, za verziju koja tek treba da izađe. Ali, ne smeta mi da gostujem i kumujem ovakvim projektima. Mono (Nikola) me se uvijek sjeti kad treba, a odavno pričamo da treba nešto uraditi, kad ga evo, svanulo”, zaključuje Džankić.

Bonus video: