Petnaest najboljih pjevača svih vremena

Obuhvatajući različite žanrove i protežući se kroz decenije, ovi izvođači nisu samo osvojili srca miliona, već su i redefinisali standarde vokalne izvrsnosti

8817 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
ilustracija, Foto: Shutterstock
ilustracija, Foto: Shutterstock

U prostranom i raznovrsnom svijetu muzike, odjekujući glasovi muških pjevača osvajaju publiku već generacijama, ostavljajući neizbrisiv trag na istoriju popularne kulture. Od duševnih balada do rok himni, ovi izvanredni talenti nisu samo demonstrirali svoje vokalne vještine, već su dodirnuli samu suštinu naših emocija.

Obuhvatajući različite žanrove i protežući se kroz decenije, ovi izvođači nisu samo osvojili srca miliona, već su i redefinisali standarde vokalne izvrsnosti.

Pripremite se da budete očarani vokalnom virtuoznošću, strastvenim izvođenjima i beskrajnim melodijama koje su utvrdile njihovo mjesto u panteonu muzičke veličine.

Pridružite nam se dok odajemo počast ovim kultnim muzičarima koji su urezali svoja imena u anale istorije i ostaće zauvjek zapamćeni po njihovim izuzetnim talentima i nezaboravnim glasovima, prenosi singersroom.com, koji je sastavio listu.

1. Elvis Prisli

Elvis Prisli je bio jedan od najvećih muških pjevača ikada. Njegov spoj roka, kantrija i bluza je očarao fanove širom svijeta. Hajde da istražimo život i talenat ovog kultnog umjetnika.

Pionir rokenrola, Elvis je rođen u Tupelu, Misisipi, 1935. godine. Uzletjeo je ka slavi tokom pedesetih godina sa hitovima poput "Heartbreak Hotel" i "Hound Dog". Njegovi nastupi u kombinaciji sa njegovim dobrim izgledom učinili su ga kulturnim fenomenom.

Da bismo cijenili veličinu Elvisa, evo nekoliko ključnih aspekata:

Diskografija: Preko 700 pjesama iz različitih žanrova. Pokazao je svoju vokalnu raznolikost.

Uspjesi na top-listama: 18 singlova na prvom mjestu i 100 singlova sa top 40 liste pjesama.

Glumačka karijera: Glumio je u preko 30 filmova - talenat koji ide izvan muzike.

Kulturni uticaj: Napravio je revoluciju u modi i mladalačkoj kulturi. Njegova buntovnička persona je inspirisala generacije.

Istražujući Elvisa Prislija, možete otkriti čaroliju njegove vremenski neprolazne muzike. Prihvatite njegovo nasljeđe i pustite ga da vas inspiriše.

2. Fredi Merkjuri

Jedan i jedini Fredi Merkjuri! Prava legenda u muzičkoj industriji, poznat po izvanrednom glasu i elektrifikujućim nastupima. Ostavio je neizbrisiv trag na svijetu svojim jedinstvenim talentom i scenskim prisustvom.

Rođen 5. septembra 1946. godine, Fredi je bio Britanac, a njegovi žanrovi uključivali su rok, pop i operu. Takođe je bio majstor pisanja pjesama, koautor mnogih najvećih hitova grupe Queen, poput "Bohemian Rhapsody" i "We Are The Champions."

Njegov glas je bio tako moćan da je popularni ples Majkla Džeksona, " Mjesečev hod", izgledao kao opuštena šetnja plažom.

3. Majkl Džekson

Majkl Džekson je ostavio neizbrisiv trag na muzičku industriju, što ga čini jednim od najvećih muških vokala ikada. Sa svojim čarobnim vokalom i poznatim plesnim pokretima, osvojio je srca miliona širom svijeta.

Prodati albumi: Preko 750 miliona širom svijeta

Nagrade Gemi: 23 pobjede

Hitovi koji su bili broj 1 na listama: 13 pjesama na vrhu top-lista

Poznat po svom izvanrednom talentu, Majkl Džekson je kombinovao pop, R&B i rok u svojoj muzici. Njegov album "Thriller" i dalje je najprodavaniji album svih vremena. Takođe je donio revouciju u muzičke video-spotove sa pjesmama "Billie Jean" i "Beat It", koje su prikazivale njegove superiorne plesne vještine.

Pored svog muzičkog talenta, Majkl Džekson je bio poznat po svom saosjećajnom radu. Iskoristio je svoju slavu i bogatstvo da podrži različite dobrotvorne organizacije širom svijeta, posebno one koje se bave pitanjima djece.

4. Frenk Sinatra

Frenk Sinatra, legendarni pjevač i jedan od najboljih muških pjevača svih vremena! Njegov bogat, baršunasti glas očarao je publiku širom svijeta. Duboko ćemo zaroniti u neke fascinantne detalje o ovom kultnom umjetniku.

Sinatrine vokalne sposobnosti bile su bez premca - džez, "swing" i tradicionalni pop - a njegov glatki, lagan način pjevanja učinio ga je zvijezdom od 1935. do 1995. Nikada nije izgubio svoju harizmu ili talenat tokom svoje karijere.

Nije bio samo poznati pjevač, već je bio i uspješan glumac! Glumio je u filmovima poput "From Here to Eternity" i "The Manchurian Candidate".

Njegova raznovrsnost kao zabavljača dodatno je učvrstila njegov status ikone.

5. Stivi Vonder

Stivi Vonder je kultna ličnost, poznata po svom glasu i izvanrednom talentu. Osvojio je 25 Gremi nagrada, uključujući i Nagradu za životno djelo, i primljen je u Kuću slavnih rok muzike. Njegov ogroman doprinos muzičkoj industriji čini ga jednim od najboljih muških pjevača svih vremena.

Stivi Vonder se ističe u spajanju žanrova kao što su R&B, soul, fank i pop u svojim pjesmama. Njegov vokalni opseg i sposobnost da pokrene publiku preko različitih demografija i generacija je izvanredna.

Da bi bili poput njega, ambiciozni pjevači bi trebali raditi na svojoj vokalnoj tehnici, eksperimentisati sa žanrovima, omogućiti pripovijedanje kroz svoju muziku, sarađivati sa drugim muzičarima i ostati vjerni sebi.

Kroz to, možete pronaći svoj jedinstveni zvuk i stvoriti izražajno muzičko putovanje kao što je to učinio čuveni Stivi Vonder.

6. Džon Lenon

Džon Lenon je bio legendarni pjevač, poznat kao član grupe Bitlsi. Njegov moćan vokal i misaoni stihovi su očarali publiku širom svijeta.

Nije bio samo nevjerovatan pjevač, već i daroviti tekstopisac. Lenon je napisao mnoge vremenske klasike, kao što je "Imagine", koji je postao simbol mira i solidarnosti. Njegov prepoznatljiv glas i stil pjevanja su ga izdvojili od drugih.

Zanimljiva činjenica: Džon Lenon nije bio samo muzičar, tokom cijelog svog života bio je uključen u različite pokrete za mir i druge društvene organizacije.

7. Pol Makartni

Pol Makartni, renomirana figura u muzičkoj industriji, zauzima sedmo mjesto na listi 15 najboljih muških pjevača svih vremena.

Kako bismo bolje razumjeli moć Polovog glasa, važno je sagledati njegova postignuća i doprinose.

Polov stil pjevanja se ističe svojim opsegom i raznovrsnošću. On se lako može prebacivati između žanrova kao što su rok, pop i balade. Osim toga, poznat je po svojim vještinama pisanja pesama. Napisao je mnogo vremenskih hitova sa Bitlsima i kao samostalni izvođač.

Zanimljiva činjenica je da je Pol Makartni viteški odlikovan od strane kraljice Elizabete II 1997. godine zbog svojih doprinosa muzici. Ovo kraljevsko priznanje je dokaz njegovog uticaja na svijet muzike.

Ovi podaci jasno ukazuju zašto je Pol jedan od najboljih muških pjevača svih vremena.

8. Elton Džon

Elton Džon, postigao je slavu početkom 70-ih godina svojim spojem roka i popa. Sa preko 300 miliona prodatih albuma širom svijeta, on je jedan od najprodavanijih umjetnika svih vremena. Osvojio je višestruke Gremi nagrade i stvorio je preko 50 hitova koji su se našli u top 40 hitova na top-listama te vrste.

U znak priznanja za njegov uticaj, primljen je u Kuću slavnih rok muzike. Uprkos uspjehu koji je postigao rano u svojoj karijeri, konstantno je iznova eksperimentisao sa različitim žanrovima i sarađivao sa raznim muzičarima. Čak je komponovao muzičke teme za filmove.

9. Prins

Prins je bio američki muzičar sa jedinstvenim stilom. Njegov žanr obuhvata R&B, fank, rok i pop, a bio je i multiinstrumentalista, tekstopisac i producent muzike.

On je poznat po svojim vremenskim albumima, poput "Purple Rain", koji je utvrdio njegovo mjesto kao muzičku legendu. Takođe je očarao publiku hitovima poput "When Doves Cry", "Kiss" i "Sign o' the Times".

Prins je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj industriji. Njegova sposobnost da prelazi između različitih žanrova i eksperimentiše sa zvukovima je ono što ga je učinilo tako posebnim. Nažalost, preminuo je 21. aprila 2016. godine, ostavljajući prazninu u muzičkoj industriji. Ipak, njegovo nasljeđe će zauvjek živjeti.

10. Bob Dilan

Bob Dilan zauzima 10. mjesto na listi 15 najboljih muških pjevača svih vremena.

Dilan je bio ključan u oživljavanju folk muzike tokom 60-ih godina. Njegove pjesme s političkim značenjem povezivale su se sa ljudima širom svijeta.

Da biste cijenili genijalnost Boba Dilana:

1. Poslušajte njegove rane folk albume: "The Freewheelin' Bob Dylan" (1963) i "Bringing It All Back Home" (1965).

2. Doživite njegovu revolucionarnu "električnu fazu": Ne propustite "Highway 61 Revisited" (1965) i "Blonde on Blonde" (1966).

3. Istražite njegova kasnija djela: Poslušajte dragocjenosti poput "Blood on the Tracks" (1975) i "Time Out of Mind" (1997).

Uživajte u remek-djelima ovog legendarnog pjevača i tekstopisca i osjetite veliki uticaj koji je imao na muziku.

11. Dejvid Bouvi

Dejvid Bouvi, kultni muzičar poznat po svom jedinstvenom stilu i raznovrsnosti, nalazi se na 11. mjestu na listi najboljih muških pjevača svih vremena.

Pored svoje muzike, Bouvi je bio poznat po svojoj specifičnoj personi i teatralnim nastupima. Njegova sposobnost da kombinuje različite muzičke stilove i hrabro istražuje kreativnost učinili su ga moćnom figurom u muzičkoj industriji.

Utisak koji je Dejvid Bouvi ostavio na svijet muzike je neosporn. Sa svojim karakterističnim glasom i eklektičnim kompozicijama, on je redefinisao šta znači biti pjevač i konstantno pomjerao granice umjetničkog izraza.

12. Rej Čarls

Rej Čarls, dvanaesti na listi najboljih muških pjevača svih vremena, poznat je po izuzetnom talentu i jedinstvenom stilu. Ostavio je neizbrisiv trag u muzičkoj industriji, inspirišući generacije umjetnika.

Njegova muzika obuhvata "ritam i bluz", soul i džez. Svirao je klavir i pjevao, i osvojio je više nagrada Gremi.

Takođe je srušio rasne barijere u zabavnoj industriji. Spajao je različite žanrove kako bi stvorio očaravajući zvuk.

Da biste u potpunosti cijenili genijalnost Čarlsa, poslušajte njegov album "The Genius Hits The Road". On pokazuje njegov nevjerovatan vokalni opseg i vještine sviranja klavira.

13. Bari Vajt

Bari Vajt, kakav vokal! Njegovi duboki i duševni vokali su očaravali publiku decenijama.

Bari Vajt nije imao samo nevjerovatan opseg glasa i jedinstven ton, već je bio i izuzetan tekstopisac i producent. Njegove pjesme često su prikazivale teme ljubavi, romantike i strasti, duboko rezonirajući sa slušaocima. Njegov uticaj na soul i R&B muziku je neosporan, i i dalje utiče na današnje muzičare.

Ne propustite priliku da doživite muziku Barija Vajta. Krenite na putovanje kroz njegove duševne melodije i dozvolite njegovom baršunastom glasu da vas odvede u svijet očaranosti i ljubavi. Osjetite njegov legendarni zvuk i dozvolite njegovoj muzici da vas vodi.

14. Marvin Gej

Marvin Gej, voljeni pjevač, ostavio je izuzetan uticaj na muzičku industriju. Njegov svilenkasti glas i vremenske melodije očaravali su slušaoce širom svijeta.

Marvin je bio više od talentovanog pjevača. Takođe je bio nevjerojatan tekstopisac i producent. Njegova sposobnost da stvara dubokoumne stihove spojene sa zaraznim ritmovima donijela mu je veliko priznanje.

Tokom dvije decenije svoje karijere, Marvin Gej je izdao nekoliko hit pjesama. Klasici poput "I Heard It Through the Grapevine," "Sexual Healing," i "Let's Get It On" se i dalje puštaju sve do danas.

Međutim, pored slave, Gej se suočavao sa svojim ličnim demonima. 1984. godine, u dobi od 44 godine, tragično je upucan i ubijen od strane svog vlastitog oca. Ovaj traumatičan događaj je potresao muzički svijet i ostavio obožavaoce u žalosti.

15. Otis Reding

Otis Reding, legendarni muzičar, nalazi se na 15. mjestu liste najboljih pjevača svih vremena! Njegov jedinstveni duševni glas osvojio je svjetsku publiku.

Strast i emocije bili su prisutni na njegovim nastupima. Dodatno, spajao je soul sa "ritmom i bluzom", ostavljajući pečat u istoriji muzike.

Nažalost, njegov život je prekinut prerano. Ipak, kratko vrijeme koje je proveo u industriji ostavilo je značajan uticaj na buduće generacije umjetnika.

U novembru 2008. godine, magazin "Rolling Stone" je Otisa Redinga proglasio osmim najvećim pjevačem svih vremena. Kakvo priznanje!

Bonus video: