Radujem se kad mladi pjevaju pjesme „Makadama”

Najdugovječniji crnogorski bend proslavio 45 godina na sceni, Mirsad Serhatlić najavljuje nove projekte

3346 pregleda 4 komentar(a)
Sa koncerta grupe Makadam, Foto: Luka Zekovic
Sa koncerta grupe Makadam, Foto: Luka Zekovic

Da neki hitovi nemaju rok trajanja najbolji je dokaz pjesma “Balerina” koja već pune četiri decenije osvaja publiku širom regiona, a preksinoć su je na podgoričkom Trgu nezavisnosti uglas pjevale sve generacije.

Povod je više nego lijep, crnogorski bend Makadam u glavnom gradu Crne Gore obilježio je 45 godina postojanja i svojim sugrađanima poklonio koncert dostojan svog jubileja.

Čak ni pljusak koji je počeo baš kad je najavljen koncert, nije obeshrabrio one najvjernije fanove da čuju svoje omiljene pjesme koje su obilježile period od 80-ih godina pa do danas.

Grupu Makadam osnovao je 1978. u Titogradu Mirsad Serhatlić, a prvu postavku sem njega činili su još i Miodrag Radonjić, Savino Batanov, Zlatko Zakrajšek i Josip Kestner.

Upravo pjesma “Balerina” donijela im je regionalnu popularnost, a malo je nedostajalo da ovaj titogradski bend nastupi na Evroviziji. Naime, na takmičenju za predstavnika tadašnje Jugoslavije na Eurosongu, Makadam je sa “Balerinom” osvojio treće mjesto.

Kada je stvarao Makadam, Mirsad Sehatlić znao je da radi pravu stvar, te u razgovoru za “Vijesti” ne krije da je imao velike planove.

“Naravno da sam imao viziju za grupu Makadam, za naše egzistiranje i imao sam u planu da budemo u 10 najboljih bendova u Jugoslaviji”, priznao je on. Bili su puni entuzijazma, mladi i posvećeni, pa su svakodnevno imali probe po pet sati.

“Rad, upornost i želja se uvijek isplate. Kada vi živite muziku i imate neku viziju kuda sve to vodi, to je to”, dodaje on.

Serhatlić za svoju “Balerinu” naglašava da je jedinstvena pjesma i pečat grupe Makadam.

“Kad kažem pečat grupe, mislim na naše osvojeno treće mjesto na pjesmi Evrovizije u Ljubljani. Ova pjesma je jedan veliki hit, evegrin i kompozicija koja je ušla u enciklopediju jugoslovenske pop muzike”, pohvalio se on.

Ne krije da u njemu izaziva poseban osjećaj kada čuje da današnje generacije pjevaju njihove pjesme.

“Radujem se kada čujem da mlađe generacije slušaju i pjevaju pjesme Makadama. Naježio sam se kada sam čuo kako je Sergej Ćetković otpjevao ‘Balerinu’ na koncertu”, poručuje on.

No, nikad nije živio od stare slave, te je sa Gordanom Ivandić koja je jedno vrijeme bila glavni vokal Makadama nizao uspjehe na festivalima. Serhatlić je i nakon 45 godina nezaustavljiv, te uveliko radi na novim projektima.

“Biće još novih pjesama, sa pjevačicom Milicom Kaluđerović Kosić, sa klavijaturistom Boletom Martinovićem i ostalima”, zaključuje frontmen Makadama.

Bonus video: