VIS BEŽ objavio prvi EP

Barski muzičari Božidar Gagović, Edin Dibra i Željko Milović udružili snage te snimili nove pjesme

5645 pregleda 3 komentar(a)
VIS BEŽ, Foto: Privatna arhiva
VIS BEŽ, Foto: Privatna arhiva

Barski vokalno-instrumentalni sastav “BEŽ” objavio je album pod nazivom “Život u e-mollu”, pod etiketom izdavačke kuće “Mediteran Multimedia”.

VIS “BEŽ” je projekat nastao u cilju očuvanja urbane muzičke baštine Bara, i predstavlja spoj rada tri autora - Božidara Gagovića, Edina Dibre i Željka Milovića na pjesmama koje su nastale u periodu 1985-1990.

“EP ‘Život u e-mollu’ čini šest pjesama (pet novih i bonus), usnimljenih na akustičnim instrumentima u novim, bogatijim aranžmanima nego što su bile u izvornim varijantama. Na EP-u su ponuđeni i sačuvani rijetki dokumentarni snimci svirki uz akustične gitare na raznim lokacijama u Baru, od Ahmetovog brijega do morske obale, što je tada bila gotovo pa uobičajena praksa”, stoji u saopštenju VIS “BEŽ”.

U nastanku albuma su, pored Gagovića, Dibre i Milovića, učestvovali i drugi barski muzičari. Sve aktivnosti u vezi EP “Život u e-mollu” (studio, aranžiranje, produkcija i postprodukcija, štampanje i objavljivanje CD-a, promocija...) obavljene su u Baru. Realizacija projekta omogućena je sredstvima Opštine Bar nakon Konkursa za raspodjelu nevladinim organizacijama za 2023. godinu.

Božidar Gagović je danas na čelu poznate rock grupe “Akademia”, a osamdesetih je svirao u barskim grupama “Carlo V”, “Bellmondo”, “Ponoćni ritam” i “Don Kihot”.

Željko Milović je književnik, publicista i novinar, a osamdesetih je bio vokal barske grupe “The Acropolyss Band”. Njih dvojica su sarađivali prvi put u okviru acoustic-post-punk benda “Crni labud” 1988. godine.

Edin Dibra je multiinstrumentalista mlađe generacije, snimatelj i producent, a sarađivao je sa velikim brojem aktuelnih crnogorskih i regionalnih muzičara. Promocija albuma će se održati u sklopu programa “Barskog ljetopisa”, 3. avgusta u “Dublin Pubu”, kultnom mjestu alternativne i pop-rock kulture.

Dešavanje će obuhvatiti mini koncert VIS “BEŽ” i gostiju”, te premijeru video spota za numeru “Ružan san”, scenario Željko Milović, snimanje, produkcija, montaža Semir Karastanović, produkcija: Media Pro.

Bonus video: