Šest bendova koji su počeli kao lokalne predgrupe

Mnogi uticajni i slavni bendovi započeli su svoje karijere svirajući u garažama i kao predgrupe

7001 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ljubitelji muzike možda će poželjeti da se dvaput zamisle prije nego što otpišu "bendove iz garaže" i predgrupe.

Mnogi uticajni i slavni bendovi započeli su svoje karijere svirajući u garažama i kao predgrupe, prenosi americansongwriter.com, koji je sastavio ovu listu.

1. Nirvana

Jedan od najpoznatijih bendova iz garaže koji je bio lokalna predgrupa prije nego što je stekao svjetsku slavu jeste Nirvana. Kurt Kobejn i Krist Novoselić bili su izopštenici u istoj srednjoj školi u Aberdinu, Vašington. Dvojac se zbližio, a Kobejn je dao Novoseliću svoj "DIY" album. Mjesecima kasnije, Novoselić ga je poslušao i složio se da formira bend sa Kobejnom.

Duo je razvijao svoju ranu muziku u frizerskom salonu koji je vodila Novoselićova tetka prije nego što su dobili nastupe širom Pacifičkog sjeverozapada. Kada se Nirvana konačno odlučila za ime benda i za Dejva Grola kao bubnjara, objavila je album "Nevermind" 1991. godine, koji je postao veliki hit djelimično zahvaljujući čestoj rotaciji na MTVu.

2. Van Halen

Braća Edi i Aleks Van Hejlen osnovali su bend pod imenom Mammoth u Pasadeni, Kalifornija, 1972. godine. Nakon što su 1974. godine regrutovali Dejvida Lija Ruta kao svog frontmena i Majkla Entonija kao basistu, promijenili su ime benda u Van Halen i svirali su na privatnim zabavama i drugim nastupima širom Los Anđelesa.

Bend je takođe nastupao u nekim poznatim klubovima u LAu, uključujući Whiskey-A-Go-Go, i privukao pažnju Džina Simonsa iz benda Kiss, koji je finansirao njihovu demo verziju. Njihov istoimeni debi album iz 1978. godine lansirao ih je u status mega-zvijezda.

3. The White Stripes

Davno prije nego što su Džek Vajt i Meg Vajt postali poznati pod imenom The White Stripes, upoznali su se kada je Meg radila kao kuvarica u restoranu Memphis Smoke u Detroitu, gdje je Džek čitao poeziju. Džek je naučio Meg da svira bubnjeve, i zajedno su osnovali bend The White Stripes, odsviravši svoj prvi nastup u lokalnom baru 1977. godine. Dvojac je bio predgrupa drugim lokalnim bendovima, uključujući Detroit Cobras i The Paybacks.

Zajedno su otputovali u Memfis i snimili album "White Blood Cells" sa primjesama bluza. Nakon toga, bend je snimio video za MTV, a pesma "Fell in Love With a Girl" dobila je veliku medijsku pažnju. Radiodifuzeri i drugi muzički znalci hvalili su muziku, i The White Stripes su postali hitmejkeri.

4. The Beatles

Možda je najpoznatiji bend koji bi se mogao nazvati "bendom iz garaže", The Beatles. Naravno, taj izraz čak nije ni bio izmišljen, ali dobro je poznato da su The Beatlesi svirali po malim klubovima širom Evrope, crkvenim dvoranama i omladinskim centrima. Grupa je često nastupala u Cavern Clubu u Liverpulu. Upravo na jednom od tih nastupa za vrijeme ručka, Brajan Epstajn, koji je kasnije postao njihov menadžer, otkrio je bend.

Od tada, ostalo je istorija. 1964. godine, rođena je "Bitlmanija", i četvorka je postala najveći bend u istoriji roka.

5. The Kinks

Braća Rej i Dejv Dejvis udružili su se sa dvojicom svojih školskih drugova iz Londona i osnovali bend koji je vježbao u garažama i odsvirao svoj prvi nastup na školskoj priredbi. Bend je nastavio svirati po lokalnim klubovima i snimio demo traku. Šel Talmi, producent ploča, otkrio je bend, zamijenio njihovog bubnjara i promijenio ime grupe iz The Ravens u The Kinks.

Godine 1964, grupa je postigla veliki uspjeh sa hitom "You Really Got Me", čiji gitarski rif je uticao na mnoge rok bendove tokom godina. Uslijedili su i drugi hitovi poput "Sunny Afternoon" i "Lola". Svjetski poznati muzičari, uključujući The Whoa i Dejvida Bouvija, citirali su bend kao značajan uticaj na svoju muziku.

6. Arctic Monkeys

Godine 2002. prijatelji Aleks Tarner i Met Helders osnovali su instrumentalni bend. Uskoro su im se pridružili Endi Nikolson i Džejmi Kuk i počeli su svirati na lokalnim nastupima. Članovi tinejdžerskog benda snimili su demo sa 18 pjesama i postavili muziku na MySpace.

Bendov singl "I Bet You Look Good on the Dancefloor" iz 2005. godine postao je hit broj jedan. Debi album grupe iz 2006. godine, "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not", dobio je odlične kritike i prodao se u 360.000 primjeraka u prvoj nedelji. To ga je učinilo najbrže prodavanim debitantskim albumom u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva.

Bonus video: