Posebna energija između Zostera i Nikšićana

Mario Knezović i njegov bend mogu se pohvaliti da spadaju u izvođače koji su najviše puta svirali na Lake festu, a prema njegovim i riječima organizatora to se dešava na zahtjev publike

4915 pregleda 2 komentar(a)
Koncert Zostera uvijek za 10, Foto: Miloš Zvicer
Koncert Zostera uvijek za 10, Foto: Miloš Zvicer

“Zoster bend, vaš bend”, deviza je pod kojom mostarski sastav koji je odavno osvojio publiku širom regiona nastupa već neko vrijeme. Upravo ovu rečenicu na svim koncertima, bilo da su samostalni ili festivalski ponavlja frontmen Mario Knezović i po nekoliko puta, a sigurno će je čuti i publika u Nikšiću u nedjelju veče, jer Zoster stiže na Krupac i Lake fest.

Inače, za trinaest godina koliko postoji Lake fest, upravo je Zoster jedan od bendova koji je najviše puta nastupio na ovom festivalu, a sjutra će im biti četvrti put. Organizatori festivala koji je počeo sinoć tvrde da se Zoster vraća isključivo na zahtjev publike.

“To je posebna energija između nas i Nikšićana, i od prvog dana je tako. Uspjeli smo da već prvog puta kad smo svirali u Nikšiću uspostavimo posebnu vezu. Lake fest je prirodna stvar u našem odnosu. Nikšić je jedan od posebnih gradova i tamo nismo gosti, već se osjećamo kao da sviramo kući”, kaže u razgovoru za Vijesti Knezović.

Njihov prvi nastup na Lake festu prije 10-ak godina obilježio je rani termin, a već sjutra će imati onaj rezervisan za “glavnu zvijezdu”. No, prema riječima frontmena Zostera, njima nije bitan termin, bitno je da dobiju priliku da se druže sa publikom.

“Uvijek dajemo sve od sebe i ne opterećujemo se terminom. Termin je stvar organizatora koji procjenjuje kad mu odgovara da neko nastupa. Termin nikad nije nešto što mi zahtijevamo ili mislimo da pravi razliku”, napominje on.

Zoster će uskoro objaviti peti studijski album, a najavljen je singlovima “Kuda idu svi ti ljudi”, “Treba mi keš”, “Čovjek želi da je ptica”, “Čovjek zvani činjenica” i posljednjim koji je objavljen nedavno “Mozak na pašnjak”. Većina ovih pjesama uvrštene su na set listu benda, te će ih čuti i publiku na Krupcu sjutra veče.

“Prezadovoljni smo kako je sve te singlove prihvatila publika. Kako sve više koncerata počinjemo upravo posljednjom numerom ‘Mozak na pašnjak’ i mi smo uigraniji i publika već naučena. Na koncertima je uvijek bitno kako se počinje i kako ga završavaš. Sve ovo između se preživi, ali početak i kraj su bitni”, napominje Mario.

Zoster je imao veliki broj nastupa, te su rijetki festivali tokom ove sezone gdje Mostarci nijesu svirali, što znači da je napokon zauzeo mjesto koje mu odavno pripada.

“Nezgodno je da ja o tome govorim, ali činjenica da mi nikad nijesmo zvali, već smo išli na poziv organizatora, dovoljno govori. To nam laska. Sad, šta zaslužujemo, to ne znam. Smatram da sviramo onoliko koliko nas publika želi”, iskren je Knezović, te ne krije da mu je drago što je i publika prepoznala da je “Zoster bend, vaš bend”.

“Naša publika je organska. Mi nikad nijesmo imali marketinšku mašineriju pa da smo na taj način radili promociju. Godinama smo uzgajali tu ljubav između nas i publike i to je nešto što je najvrednije u svemu što smo postigli i što je neprocjenjivo. To je najveći uspjeh kad imaš ljude koji te prate i znaju sve što radimo, bez nekakvog nametanja, već to žele”, sa ponosom ističe Knezović.

Zoster je već decenijama na sceni, a to gdje su danas “krive” su isključivo njihove pjesme, jer kao što je već istakao, karijeru nijesu gradini na skandalima i marketinškim trikovima.

“Mislim da nijesmo ni trebali, niti smo željeli na takav način da stičemo poene kod publike. Nije to stvar da mi eto jadni nismo, a da jesmo bilo bi drugačije. Uvijek je sve onako kako je trebalo biti. Mi to radimo prvenstveno zato što mislimo da treba, zahvalni smo publici jer bez njih ne bismo ni postojali niti bi imali vremena da se bavimo time. Publika svemu što radimo daje smisao. Nikad nijesmo ni išli za tim, već smo uvijek bili to što jesmo u nekim našim prirodnim zadatostima. Kolika je potreba za nama, toliko smo i mi tu”, kaže muzičar.

Česta putovanja, nastupi nijesu poremetili Zoster da završi peti studijski album

“Mi smo gotovi. Čekamo prvu verziju omota. Sve je gotovo, ali nijesmo željeli ništa da forsiramo po ovoj vrućini. Plan je da izađe početkom školske godine, tamo u septembru. Sve je manje-više gotovo” otkriva Mario.

Od prvog najavnog singla koji je pušten u etar, sve pjesme su povezane, te kao da su priču koju su željeli da ispričaju otkrivali po malo.

“Nije to kalkulacija, ali bitan je redoslijed na albumu. On nije toliko egzaktan u toj priči ukupnoj, ali ima neku dramaturgiju, ne samo po tekstu već i po zvuku. Izbacili smo prvu, pa treću, pa osmu, pa šestu, pa četvrtu i to je mozaik čija će se ukupna slika zatvoriti kad izađe još ovih pet pjesama. Bitno je da sve te pjesme rade samostalno i da publika ne mora znati kontekst da bi ih slušala. Ali kontekst, kao što si primijetila, postoji. Meni je čitljiv, a koliko će biti i publici to ne znam. Preostale pjesme imaju elemente svega što smo čuli sa albuma, tako da vjerujem da će donijeti neko osvježenje”, siguran je on.

Ranije su prve pjesme sa strane A i B na pločama i kasetama bile noseće, no Zoster se nikad nije vodio time, već su uvijek pjesme na projektima ređali po osjećaju. Mario otkriva da je za redosljed pjesama na novom albumu bio zadužen jedan njegov prijatelj.

“Poslao sam mu da sluša pjesme, i on mi je poslao redoslijed koji se i nama dopao. Nekad to radimo sami, a nekad ih bolje posloži neko ko nije učestvovao u njihovom stvaranju. Redoslijed je važan jer ipak spadamo u one bendove koji izdaju albume. Ovo je naš peti album, a to su i neke naše životne epohe, jer objavljujemo albume u prosjeku jednom u četiri godine. Jedino što ne znam koliko uvijek uspijemo da pogodimo taj redosljed, ali se trudimo da bude kad se sluša da ostane pitkost u svemu tome”, zaključuje Knezović.

Pjesma iz filma “Slučajevi pravde” na repertoaru

Prethodni album “Srce uzavrelo” donio je i numeru “Ja znam da izgledam” koja se našla u filmu organizacije The books of knjige - “Slučajevi pravde”. Dugo se nije nalazila na repertoaru Zostera, a od nedavno rado je sviraju na koncertima, pa će je čuti i publika u Nikšiću.

“Nijesmo stigli da je izvježbamo da i uživo zvuči dobro, zato je isprva nijesmo svirali. Sad smo je, žargonski rečeno, ‘skinuli’ i uvrstili je na repertoar. To je naš hit koji je obilježio upravo saradnju sa Buksovcima koju imamo godinama”, potvrdio je Knezović.

Bonus video: