Otvoreno pismo Šinejd O’Konor u kojem je upozoravala Majli Sajrus na opasnost

"Vrijediš više od svog tijela ili svoje seksualne privlačnosti. Svijet šou biznisa ne vidi stvari na taj način, oni vole da se stvari gledaju na drugi način, bilo da se radi o časopisima koji te žele na naslovnici, ili bilo čemu drugom… Nemoj se zavaravati… Svi te žele jer oni zarađuju na tvojoj mladosti i ljepoti… što ne bi mogli učiniti da te tvoja mladost ne čini slijepom za zla šou biznisa. Ako imaš nevino srce, ne možeš prepoznati one koji ga nemaju"

31707 pregleda 26 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Nakon što je tada 20-godišnja Majli Sajrus izjavila da je kontroverzni spot "Wrecking Ball" inspirisan pjesmom "Nothing Compares 2 U", irska pjevačica je u otvorenom pismu upozorila Majli da je pop industrija "podvodi".

Pročitajte cijelo pismo:

"Draga Majli,

Nisam namjrravala da napišem ovo pismo, ali danas sam izbjegavala telefonske pozive iz raznih medija koji su htjeli da komentarišem to što si u "Rolling Stone"-u rekla da je tvoj "Wrecking Ball" video dizajniran da bude sličan onom za "Nothing Compares"... Dakle, ovo je ono što sam htjela da kažem… I to ti govorim u duhu majčinstva i s ljubavlju.

Izuzetno sam zabrinuta za tebe zbog toga što su te ljudi oko tebe naveli da vjeruješ, ili te ohrabrili u tvom vlastitom uvjerenju, da je na bilo koji način ‘cool’ biti go i lizati malj u svojim videima. Zapravo ćeš potisnuti svoj talenat ako dopustiš da te podvode, bilo da to radi muzička industrija ili ti sama.

Dugoročno gledano, to ti može donijeti samo štetu ako dopustiš da budeš iskorišćavana, a to apsolutno NIJE osnaživanje tebe same ili bilo koje druge mlade žene, ako šalješ poruku da te treba cijeniti (čak i od sebe same) više zbog tvoje seksualne privlačnosti nego zbog tvog očiglednog talenta.

Srećna sam što čujem da sam ti donekle uzor i nadam se da ćeš zbog toga pažljivo pratiti ono što ti govorim.

Muzička industrija ne mari za tebe, niti za bilo koga od nas. Prostituisaće te koliko god vrijediš, i vješto te natjerati da misliš da je to ono što si TI htjela…a kad završiš na odvikavanju zbog prostitucije, ‘oni’ će se sunčati na svojim jahtama na Antigvi koje su kupili prodajom tvog tijela i osjećaćeš se vrlo usamljeno.

Niti jednog muškarca koji te gleda nije briga za tebe, nemoj se zavarati. Mnoge su žene požudu zamijenile za ljubav. Ako te žele seksualno, to ne znači da im je stalo do tebe. Tim prije kada nesvjesno ostavljaš dojam da tebe nije briga za sebe. A kada zapošljavaš ljude koji odaju isti dojam, ni njih nije briga za tebe. Niko kome je stalo do tebe ne bi mogao podržati da budeš podvođena… a to uključuje i tebe samu.

Da, smatram da ne mariš za sebe. To se mora promijeniti. Trebalo bi te kao dragocjenu mladu ženu štititi svako ko je tvoj zaposleni i bilo ko oko tebe, uključujući i tebe. Ovo je opasan svijet. Ne podstičemo naše kćeri da hodaju okolo gole u njemu jer ih to čini plijenom za životinje, od kojih uznemirujuća većina radi u muzičkoj industriji i s njom povezanim medijima.

Vrijediš više od svog tijela ili svoje seksualne privlačnosti. Svijet show biznisa ne vidi stvari na taj način, oni vole da se stvari gledaju na drugi način, bilo da se radi o časopisima koji te žele na naslovnici, ili bilo čemu drugom… Nemoj se zavaravati… SVI te žele jer oni zarađuju na tvojoj mladosti i ljepoti… što ne bi mogli učiniti da te tvoja mladost ne čini slijepom za zla show biznisa. Ako imaš nevino srce, ne možeš prepoznati one koji ga nemaju.

Ponavljam, imaš dovoljno talenta da ne moraš dopustiti da muzička industrija od tebe napravi prostitutku. Ni ti ne bi smjela dopustiti da od tebe prave budalu. Nemoj ni na trenutak pomisliti da je bilo koga od njih briga za tebe. Oni su tu zbog novca… mi smo tu zbog muzike. Uvijek je tako bilo i uvijek će tako biti. Što prije mlada žena to shvati, pijre će STVARNO imati kontrolu.

Takođe si rekla u Rolling Stoneu da se tvoj izgled temelji na mom. Izgled koji sam odabrala, odabrala sam namjerno u vrijeme kada me moja diskografska kuća ohrabrivala da radim ono što si ti uradila. Osjećala sam da bih radije da se ocjenjuje moj talenat, a ne izgled. Srećna sam što sam napravila taj izbor, ne samo zato što se nalazim na hrpi otpada sada kada imam skoro 47 godina… na kojoj nažalost završe mnoge umjetnice koje su svoj imidž temeljile na svojoj seksualnosti kada dospiju u srednje godine.

Stvarno osnaživanje sebe kao žene bilo bi da u budućnosti odbiješ iskorišćavati svoje tijelo ili svoju seksualnost kako bi muškarci zarađivali na tebi. Ne trebam ni postavljati pitanje… Dovoljno sam dugo u poslu da znam da muškarci zarađuju više novca od tebe od tvog skidanja. To stvarno nije nimalo "cool". I šalje opasne signale drugim mladim ženama. Molim te da ubuduće kažeš NE kada od tebe traže da se prostituišeš. Tvoje tijelo je za tebe i tvog dečka. Nije za svakog dr*adžiju na internetu, ili za svakog pohlepnog direktora diskografske kuće koji svojoj ljubavnici kupuje dijamante.

Što se tiče odbacivanja imidža Hane Montane… ko god ti kaže da ćeš to postići tako što ćeš se skinuti gola, apsolutno NE poštuje tvoj talenat ili tebe kao mladu ženu. Tvoji su kvaliteti dovoljno dobri da ti ne treba nikakvo odbacivanje Hane Montane. Ona je otišla do sada… Ne zato što si se razgolitila, nego zato što praviš sjajne ploče.

Htjeli mi to ili ne, mi žene u industriji smo uzori i kao takve moramo biti izuzetno oprezne koje poruke šaljemo drugim ženama. Poruka koju neprestano šalješ je da je nekako cool biti prostituisan… to baš nije cool, Majli… opasno je. Žene treba cijeniti mnogo više od njihove seksualnosti. Nismo samo objekti želje. Molim te da šalješ zdravije poruke svojim koleginicama… da one i ti vrijedite više od onoga što se trenutno događa u vašoj karijeri. Ljubazno otpusti svakog ko nije pokazao zabrinutost, jer ga nije briga za tebe", piše u pismu.

(6yka.com)

Bonus video: