Hip-hop je žanr bez pravila

Crnogorski reper Vlahi promoviše pjesme sa prvenca, prve četiri već prezentovane publici

3954 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Crnogorska rep scena ne miruje. Naime, ne prođe ni sedmica a da neko sa rep scene ne objavi singl, album, spot...

Već nešto više od dvije godine crnogorski reper umjetničkog imena Vlahi gradi svoju karijeru. Počeo je kao bitmejker/producent, a interesovanje za snimanje pjesama je kod njega počelo da se “budi” početkom 2021. godine U maju iste godine izlazi njegova prva pjesma pod nazivom “Vožnja”, koja je, tvrdi Vlahi, njegovom društvu i dalje najdraži rad sa njegovim potpisom. Onda je od diskografije napravio pauzu, ali je to vrijeme iskoristio da svoje znanje o masterovanju vokala i produciranju podigne na viši nivo.

Tako je polako nastajala pjesma po pjesma, a već nekoliko njih koje će se naći na albumu, publika može da čuje na njegovom Youtube kanalu.

Poput Balše Krkeljića Sivila koji je jednom sedmično, obično srijedom predstavljao svoje pjesme sa prethodnog albuma, tako i Vlahi je prve četiri numere sa albuma puštao nedjeljno. Jedna od njih - pjesma “Old Airport” upravo je snimljena sa Sivilom, a posvećena je dijelu grada gdje je Vlahi odrastao. U opisu pjesme Vlahi kaže: “Ovo je priča o kvartu gdje mladost i sreća ne žive više zajedno”, a o tome na šta je konkretno mislio i koliko se Stari promijenio od kako je reper bio klinac, odgovara:

“Taj citat sam čuo iz Sivilove pjesme ‘Sam protiv svih’ i zvučao je moćno. Imao sam svoje razloge da se pronađem u njemu. Ono što mi se najviše sviđa kod njegovog stiha je to što, iako je mislio na Stari aerodrom, opet je nešto sa čime može da se poistovjeti svaki kvart. Tokom djetinjstva mnoge stvari ne primjećuješ. Sve je lijepo, napolju si sa društvom, kući si kad ti je rečeno da budeš. Kako sam rastao, postajao sam svjesniji svog okruženja. Iako je to kvart u kom ‘mladost i sreća ne žive više zajedno’, oblikovao me u osobu kakva sam danas. Od rođenja naučiš da u svemu možeš da nađeš lijepe stvari i iz svake loše situacije izvučeš lekciju. To je meni bio Stari aerodrom. Nije se toliko promijenio duhom, koliko se promijenio urbanistički. Mnogo se razvio i proljepšao otkad sam bio mali”, ispričao je reper u razgovoru za “Vijesti”.

Neki od singlova već su u etru među kojima i “Old Airport”, a upravo smatra da su one dobra najava za njegov prvenac.

“Projekat ‘Vlahilizam’ je zamišljen kao projekat iz dva poglavlja. Najlakše ćete ga shvatiti ako ga zamislite kao prosječan dan. Jutro započinje bezazlenu priču čiji se tok mijenja kako pada mrak. Prvo počinje laganim tonom, opuštajućim glasom, sa pokojom ozbiljnom strofom. Gradacija koja ne mora biti shvaćena preduboko - napravljeno je iz zabave i zato što mi zvuče kul. Nakon toga ulazimo u drugi dio koji ima malo drugačiji vajb. Posljednje dvije pjesme sa albuma su proizvod mojih misli kasno u noć. Htio sam da organizujem projekat na meni zanimljiv način i sviđa mi se kako je ispao”, iskren je reper koji je planirao da jednom sedmično objavljuje pjesmu po pjesmu.

“Iako već dvije godine snimam pjesme, ‘Vlahilizam’ je moj prvi solo album. Prva polovina je gotova i fino je vidjeti da se publici sviđa. Uglavnom su pozitivne reakcije”, otkriva kako se ljubiteljima repa dopada ono što radi.

Posljednje vrijeme ponovo se aktivira hip-hop scena u Crnoj Gori, te Vlahi otkriva gdje vidi sebe na istoj:

“Siguran sam da će neki izvođač/i da se uzdigne/u na nivo koji u tom momentu bude najviši za crnogorsku scenu. Samo nek se radi. A što se Vlahija tiče, vidim ga kao nekog ko će kroz pet, do deset godina, nakon što shvati koliko su se stvari promijenile, da kaže: ‘Drago mi je što sam bio jedan od onih koji je doprinio da se ovo desi. Srećan sam’”, siguran je on.

Prve četiri pjesme su van, a Vlahi je osmislio koncept za koji smatra da će da zainteresuje publiku.

“Pjesme sa albuma prezentujem i promovišem pomoću društvenih mreža i dobrih ljudi koji su mi izašli u susret i potrudili se da projekat dobije pristojnu pažnju. Kad sam prije dvije godine objavio album sa svojim kolegom, istovremeno smo objavili sve pjesme sa albuma. Najviše pregleda je imala prva, dok ostale nisu prošle jednako dobro. To me podstaklo da ovaj put pristupim drugačije. Za ‘Vlahilizam’ sam odlučio da svake nedelje objavljujem po jednu pjesmu i primijetio sam razliku. Nastaviću da promovišem svoju muziku na ovaj način dok se neki drugi ne pokaže uspješnijim”, ispričao je Vlahi koji se upravo za ovaj žanr kojim se danas bavi zainteresovao još kao dijete.

“Kao mali sam bio izložen raznovrsnim žanrovima sve dok mi jednog dana sestra nije dala telefon da istražujem njenu plejlistu. Tu se našao Eminem zbog kog sam zavolio rep uopšte, ali i imena domaćeg repa. U domaći rep su me ‘uvukle’ dvije pjesme- ‘Ljubavna mržnja’ od Spina i ‘SA Swag’ od Jale, Bube, Kontre i Shtele. Bio sam oduševljen rimama i tehnikama”, smatra reper.

Ove godine se obilježava 50 godina od nastanka hip hopa, a sagovornik “Vijesti” smatra da je vremenom rep dobio milion drugih podržanova.

“Smatram da je to baš zbog toga što je hip-hop žanr bez pravila. Svako može da napravi svoja. Dokle god si odvažan i imaš vajb koji nosi sve pred sobom, ne možeš napraviti lošu pjesmu”, siguran je Vlahi koji priznaje da je njegova prva pjesma nastala spontano.

“Našao sam bit za ‘Vožnju’ na internetu, svidio mi se, iz zabave sam napisao tekst i odrepovao ga. Svidjelo mi se i odlučio sam da nastavim. Zabavljam se i u isto vrijeme upoznajem ljude sličnih interesovanja”, prisjeća se on.

No, kako kaže, ne sluša samo rep, uživa i uz druge žanrove.

“Pošto slušam različite žanrove muzike, crpim inspiraciju sa više izvora. Previše izvođača me inspiriše da bih ih naveo sve, ali imena koja mi prva padaju na pamet su A$AP Rocky, Yung Lean, Opium label, PartyNextDoor, Aaliyah i drugi. Što se producenata tiče, obožavam Clams Casina, Timbalanda, Bnyx-a i Teizeka, sa kojim sam i sarađivao. Svako koga sam naveo je na moje stvaralaštvo uticao na svoj način - sviđa mi se nečiji storytelling, nekog više volim da slušam zbog maštovite produkcije, a melodije i ritam koje može sa napravi određeni producent me fasciniraju”, zaključuje Vlahi.

Bonus video: