Bila je to tiha poruka neba

Zoran Marinković Marinko, frontmen Bjesova, otkrio zašto su iznenada odlučili da prestanu s radom

3004 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ljubitelje tvrđeg zvuka i benda Bjesovi iznenadila je vijest na zvaničnoj FB stranici pomenutog benda da prestaju s radom.

Poslije nekoliko dana nagađanja i spekulacija, lider i osnivač benda Zoran Marinković Marinko otkrio je u intervjuu za Telegraf zašto je donio tu odluku.

“U subotu, 26. avgusta 2023. godine, u toku povratka sa svirke na Ušću, u Beogradu, doživio sam jednu vrlo neprijatnu situaciju. Shvatio sam da treba da stanemo s radom, zato što se 27. septembra 1997. godine, poslije koncerta u Domu JA u Gornjem Milanovcu, desila identična situacija koja je iznjedrila prvi raspad Bjesova. Kada smo taj prvi put stali s radom, vrijeme je pokazalo da je to bila prava odluka, jer smo potom dobili mogućnost za razmišljanje o nekim drugim stvarima”, istakao je Marinković te podsjetio da su s radom počeli blagoslovom Oca Tadeja Vitovničkog, nekoliko mjeseci poslije bombardovanja 1999. godine.

“Sakupio sam neke stare, neke nove ljude, i Bjesovi su grunuli bolje nego ikada prije. Nek’ se i sada, poslije ove pauze u radu benda desi isto, samo da nas ne bombarduju opet”, dodaje on.

Na pitanje kako su ostali članovi benda reagovali na ovu odluku, odgovorio je:

“Nije im bilo pravo, nije ni meni, ali tako je moralo biti, jer ko smo mi da se oglušimo o Tihu Poruku Neba. Naravno, odluku o razlazu objasnio sam i ‘realnijim’ razlozima.

Prva priča je da rokenrol kakav volimo već duže vrijeme i u svijetu i kod nas je na najrazličitije načine kinjen, natjeran u defanzivu, na kraju će biti natjeran i u nasilnu smrt. Druga priča je da smo albumom ‘Svetla, Svetlosti’ moćno zaokružili svoj muzički opus. A, treća priča je da objavom o raspadu benda imamo nemoguću privilegiju da živi gledamo kako nas ljudi doživljavaju mrtvima. Po statutu ja imam pravo veta i ako treba, upotrijebiću ga”, zaključuje on.

Bonus video: