FOTO Bedem fest: Od metala, preko džeza i bluza, do roka

Održano drugo veče Bedem festa

14823 pregleda 5 komentar(a)
Bedem fest, Foto: Miloš Zvicer
Bedem fest, Foto: Miloš Zvicer

"Bedem fest je nešto što prevazilazi različitosti i ujedinjuje ljude, nešto što treba da bude obraz ovog grada i čitave Crne Gore, gdje se različitosti priznaju, ali se na njima ne insistira, već na zajedništvu kroz muziku i ljubav. Čast mi je što naša grupa svira već četvrti put na Bedem festu“, kazao je Saša Zejak, frontmen nikšićke grupe „Vizant“ koja je otvorila drugo veče festivala.

Bend koji, kako ga najčešće predstavljaju, „afirmiše stare dobre distorzirane zvukove, duge gitarske solo dionice i dobru energičnu atmosferu“, postoji od 2006. godine, a posljednji album su izdali prije četiri godine.

„Za dva mjeseca imali smo četiri koncerta i veoma smo zadovoljni. 'Vizant' tekstualno i muzički odražava ovu sredinu iz koje dolazimo. Uvijek govorim da sve mane i vrline crnogorskog krša nosim u sebi. Mi smo ono što je ovaj kamen isklesao“, kazao je Zejak.

Nakon njih, scenu su praktično osvojili Zdenka Kovačiček i Green house blues band, a evropska Dženis Džoplin, kako je često zovu, pokazala da je pjevačica za sva vremena.

„Izuzetno sam zadovoljna reakcijom publike i što su mi uzvratili istom energijom“, kazala je Zdenka nakon nastupa.

Bluz, džez, numere Dženis Džoplin, kompozicije sa albuma od prije dvije godine, napravili su „frku“.

„Pjesme Dženis Džoplin uvijek dignu publiku. Imala sam tu sreću da smo jedini u Evropi koji smo postavili na scenu brodvejski mjuzikl 'S ljubavlju Janis'. To mi je jedan od najdražih projekata u pozorištu. Drago mi je što je 'Frku' obradio Nipplepeople. Oni su to jako dobro obradili i pjesma ima 20 miliona pregleda na Youtube. Upravo me ona vratila na vrh. Moje pjesme su uvijek posebne i teške za 'skidanje' i rijetko se desi da neke moje pjesme 'skidaju' mlađe grupe. Ali eto, možda će ove nove 'skidati' nakon 20-30 godina pošto kažu da sve što radim radim ispred vremena. To mi je lijepo, jer i kada me ne bude moje pjesme će ostati iza mene. Biće to moja ostavština“, poručila je pjevačica koja 65 godina traje na sceni i koja je 2021. godine dobila nagradu „Porin“ za životno djelo.

Nakon sedam godina gitarista i rok pjevač Dado Topić ponovo je nastupio na Bedem festu. Kako je kazao, nova lokacija festivala, podnožje tvrđave, je „praktičnije i inteligentnije rješenje“ i za bendove i za publiku.

„Za ovu godinu imamo još 10-15 koncerata odavde do Slovenije, a za narednu spremam projekat sa malim gudačkim orkestrom gdje će biti tematski malo ozbiljnija muzika“, kazao je Topić.

Njegova publika je, kako je istakao, svih generacija i drago mu je zbog toga. Oni stariji se, kako reče sa osmijehom, „usuđuju da naručuju pjesme koje su slušali prije 25 godina“, oni mlađi žele da čuju koje su te pjesme uz koje su odrastali i uživali njihovi roditelji.

„Publika danas ima puno veći izbor na Youtube u odnosu na stara vremena, tako da nije lako zadovoljiti publiku danas jer su masovno prisutni sa aspekta kvaliteta i muzičkih žanrova. Oni jako dobro poznaju sve to i ne može im se 'muljat'. Mora se svirati pošteno i to je jedini ključ za neki relativan ili bolji uspjeh. Danas više nema mega zvijezda kao što je bilo prije 30 godina i to je dobro, jer muzika nije teren za takmičenje, nije to sport. To je kultura duha, emocija, romantike i ako to uspiješ lijepo predstaviti publici biće dobro“, poručio je Topić.

Festival je zatvorio niški rok bend „Monah“, pobjednici ovogodišnjeg partnerskog Bunt rok festivala.

„Prvi put smo u Crnoj Gori i čast nam da sviramo na Bedem festu. Fanove skupljamo po koncertima i svirkama i drago nam je da nam se pružila prilika da i u Crnoj Gori skupimo ljude koji će prepoznati kvalitet našeg zvuka“, kazao je Lazar Jovanović, gitarista i vokal perspektivnog benda.

Objasnio je i odakle naziv benda.

„Prvo, naziv 'Monah' kul zvuči. Drugo, živimo u vremenu kada kvalitet muzike nestaje i i mi smo usamljeni kao monah. Odričemo se da budemo zvijezde jer mi samo muziku držimo muzikom. Živimo u nesrećnom dobu i smatram da će ljudi 2020. pamtiti kao deceniju po najgoroj muzici ikad objavljenoj“, smatra pjevač benda koji je do sada objavio jedan album.

Šundić: Tvrđava treba i može da živi

Zavjesa je spuštena – 14. izdanje Bedem festa je zatvoreno, a za jubilarno 15, prema riječima direktora Petra Šundić, „svašta se može očekivati“. Ono što je sigurno, opet će tvrđava biti mjesto koje živi, a Šundić čovjek koji podsjeća da Bedem može i mora da bude kulturno valorizovan. Podsjetio je da je Bedem fest jedini festival koji kontinuirano, 14 godina, promoviše tvrđavu.

„Ovogodišnji slogan Bedem festa, 'Ne može se sakriti grad kad na gori stoji“ imao je dvojaku poruku – željeli smo ukazati na monumentalnost drevnih ostataka Onogošta i samim činom spuštanja u donji grad, gradiltitemelje za neke nove priče. Uvijek smo bili vizionari bili i iako su bile izazovne okolnosti vjerovali smo u ovo mjesto“, kazao je Šundić.

I ove godine je festival, prema njegovim riječima bio muzički vremeplov, a oni ostali vjerni sebi i napravili neobične kombinacije ne odustajući od kvaliteta, čak i po cijenu brojnosti publike.

„Ove ljude nemate priliku da često vidite na ulici, a kamoli na dešavanjima. E to je najveća satisfakcija Bedem festa ove godine za dalji rad. Konačno su starije generacije odgovorile na naš poziv. Jako sam nadahnut pozitivnom energijom. Okrenuo sam leđa starom Petru Šundiću i okrenuo lice novom čovjeku u sebi koji je inspirisan najboljim stvarima a to su ljubav prema svima, a najviše prema mome Nikšiću i tvrđavi. Izvinite za trenutke slabosti, ali tu smo da se kajemo, praštamo, da sagledavamo svoje propuste i da opstajemo – da nastavljamo da se borimo, a ja sam uvjeren da ćemo doživjeti potpunu valorizaciju tvrđave“, iskren je bio Šundić čiji entuzijazam su pohvalili svi učesnici.

Bedem fest je, kako je kazao, prilika da se priča o tvrđavi i da svake godine podsjete, ali i uvjere sve da je život na tvrđavi moguć.

„Mi jedini vjerujemo u ovaj prostor. Mijenjale su se brojne ličnosti, funkcije i imena koja su nas možda i osporavala i nijesu vjerovala. A mi smo samo željeli, uprkos raznim iskušenjima, i uvjeren sam da smo ove godine uspjeli – da ljude zamislimo da konačno počnu da vjeruju u ovaj prostor. Kao kruna našeg truda je posjeta ministarke kulture Maše Vlaović i ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića, kao partnera festivala, direktora Turističke organizacije Mitra Baraća, predsjednika Skupštine opštine Nemanje Vukovića, potpredsjednika Opštine Zorana Tomića i savjetnika predsjednika Opštine Miljana Mijuškovića. Prošli smo tvrđavom i pokazali snažnu volju i neobavezno dogovorili traženje rješenja i prvi put da sa više strana govorimo o ovom prostoru, a inspirisani Bedem festom. Srećan sam da smo uspjeli te temelje ove godine da postavimo“, kazao je Šundić

Bonus video: