Kamperi na Bedemu: Prijateljstva traju i nakon festivala

„Fino je kampovati, jer upoznaš nove ljude, a ta prijateljstva traju i nakon festivala“, ispričao je svoje iskustvo Vladimir Dabić
50 pregleda 1 komentar(a)
kamperi, Bedem fest, Foto: Svetlana Mandić
kamperi, Bedem fest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.08.2017. 07:00h

Skriveni od očiju prolaznika, ušuškani na imanjima porodica Spasojević i Petrović, pod dno gradske tvrđave, kamperi su i ove godine ispratili Bedem fest. Mala, ali odabrana četa kampera zadovoljno je napustila grad pod Trebjesom, dok su se domaći kamperi kući vratili bogatiji za nova prijateljstva.

Ana Nikolić iz Kragujevca ne samo da je prvi put bila na Bedem festu, već je i prvi put kampovala.

„Moram priznati da mi je super - i u kampu, i na festivalu. Zemlja nije tvrda, a društvo je odlično“, kazala je sa osmijehom Ana.

Vladimir Dabić iz Trebinja prošle godine je sa društvom prvi put kampovao na Bedem festu. Bilo im je odlično i ponovo su se vratili ove godine.

„Došlo nas je petoro. Fino je kampovati, jer upoznaš nove prijatelje, a ta prijateljstva traju i nakon festivala“, kazao je Vladimir.

Sa njima je bilo društvo iz Nikšića koje su upoznali prošle godine. Iako je iz Nikšića Rade Aleksić redovno kampuje na domaćim festivalima i to isključivo zbog druženja.

„Redovno kampujem na nikšićkim festivalima, a na Bedem festu je ovo već treća godina da sam u kampu. Volim da kampujem zbog društva, a i da se malo psihički odmorim“, kazao je Rade kome su Pro pain, Direktori i Artan Lili bili favoriti među ovogodišnjim izvođačima.

Po duhu vršnjaci, po kalendaru malo stariji drugari, sa mlađanom gardom kampovali su i Maja Šoškić i Dejan Nikić iz Bara.

„Prija mi ovo nekoliko dana odmora i izolacije od standardnog načina života, ova drugačija atmosfera. Pozitivno druženje, opuštanje i dobra muzika, to je ono što očekujem“, otkrila je Maja kojoj su svi izvođači bili interesantni, ali Autogeni trening je broj jedan.

Dejan se potrudio i da za sve kampere pripremi gulaš, „sebično“ čuvajući recept.

„To su male tajne velikih majstora. Nijesam prvi put na Bedem festu, ali jesam u kampu. Malo smo sa asfalta došli u prirodu i uživamo. Moji ovogodišnji favoriti su nikšićke grupe Autogeni trening, DST, Punkreas, a super što je došao i Pro pain“, kazao je Dejan i priznao da iako su Majina i njegova djeca „zrela“ za kampovanje, ipak umjesto šatora radije biraju hotelsku sobu.

Stefan Ivanović je domaćin kampa i momak za sve. Zadužen je da vam uputi topli osmijeh dobrodošlice, pomogne da se smjestite i da se osjećate što prijatnije.

„Kamperu su iz Rusije, SAD, Njemačke, Srbije, BiH, Crne Gore. Ovogodišnji kamp je bolji od prethodnog jer nudi mnogo više. Imamo odbojkaški teren u sklopu kampa, šank, ozvučenje sa mikrofonima, sve ono što je potrebno da se ljudi fino 'zagriju' i sa savršenom atmoaferom se popnu na Bedem fest“, kazao je Stefan.

Stefan je Džona Stjuarta iz Bostona i Ekatarinu Lisovskaju iz Sankt Peterburga upoznao kada je bio u Finskoj. Pričao im je o Bedem festu i uspio da kod njih probudi želju da dođu u Nikšić.

„Prvi put sam, zahvaljujući Stefanu, na Bedem festu. Došli smo iz svih krajeva svijeta da ispratimo Bedem fest i da vidimo šta to imate da ponudite“, kazao je Džon kome jezička barijera nije smetala da uživa u šansonama Zvonka Bogdana.

„Čula sam za Bedem fest, da je odličan festival, da su divni ljudi, dobra muzika i jednostavno nijesam mogla da ga propustim“, kazala je Ekatarina.

I Ralf Šustler iz Minhena je čuo za Bedem fest i došao da se uvjeri da li su te priče tačne.

„Prvi put sam u Crnoj Gori. Kada sam na odmoru kampujem, a kada su festivali ne. Ovo je za mene novo iskustvo“, priznao je Ralf.

Sa njima u društvu bio je i Sabahudin Čergić iz Tuzle. Iako iz komšiluka i njemu je prvi put da posjeti Crnu Goru. Ali i da kampuje.

„Impresioniran sam ambijentom u kome se održava Bedem fest. Za ovaj festival čuo sam sve najbolje i morao sam doći“, priznao je Sabahudin.

A moraće doći i ponovo da kampuje. I on i ostali kamperi jer, između ostalog, i zbog njih Bedem fest zovu „festival sa dušom“.

Bonus video: