Pjesma Dejvida Bouvija bez koje Džin Simons ne može živjeti

Godine 2018. Džin Simons se pojavio kao gost na Sirius XM radiju da bi otkrio pjesme bez kojih "ne može živjeti". Sa izborima iz "Thin Lizzyja", "Led Zeppelina", "Cheap Tricka" i Lu Rida, nije bilo teško vidjeti odakle je "Kiss" crpio inspiraciju za svoj zvuk

2891 pregleda 0 komentar(a)
Simons, Foto: Printscreen YouTube
Simons, Foto: Printscreen YouTube

Oko 1970 godine je bio period dubokih metamorfoza u rok muzici. Nakon raspada Bitlsa na početku decenije, metal i progresivni rok žanrovi osvetlili su stazu sve dok pank nije podigao svoju prezirnu glavu kako bi uzdrmao sistem i osvježio protivkulturni uzvik za novu generaciju. U sred ovog plodnog nemira bili su "Kiss", bend rođen iz glem roka i kovan u vatrama hevi metala, prenosi "Far Aut" magazin.

Kako njihova gusta šminka i hrabri, impozantni kostimi sugerišu, "Kiss" su uvijek nalazili vrijednost u živom prisustvu. Međutim, izvan estetike, uspostavili su dojam zrelih muzičara i vještih kompozitora tokom sredine 1970-ih.

Kada su "Kiss" krenuli na svoju prvu turneju 1974. godine, glem era je bila na vrhuncu, a njen rani tvorac Dejvid Bouvi uskoro će se okrenuti svom "soul albumu" "Young Americans". "Biti u "Kissu" od samog početka i na turneji širom Sjedinjenih Američkih Država, osjećaj je bio nevjerovatan", rekao je basista i pjevač Džin Simons nakon turneje "End of the Road World Tour".

Dodao je: "Bilo je kao da vas neko gura u dubok dio bazena bez obzira možete li plivati ili ne. Rane godine "Kissa" nisu bile ni malo glamurozne. Putovali smo stotinama milja svaki dan u karavanu."

"Smjenjivali bismo se u vožnji i spavanju pozadi", nastavio je. "Jeli smo hamburgere u seoskim tavernama pored puta. Zaustavljali smo se i vršili nuždu sa strane dugih dionica autoputa kad nismo mogli pronaći grad negdje blizu. Jeli smo pasulj i viršle jer nismo mogli priuštiti bolju hranu jer smo primali platu od 85 dolara nedjeljno! Postati rok zvijezda bilo je bolje od svega i izvan svega što sam ikada zamislio. Bilo je trenutaka kad sam sumnjao da li ćemo uspjeti."

Godine 2018. Simons se pojavio kao gost na Sirius XM radiju da bi otkrio pjesme bez kojih "ne može živjeti". Sa izborima iz "Thin Lizzyja", "Led Zeppelina", "Cheap Tricka" i Lu Rida, nije bilo teško vidjeti odakle je "Kiss" crpio inspiraciju za svoj zvuk.

Jedna od Simonsovih najentuzijastičnijih izbora bio je prepoznatljiva glem himna grupe "Mott the Hoople", "All the Young Dudes", pjesma napisana i kasnije ponovo snimljena od strane Bouvija. "Uvijek sam volio "Mott The Hoople", počevši od imena. Pomislio sam, 'Kakva čudna stvar'", rekao je Simons, najavljujući pjesmu.

Nastavljajući, basista "Kissa" je objasnio kako je Bouvi došao u pomoć "Mott the Hoopleu" baš kad su bili spremni da se raspadnu. "Dakle, bili su pred raspadom, njihova karijera je bila gotova. Jednostavno nisu mogli postići uspjeh", objasnio je. "Dejvid Bouvi ih je poznavao jer su bili iz istog grada. Upoznao je Iana Hantera i momke."

Dodao je: "Govorili su: 'Da, hvala puno. Bilo je divno upoznati vas. Kada svirate?' I oni kažu, 'Ne, razilazimo se. Ne možemo da razaberemo glave. Ne možemo napraviti hit.' On kaže: 'Pa, znate. Imam dvije pjesme koje neću snimiti. Poslušajte ih i vidite da li ih želite'."

"Jedna od njih je bila 'Suffragette City', i oni kažu: 'Ne, to nam se ne sviđa. Šta još ima?' 'All The Young Dudes', gdje Dejvid Bouvi pjeva glavni vokal. To je zapanjujuće jer odmah govori da tu postoji nešto veliko.

Pa, kad sam čuo 'All The Young Dudes' od "Motta", to nije bilo samo spas karijere za njih. Bila je to jedna od pjesama koja je izrezbarila svoju sopstvenu nit u tome šta sjajna pjesma može biti."

Bonus video: