Drugo veče Lake festa "jače" i od kiše - nije se znalo ko je bolji, ko više uživa i daje sebe – izvođači ili publika

I večeras publiku čeka bogat line up - prvi će nastupiti Električni orgazam, zatim Smak +, Zoster, Vojko V, dok će zavjesu na ovogodišnji festival spustiti DJ James Zabiela

22478 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Druge večeri Lake festa nije se znalo ko je bolji, ko više uživa, ko više daje sebe – izvođači ili publika. Osjetila je to i kiša pa su dobre vibracije i pozitivna energija uspjele da odagnaju tamne oblake koji su se spustili nad krupačkim topolama i prijetili da "pokvare" veče emocija i horskog pjevanja.

Nikšićki pank sastav "Pankreas" koji je ove godine proslavio dvije decenije postojanja, Cane i "Partibrejkersi" koji su napravili "zemljotres" u publici, braća Jelić i "Yu grupa", bend na čijoj "etiketi" piše – rok trajanja neograničen i kojima ni "vjetrovi" nijesu mogli ništa, Gale i "Kerber" koji su pokazali da je "nebo malo za sve", Mahmut Orhan koji ima nepogrešiv talenat za pravljenje hitova i stvaranje dobre atmosfere, zajedno sa publikom koja nije štedjela ni glasne žice ni dlanove, dali su veče za pamćenje.

Sa nastupa grupe Pankreas
Sa nastupa grupe Pankreasfoto: Svetlana Mandić

Iako su sve izvođače ispratili sa pozivom na bis, samo su novinari bili privilegovani da im Gale nakon koncerta, otpjeva a kapela dio pjesme: "Još samo ovu noć mi daj, i ne trebam više, hej, i biće dovoljno za kraj".

Skoro, pa dovoljno, jer je ostao dužan da otpjeva pjesmu "Kad ljubav izda".

"Mislim da je i ovaj nastup bio drugačiji, mi smo drugačiji svakako i mislim da imamo neki kvalitet više. Lake fest je fantastičan i mi sa željom da odsviramo sve što smo pripremili malo počinjemo da se povlačimo. Sva imena imaju neku sudbinu, ljepotu, a Svetlana donosi svjetlost. Tako se zove moja supruga. Ali, Svetlana je metafora imena – kad ljubav izda sve iskrice nestanu. Tekst je himna ljubavi", kazao je Goran Šepa Gale, frontmen benda koji već četiri decenije "žari i pali" jednakom vatrom.

Kerber
foto: Svetlana Mandić

Svako ima svoj izbor, kazao je Gale, a njegov izbor je rokenrol. I nije pogriješio.

"Rokenrol je sloboda, avantura i to je moje bogatstvo. Svako vrijeme je dobro vrijeme i svako vrijeme je loše vrijeme. Ali, rokenrol je neotuđiv, neuništiv i u njemu ne može biti prevera. Znoj, moja mokra majica, moj nepripremljen govor, sloboda, to samo može da obezbijedi rokenrol. A glas mi obezbjeđuje da se družim sa publikom. U publiku u Nikšiću sam morao da 'iskoristim' na neki način, jer je to publika koja voli da pjeva i treba da učestvuje u koncertu. Publika je uvijek za 'Kerber' imala smisla. Pokušavamo da uživamo, jer ako mi uživamo onda je sigurno da i publika uživa. Onda je to duplo dobro i svi smo zajedno tamo gdje treba da budemo", kazao je Gale i ispričao kako se na nedavnom koncertu u Sokobanji u jednom trenutku na bini našlo preko 250 fanova.

Život je kratak i treba samo razmišljati o ljepoti življenja, kazao je perfekcionista specifičnog glasa. Upravo iz tog razloga, kako je istakao, trudi se da uvijek nađe neku simboliku, nešto što razumije.

"Ne mogu da prihvatim da nešto ne valja. Moram naći razlog jer u svakom čovjek i u svemu postoji nešto dobro“.

Publici su predstavili dvije nove pjesme, a Gale je kazao da nekako uvijek imaju "troslojne" pjesme.

"One zaliče da su ljubavne na prvu loptu, ali imamo neki žestok stav. Hajde, uživajte, da ne odem u neku veliku dubiozu. Ko osjeti neku priču tu, naći će što smo htjeli reći. Nismo htjeli nikog da ubodemo niti da protiv nekoga nešto kažemo. To je pjesma koja nikog ne vrijeđa. A sad, ko se uvrijedi, treba da se uvrijedi, šta da radim. Pa, bode se u oko. Znači, boli ga. Ali, rokenrol ima taj dio kritike, mi smo opredijeljeni za ljubav. Note i ljubav su svuda, pa čak i u melodiji".

Da nije slučajno da traju duže od pola vijeka i da ih slušaju i "stari i mladi", Yu grupa je pokazala i nastupom na Lake festu. "Rođeni" 1970. godine, na Dan republike, grupa postoji i nakon što se država u kojoj su nastali raspala.

"Ma Jugoslavija nas svuda prati. Evo u Nikšiću smo smješteni u hotel 'Jugoslavija' koji je sjajan. Imaju odlične kuvarice i sigurno sam se ugojio kilogram", kazao je Dragi Jelić, član beda čiji najmlađi član, tonac, ima 29 godina, a najstariji (Žika) 82.

"Slažemo se kao da smo braća i nema tog međugeneracijskog jaza. Tako se ponašamo i prema publici. I publika to osjeća. A što se tiče naše energije, mislim da to ima veze sa vaspitanjem. Žika i ja smo vaspitani u duhu sporta, cio život smo aktivni i nikad nijesmo koristili neke stimulanse. Unutrašnje emotivno stanje i energiju možete da usmjerite na pravi način, a mi se trudimo da tako i radimo. Moram priznati da mi je teško da opišem svoje nezadovoljstvo onime što se sviđa mladima. Njima je to nametnuto, tu nema nikakvog emotivnog stanja. Čak ne znam ni koliko energije ima. Često se pitam šta je kompozitor ili tekstopisac htio time da kaže. Na našu sreću, postoje mladi ljudi koji slušaju dobru muziku. Postoje bendovi koji to iskreno rade, koji imaju dobru poruku i to treba podržati. A mladi moraju da nađu svoje mjesto i da ne misle da svijet počinje od njih“, kazao je Dragi.

A druge večeri Lake festa bili su bendovi koji imaju dobre poruke i iskreno se bave muzikom, publika koja sluša dobru muziku i našla je svoje mjesto i svjetski poznat DJ Mahmut Orhan koji je odličnim setom zatvorio veče koje je bilo "jače" i od kiše.

Mahmut Orhan
foto: Svetlana Mandić

I večeras publiku čeka bogat line up - prvi će nastupiti Električni orgazam, zatim Smak +, Zoster, Vojko V, dok će zavjesu na ovogodišnji festival spustiti DJ James Zabiela.

Bonus video: