Deset "Bluegrass" pjesama koje svako treba da čuje bar jednom

"Bluegrass" pjesme su neke od najstarijih i najviše obrađivanih u američkoj muzičkoj kulturi, posebno u kantri i folk žanrovima

5015 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Bluegrass" pjesme su se bavile svakodnevnim temama koje su važne ljudima.

"Bluegrass" pjesme su neke od najstarijih i najviše obrađivanih u američkoj muzičkoj kulturi, posebno u kantri i folk žanrovima. S obzirom na to, evo 10 "bluegrass" pjesama koje biste trebali znati", poručuje americansongwriter.com, koji je sastavio listu.

1. “Dueling Banjos,” Erik Vajzberg

Najozloglašenija po svom sablasnom pojavljivanju u filmu "Deliverance" iz 1972. godine, pjesma je osvojila Gremi nagradu, bila nominovana za Zlatni globus i četiri nedjelje 1973. godine zauzimala je drugo mjesto na Billboard Hot 100 listi. Iako "Dueling Banjos" djeluje kao originalna pjesma, njen porijeklo zapravo potiče od pjesme "Feudin’ Banjos" Artura "Guitar Boogie" Smita iz 1954. godine. U stvari, Smit je podnio tužbu protiv Vajzberga i dobio je slučaj zbog korišćenja pjesme u filmu bez njegove dozvole.

2. “Man of Constant Sorrow,” Dik Burne

Originalno objavljena 1913. godine od strane Dika Burnea, "Man of Constant Sorrow" je esencijalna "bluegrass" pjesma koja je središnja tačka ovog žanra. Pjesma je možda najpoznatija po svom pojavljivanju u filmu "O Brother, Where Art Thou?" iz 2000. godine, gdje ju je izvela fiktivna grupa The Soggy Bottom Boys. Osim ove izvedbe, pjesmu su izvodili i drugi umjetnici kao što su Bob Dilan, Džon Baez i Džudi Kolins.

3. “Blue Moon of Kentucky,” Bil Monro & the Blue Grass Boys

Prozvan "Ocem Bluegrassa", Bil Monro je objavio ovaj "bluegrass" hit 1946. godine i on je neizostavan ne samo u ovom žanru, već i u glavnoj muzičkoj sceni. Pjesma je pomogla u lansiranju karijere Elvisa Prislija i bila je izvedena od strane drugih umjetnika poput Pola Makartnija, Karla Perkinsa i Džona Fogertija. Na kraju, pjesma je zvanična "bluegrass" pjesma Kentakija.

4. “Will the Circle Be Unbroken,” Ada R. Haberson & Čarls H. Gabriel

"Will the Circle Be Unbroken" je više od 100 godina stara hrišćanska himna. Objavljena 1907. godine, tekst pjesme je napisala Ada R. Haberson, a muziku je komponovao Čarls H. Gabriel. Originalni tvorci pjesme često su zaboravljeni zbog starosti ove pjesme. Međutim, pjesma i dalje ostaje relevantna u "bluegrass" muzici zahvaljujući obradama od strane The Nitty Gritty Dirt Banda, Vilija Nilsona, The Carter Family, Džordža Džounsa i mnogih drugih.

5. “Rocky Top,” Osborne Brothers

Istorija pjesme "Rocky Top" je spoj klasičnog "bluegrassa" i zvanične pjesme fudbalskog tima Univerziteta u Tenesiju. Pjesma je postala poznata nakon što su je izveli Osborne Brothers i od tada je zacementirala svoje mjesto u žanru od svog izdanja 1967. godine. Međutim, pjesma je originalno napisana od strane pjevačkog dua Felis i Budalou Brajant, takođe 1967. godine.

Dodatno, pjesma je dosegnula 33. mjesto na američkim kantri top listama, a kasnije je zauzela 17. mjesto u izvedbi Lin Anderson 1970. godine.

6. “Foggy Mountain Breakdown,” Flatt & Scruggs

Ova potpuno instrumentalna pjesma, prvobitno objavljena 1950. godine, predstavlja brzu, prepoznatljivu "bluegrass" melodiju. Pjesma ima klasičan "bluegrass" muzički oblik.

Pjesma je izvođena i obrađivana od strane Glena Kembela, a takođe se pojavljuje i u filmu iz 1967. godine "Boni i Klajd".

7. “Nine Pound Hammer,” nepoznat izvođač

Pjesma "Nine Pound Hammer" je stara radnička pjesma koja potiče iz vremena ropstva; stoga, njen originalni autor još uvijek nije otkriven. Međutim, pjesma se i dalje visoko cijeni u folk i "bluegrass žanrovima jer je komercijalizovana i obrađivana od strane Pita Sigera, Toni Rajsa i mnogih drugih.

8. “With Body and Soul,” Bil Monro & the Blue Grass Boys

Monro još jednom uljepšava ovu listu svojom pjesmom "With Body and Soul", koja je objavljena 1969. godine. Pjesma pripovijeda potresnu priču o sahrani preminule ljubavi jednog muškarca. To je liričko remek-djelo koje će ostati relevantno u "bluegrass" žanru u godinama koje dolaze.

9. “Tennessee 1949,” Leri Sparks

Originalno objavljena 1987. godine, pjesma "Tennessee 1949" Leri Sparksa čuva tradiciju "bluegrassa" kao baladu ispunjenu tugom, o muškarcu koji želi da se vrati u svoje mladalačke godine. Ova veoma sentimentalna pjesma se pokazala da izdržava test vremena i i dalje se smatra jednom od najvažnijih "bluegrass" pjesama.

10. “Tortured Tangled Hearts,” The Chicks

Ovaj hit iz 2002. godine, koji se nalazi na albumu "Home" grupe The Chicks, u potpunosti obuhvata duh "bluegrassa" sa modernom kantri notom, dok istovremeno pripovijeda melanholičnu priču o dugotrajnim posljedicama izgubljene ljubavi. Pjesmu je originalno napisao priznati tekstopisac Marti Stjuart sa namjerom da je izvedu The Chicks.

Bonus video: