Počinje Bedem fest i život na tvrđavi

Prve večeri nastupaju dječji hor “Zahumlje”, “Mostar sevdah reunion” i “Drugi način”

3516 pregleda 1 komentar(a)
Promo plakat, Foto: Promo
Promo plakat, Foto: Promo

Večeras na platou, u podnožju nikšićke tvrđave, počinje 14. izdanje Bedem festa pod sloganom “Ne može se sakriti grad kad na gori stoji”. Festival će u 20.30 časova, otvoriti dječji hor JU “Zahumlje”, zatim slijedi autentični “Mostar sevdah reunion”, koji prvi put nastupa u gradu pod Trebjesom, dok će prvo veče festivala zatvoriti rok sastav “Drugi način”, koji naredne godine obilježava pola vijeka postojanja.

Druge večeri, 26. avgusta, od 20.30 časova nastupiće nikšićki metal bend “Vizant”, sat kasnije na binu će izaći džez i rok pjevačica Zdenka Kovačiček i Green house blues bend, dok će u 23.10 časova nastupiti rok muzičar koji je decenijama na sceni Dado Topić. Ovogodišnje izdanje Bedem festa, na kome su svi koncerti besplatni što je povratak na prvobitni koncept, “No money, no compromise”, zatvoriće grupa “Monah”, pobjednici Bunt rok festivala, koji će nastupiti pola sata iza ponoći.

“Održavanje ovogodišnjeg Bedem festa na prostoru nekadašnjeg donjeg starog grada i polja suncokreta, na kome se danas nalazi prostor predviđen za javni parking i nekolika kontejnera, predstavlja pravi izazov podrazumijevajući zajedničku saradnju nekoliko nadležnih subjekata, na šta smo ponosni”, kazao je Petar Šundić, direktor festivala.

Ta zajednička saradnja je došla do izražaja prethodnih dana kada su organizatori Bedem festa zajedno sa svim lokalnim službama i brojnim mladim ljudima uklonili sezonsko rastinje, trnje, nagomilane naslage otpada, osvijetlili prilaz tvrđavi, oprali i dezinfikovali prostor na kome će biti održan festival.

“U fokusu naše pažnje je afirmativan poziv svima i jedna skroz zdrava inicijativa koja ima za cilj da dobronamjerno ukaže na postojeće stanje koje nije održivo, pozivajući sve aktere da konačno krenemo da razmišljamo kako da pokrenemo život na tvrđavi, kako da je održavamo, čuvamo, valorizujemo. Ovo je prilika da uputimo poziv svima da konačno prestanemo da uzurpiramo i devastiramo ovaj prostor pretvarajući ga u smetlište nesavjesnim i veoma čestim odlaganjem raznih količina i vrsta smeća i otpada kojima definitivno tu nije mjesto”, poručili su organizatori.

Ovogodišnji Bedem fest organizuje se uz podršku Opštine Nikšić, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Turističke organizacije Nikšić i Nikšićkog piva.

Bonus video: