Deset najboljih progresivnih rok bendova svih vremena

Progresivni rok bendovi često imaju snažan fokus na virtuoznost i tehničku vještinu muzičara

4004 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Progresivni rok je žanr rok muzike koji je nastao krajem 1960-ih i početkom 1970-ih godina. Karakteriše ga složena i eksperimentalna aranžmanska struktura, često uključujući elemente klasične muzike, džeza i svjetske muzike. Progresivni rok bendovi često imaju snažan fokus na virtuoznost i tehničku vještinu muzičara, prenosi techaeris.com, koji je sastavio listu.

Pink Floyd

Pink Floyd je osnovan sredinom 60-ih godina od strane Sida Bareta, Rodžera Votersa, Nika Mejsona i Ričarda Rajta. Transformisali su se iz još jednog psihodeličnog rok benda 60-ih u moćnu progresivnu rok silu. Baretova upotreba droga odvela ga je na mračnu stranu i bend je bio prisiljen da ga zamijeni sa Dejvidom Gilmorom. Iako tužna situacija, Pink Floyd kakvog poznajemo danas ne bi postojao da nije bilo ovih događaja. Saradnja između Votersa, Gilmora i Rajta proizvela je neku od najbolje muzike 70-ih.

Neal Morse Band

Nil Mors je američki pjevač, muzičar i kompozitor koji živi u Nešvilu, Tenesi. Godine 1992. osnovao je progresivni rok bend "Spock's Beard" sa svojim bratom Alanom i imao je druge projekte, uključujući svoj bend "Neal Morse Band".

Yes

Yes je engleski bend osnovan u Londonu 1968. godine, a čine ga pjevač Džon Anderson, basista Kris Skvajer, gitarista Piter Benks, klavijaturista Toni Kaj i bubnjar Bil Bruford. Bend je kroz istoriju doživio brojne promjene u postavi, a ukupno 20 muzičara su bili punopravni članovi tokom vremena.

Kansas

Kansas je američki bend koji je osnovan 1973. godine u Topeki, Kansas. Postali su popularni tokom sedamdesetih godina sa hitovima poput "Carry On My Wayward Son" i "The Wall". Keri Livgren bio je jedan od članova ovog benda koji je kasnije osnovao bend AD.

Emerson Lake & Palmer

Emerson, Lake & Palmer su bili engleska supergrupa osnovana u Londonu 1970. godine. Bend je činio Kit Emerson iz benda The Nice, Greg Lejk iz benda King Crimson i Karl Palmer iz benda Atomic Rooster. Bili su jedna od najpopularnijih grupa tokom sedamdesetih godina.

Jethro Tull

Jethro Tull je engleski rok bend osnovan u Lutonu, Bedfordšir, 1967. godine. Počeli su svirati bluz, rok i džez, ali su uskoro uključili elemente engleskog folka, hard roka i klasične muzike, stvarajući prepoznatljiv zvuk sa karakterističnom flautom Iana Andersona.

The Moody Blues

The Moody Blues je bio engleski rok bend osnovan u Birmingemu u maju 1964. godine i postao je oslonac ovog žanra od tada. Pjesme poput "Tuesday Afternoon" i "Nights in White Satin" smatraju se klasicima.

Genesis

Genesis je engleski rok bend osnovan u Čarterhaus Skul, Godalming, Suri, 1967. Najdugotrajnija i komercijalno najuspješnija postava benda sastojala se od klavijaturiste Tonija Benksa, basiste/gitariste Majka Ruterforda i bubnjara/pjevača Fila Kolinsa. Njihova popularnost se ponovo povećala tokom osamdesetih godina, tako da neki mogu pomisliti da su bend iz osamdesetih.

The Alan Parsons Project

The Alan Parsons Project je bio britanski rok bend aktivan između 1975. i 1990. godine, čija je osnovna postava uključivala producenta, audio inženjera, muzičara i kompozitora Alana Parsonsa i pjevača, tekstopisca i pijanistu Erika Vulfsona. Chicago Bullsi su posebno koristili hit benda "Sirius" kao svoju uvodnu muziku, pa mnogi ljude povezuju ovu pesmu sa Bullsima i Majklom Džordanom.

Porcupine Tree

Porcupine Tree je engleski rok bend osnovan od strane muzičara Stivena Vilsona 1987. godine. Tokom prvobitne karijere koja je trajala više od dvadeset godina, stekli su pohvale kritičara i kolega muzičara, razvili su kultno pratilaštvo i postali uticaj za nove umjetnike.

Bonus video: