Kendrik Lamar dominirao na dodjeli MTV nagrada

Osim spektakularnih nastupa, veče su obilježili i politički momenti, a pažnja prisutnih je bila usmjerena na nasilje tokom desničarskog skupa u Šarlotsvilu
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2017. 07:25h

Američki reper i tekstopisac Kendrik Lamar je osvojio najviše priznanja na dodjeli muzičkih nagrada MTV u nedjelju uveče u Kaliforniji, a ceremoniju su obilježili emotivni nastupi i politički momenti.

Lamarov singl "Humble" je osvojio šest priznanja, medju kojima su nagrade za najbolji muzički video, za hip-hop video, režiju i video efekte.

Reper je na sceni izveo singlove "Humble" i "DNA", uz pratnju nindža koje su igrale pored vatre, ali je drugi reper ipak imao nastup za pamćenje.

Američki reper Lodžik (Logic) dirnuo je publiku izvodjenjem svog inspirativnog singla "1-800-273-8255", nazvanog po telefonskoj liniji za sprječavanje samoubistava. Njemu se na bini pridružilo nekoliko osoba koje su pokušale da izvrše samoubistvo, kao i Lamar.

Refren pesme glasi: "Ne želim da živim, samo želim da danas umrem" i "Ja želim da ti živiš, nećeš danas umrijeti".

Izvođači su se prisjetili pjevača grupe "Linkin park" Čestera Beningtona koji je u julu izvršio samoubistvo, kao i američkog muzičara Krisa Konela koji je iznenada preminuo u maju.

Veče su obilježili i politički momenti, a pažnja prisutnih je bila usmjerena na nasilje tokom desničarskog skupa u Šarlotsvilu. Heder Hejer (32) je poginula kada je automobil uletio u mirni skup protivnika rasizma i bijelih suprematista.

Ceremoniji dodele MTV nagrada je prisustvovala i njena majka. Ona se popela na binu i rekla da je prije samo petnaest dana njena ćerka ubijena dok je protestovala protiv rasizma.

"Nedostaje mi, ali znam da je ona večeras ovdje", kazala je majka nastradale žene, ukazujući na potrebu za borbom protiv rasizma.

Potomak generala SAD Roberta Edvarda Lija (1807-1870), a kasnije komandanta snaga separatističke Konfederacije Juga u Američkom gradjanskom ratu (1861-1865), takođe je na ceremoniji govorio protiv suprematista. Li se smatra jednim od najznačajnijih vojnih zapovjednika u istoriji SAD.

Robert Rajt Li osudio je nasilje u Šarlotsvilu, što je izazvalo aplauz publike u Kaliforniji.

Dodjeli nagrada su prisustvovali Kejti Peri, Ed Širan, Majli Sajrus, Vikend (the Weeknd), Lord, Šon Mendes, sastavi Fifth Harmony i Thirty Seconds to Mars.

Širan je osvojio nagradu za umjetnika godine, novoj kategoriji uvedenoj umjesto najboljeg muškog i ženskog videa. On je na bini izveo svoj hit "Shape of You".

Lil Uzi Vert osvojio je priznanje za pjesmu ljeta "XO Tour Life".

Galerija

Bonus video: