Skoveche za "Vijesti": Starost je možda i najstariji ljudski strah

Crnogorski reper Skoveche pričao o novom singlu “Bivši momak” kojima najavljuje prvenac “Mali korak za Skovecheta, ali veliki za Skovechanstvo”

3567 pregleda 69 reakcija 1 komentar(a)
Skoveche, Foto: Privatna arhiva
Skoveche, Foto: Privatna arhiva

Reper Vesko Savović alijas Skoveche već nekoliko godina je prisutan na muzičkoj sceni. Publiku je osvojio numerom “Moja mala je vegan”, a nedavno je objavio još jedan zanimljiv singl - “Bivši momak”.

U pitanju je drugi singl sa albuma “Mali korak za Skovecheta, ali veliki za Skovechanstvo” koji reper najavljuje do kraja godine.

I dok bi većina po nazivu singla zaključili da je u pitanju ljubavna numera, Skoveche se više u njoj fokusirao kako i sam kaže da opiše svoj doživljaj odrastanja - odnosno taj prelaz iz momka u muškarca”. O tome šta je u tom “prelazu” bilo toliko traumatično da nastane ova pjesma, otkriva:

“Ne bih baš rekao traumatično, ali stres koji nosi svakodnevnica i nostalgija na neke bezbrižne dane su glavni recept pjesme. Cijela ideja zapravo je inspirisana ex-yu muzikom, što se može i osjetiti u instrumentalu”, kaže na početku razgovora za “Vijesti” Skoveche.

Mnogima odrastanje, tačnije starenje, ne pada lako, posebno kad pređu 30-e. O tome kako se i sam bori protiv starenja i prolaznosti, odgovara:

“Mislim da je stih iz pjesme najbolji odgovor na ovo pitanje: ‘Razmišlja’ o klubu 27, no to sa 20 daleko izgleda’. Kao i većina ‘nove generacije’, prosto živim u momentu. Starost je možda i najstariji ljudski strah”, smatra Skoveche koji od kako se pojavio na sceni kroz svoje pjesme obrađuje neke zanimljive teme iz svakodnevnog života.

“Trudim se da kroz teme koje obrađujem budem autentičan i inovativan. Ponekad ideje dođu kad se najmanje nadaš, kao, naprimjer, za prvi singl ‘Moja mala je vegan’, na čiju sam ideju došao sasvim slučajno kad sam u marketu vidio humus s natpisom ‘100% vegan’. Tako je momentalno nastao i refren, i cijela pjesma”, otkriva Skoveche šta ga inspiriše da nastanu njegove pjesme.

Kako kaže, album “Mali korak za Skovecheta, ali veliki za Skovechanstvo” je u planu da se pojavi na tržištu u novembru, a za isti je dobio i podršku organizacije za zaštitu autorskih prava PAM.

“Uložio sam dosta truda u tekstove i pažnje u zvuk, a novembar će obilježiti godinu i po dana rada na albumu. Svaki stih je bitan, jer je većina njih makar dvosmislena, i govore o raznim razdobljima mog života. Najviše truda posvetio sam možda samom rimovanju, forsirajući da nijedna rima ne bude predvidljiva”, otkriva šta publika može očekivati od njegovog prvenca.

foto: Privatna arhiva

Osvrnuo se i na singl koji ga je lansirao - “Moja mala je vegan”, te otkrio detalje kako i sam gleda na ekspanziju “zdravog života” kod nas:

“Kao što već pomenuh, ja koji sam inače potpuno operisan od toga, na kraju sam to iskoristio kao metaforu za pjesmu. Sad u prodavnicama imamo zapravo jedan cijeli sektor posvećen samo veganima i vegetarijancima. Sad je to svima pristupačno, uz malo dublji novčanik”, napominje Skoveche.

Jedno vrijeme poprilično se razvijala hip hop scena u Crnoj Gori, no već dvije godine nastupilo je zatišje, te su se i reperi malo povukli. Na pitanje kako bi i sam ocijenio hip hop scenu u Crnoj Gori, Skoveche odgovara:

“Bio je jedan jako dobar period, od 2009. do 2018, mada sam se ja tek oko 2012. priključio tom talasu. NaVAMga, BRT, Barska Stoka, HED 17, Okoča... Ali u momentu kad je taman možda i bilo prelomno, desila se korona i presudila. Sad polako kreće da se gradi scena, u mnogo boljim uslovima nego ranije zahvaljujući podgoričkom muzičkom studiju ‘Knowhere2run’. Ima dosta novih lica, koje možete i poslušati na zvaničnom YouTube kanalu studija”, preporučuje sagovornik “Vijesti”.

Skoveche
foto: Privatna arhiva

Skoveche se osvrnuo i na to što se ove godine širom svijeta proslavlja 50 godina od nastanka hip-hopa.

“Slušam hip-hop otkad znam za sebe, pa samim tim i ja proslavljam 50 godina od nastanka. Trudim se da svakom novom rimom pomjerim granice. Nekad uspije, nekad ne. Danas je rep najpopularniji muzički žanr na planeti, svakodnevno možemo čuti nešto potpuno novo, i kod nas, i u svijetu”, tvrdi Skoveche.

Dosta repera pribjegava novim trendovima - trepu i autotjunu, no Skoveche ostaje vjeran izvornom hip-hopu.

“Nemam apsolutno ništa protiv toga, sve dok se to radi onako kako treba. I sam često slušam američki trep, ali što se domaćeg trepa tiče, niko me još nije posebno oduševio”, zaključuje Skoveche.

Bonus video: