Održano prvo veče Fort bluz rok festa u Nikšiću, Kukavice pokazale vatru u sebi

Bili su odlična uvertira za nastup Britanaca, a Norman je pokazao da nije bez razloga 2017. godine postao osmi britanski muzičar koji je zvanično priznat i uvršten u “Blues Hall of Fame”

3933 pregleda 2 komentar(a)
Bend Kukavice, Foto: Miloš Zvicer
Bend Kukavice, Foto: Miloš Zvicer

Prvo su na terasi House pub-a u Nikšiću, Kotorani ispričali "priču o njima", a onda je Britanac pokazao zbog čega je "legendarni bluz umjetnik iz Engleske". Tako bi se u najkraćem moglo opisati prvo veče Fort bluz rok festa na kome su nastupili bend "Kukavice" i Norman Biker sa svojim triom, jedan od najboljih britanskih bluz muzičara.

"U zemlji junaka napokon da neko kaže za sebe da je ‘Kukavica’ ", kazao je svojevremeno za “Vijesti” frontmen “Kukavica” Kristijan Đuranović.

“Junački” su Kotorani odradili posao, pokazali kako to izgleda kada “nose vatru” u sebi i kako zvuči “mejnstrim” bluz - bluz sa dodatkom roka.

Bili su odlična uvertira za nastup Britanaca, a Norman je pokazao da nije bez razloga 2017. godine postao osmi britanski muzičar koji je zvanično priznat i uvršten u “Blues Hall of Fame”. Prije njega tu čast su stekli Aleksis Korner, Džek Brus, Piter Grin, Džon Majol, Džef Bek, Kit Ričards, Mik Džeger i Erik Klapton.

“I dalje nas je osmoro. Bio je to veliki šok. Oduvijek sam bio muzičar po profesiji. Prvo što sam pomislio bilo je - čime sam ovo zaslužio. Da budem iskren, mislio sam da se prijatelji šale sa mnom. Nakon toga sam dobio još dvije nagrade”, kazao je Norman “Vijestima”.

Norman Biker
Norman Bikerfoto: Miloš Zvicer

Zajedno sa Van Morisonom je tri puta zaredom napunio “Royal Albert Hall” u Londonu, svirao je sa brojnim muzičarima, a od Džeka Brusa, sa kojim je saradnja trajala skoro četiri decenije je, kako kaže, mnogo toga naučio.

“Najznačajnija osoba sa kojom sam radio, koja nije nužno najpoznatija, jeste Džek Brus. Bio je sjajan tekstopisac i muzičar. Svirao je tako intenzivno da sam kasnije i ja to pokušao da nosim. Mnogi bendovi su se ugledali na njega. Međutim, on je to osjećao kao teret i uvijek se pitao zašto ga muzičari doživljavaju na takav način”, riječi su muzičara koji album “Five live Yardbirds” smatra jednim od najboljih bluz albuma svih vremena iz prostog razloga što ga je inspirisao da svira.

Nastup u Nikšiću je prvi u gradu pod Trebjesom, ali ne i u Crnoj Gori. Prošle godine su imali nekoliko svirki po Crnoj Gori, a dugi niz godina nastupa po regionu.

“Mogu reći da su ljudi na ovom području dobro potkovani kada je u pitanju ovaj zvuk. Čak sam bio iznenađen kada sam saznao da znaju puno mojih pjesama, s obzirom na to da ne dolazimo ovdje tako često, osim kada su u pitanju festivali, poput sarajevskog i beogradskog. Nije samo u pitanju bluz. Čini mi se da slušaju raznu vrstu muzike”, kazao je Norman.

Druge večeri festivala nastupiće kolašinski “Rudolf” i legendarni ex Yu rok sastav “Atomsko sklonište” iz Pule.

Ovogodišnje izdanje Fort bluz rok festa, koji je u Nikšiću prvi put organizovan prošle godine, imaće tri dijela. Nakon julskog, slijedi avgustovski strip vikend, 12. i 13, u Ulici Josipa Sladea i na terasi House pub-a, u saradnji sa Hercegnovskim Strip festivalom, da bi zavjesu spustio bluz vikend u novembru, koji će biti organizovan u “Zahumlju”.

Za promijenjenu koncepciju organizatori su se odlučili, kako su kazali “Vijestima”, jer smatraju da će na ovaj način bolje promovisati rok, bluz i strip kulturu.

Bonus video: