"Makadam" slavi 45 godina postojanja

Grupa Makadam osnovana je 1978. u Titogradu. Prvu postavku činili su Mirsad Serhatlić, Miodrag Radonjić, Savino Batanov, Zlatko Zakrajšek i Josip Kestner

10852 pregleda 12 komentar(a)
"Makadam" na Trgu nezavisnosti, Foto: Milena Radonjić
"Makadam" na Trgu nezavisnosti, Foto: Milena Radonjić

Koncertom crnogorskog benda Makadam, na Trgu nezavisnosti u Podgorici završena je manifestacija Podgoričko kulturno ljeto.

Makadam ovim koncertom obilježava i veliki jubilej - 45 godina postojanja.

Članovima benda će se, kako je najavljeno iz Glavnog grada, pridružiti i neka od najpoznatijih muzičkih imena kao što su Sergej Ćetkovic, Nenad Kneževic Knez, Vladimir Maraš, Šule Jovović, Marko Vlahović, Nina Žižić, Marko Vukčević i dr.

Grupa Makadam osnovana je 1978. u Titogradu. Prvu postavku činili su Mirsad Serhatlić, Miodrag Radonjić, Savino Batanov, Zlatko Zakrajšek i Josip Kestner. Prva crnogorska pop-rok ploča, koja je nosila ime grupe, snimljena je u studiju u Splitu, a izdata u PGP RTB. Na tom albumu našle su se kompozicije posvećene Titogradu, Josipu Brozu Titu, kao i katastrofalnom zemljotresu koji je 1979. pogodio Crnu Goru.

Kompozicijom “Balerina” nastupili su na takmičenju za predstavnika tadašnje Jugoslavije na Evroviziji, osvojivši treće mjesto, nakon čega je pjesma postala mega hit u regionu, a i do danas se održala na evergrin top listama.

Gordana Ivandić Makadamu se pridružila nakon kratkotrajne saradnje sa Hejzl En Pirs i brzo postala miljenica crnogorske publike. Pojačani njenim vokalom koji je odgovarao njihovom senzibilitetu, grupa Makadam učestvovala je na svim crnogorskim i regionalnim pop-rok festivalima, na kojima su osvojili brojne nagrade i priznanja.

Drugi album koji je štampao PGP RTB naslovljen je jednim od velikih hitova "Da mi je znati". Na njemu će se naći i ostali hitovi kojima je grupa obogatila crnogorsku muzičku scenu: "Svani zoro", "Zrno prašine", "Medene noći"…

Nakon dugogodišnje saradnje Gordana Ivandić vraća se u Sarajevo, svoj rodni grad, i nastavlja karijeru kao muzički urednik a bend nastavlja sa radom nekim drugim ritmom, ali i dalje uspješno i plodonosno.

Makadam je kao krunu četrdesetpetogodišnjeg stvaralaštva odlučio da pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, svojim sugrađanima pokloni koncert dostojan svog jubileja, dijeleći scenu sa dugogodišnjim prijateljima i kolegama koji su se našli na njihovom putu do uspjeha.

Bonus video: