Pet pjesama koje su definisale istorijske trenutke

Bez obzira da li su pjevali u znak protesta ili jednostavno pokušavali da shvate sve to, najbolji od ovih umjetnika imali su način da objasne stvarne situacije i možda čak prosvijetle svoju publiku o njima

4458 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Muzika ima način da odrazi sve što se događa oko nas. U nekim slučajevima, tekstopisci i umjetnici pišu direktno o trenutnim događajima. Ali ova lista se više odnosi na umjetnike koji su uzeli opštu temperaturu vremena u kojem su živeli.

Bez obzira da li su pjevali u znak protesta ili jednostavno pokušavali da shvate sve to, najbolji od ovih umjetnika imali su način da objasne stvarne situacije i možda čak prosvijetle svoju publiku o njima.

Slijedi pet pjesama koje će vas, kada ih čujete, vjerovatno odvesti nazad u određeni trenutak u istoriji, prenosi americansongwriter.com, koji je sastavio ovu listu.

1.Blowin’ in the Wind - Bob Dilan (1963)

Bob Dilanov debitantski album sadržao je većinom obrade tradicionalnih folk pjesama. Međutim, tokom cijelog tog vremena, Dilan je upijao mudrost ovih pjesama i formulisao svoj vlastiti stil pisanja pjesama. Do vremena kada je objavio svoj drugi album, "The Freewheelin', uspio je da se proglasi za vodećeg tekstopisca svoje generacije u ranim dvadesetim godinama. "Blowin' in the Wind" bila je pjesma koja je privukla najviše pažnje.

Mnogi umjetnici su brzo prepoznali mudrost Dilanove izjave o besmislenosti rata i nasilja. Piter, Poll i Meri su se našli na Top 10 listi, obradom ove pjesme. Ali Dilanova vlastita verzija, otpjevana glasom koji se negdje smiruje između bespomoćnosti i nade, najjače dopire do srca.

2. A Change Is Gonna Come - Sem Kuk (1964)

Sem Kuk je bio neprikosnoven kada su u pitanju svijetli, duševni singlovi, koje je sa zadivljujućom dosljednošću interpretirao do značajnog uspjeha krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina. Međutim, dogodila su se dva događaja koja su ga navela da piše o ozbiljnijim temama. Prvo, bila je rasistička diskriminacija koju je podnosio, uprkos činjenici da je bio jedan od najvećih zabavljača na svijetu. Drugi okidač bio je kada je čuo prvu pjesmu na ovom spisku. Kuk je vjerovao da Bob Dilan mora da bude crnac kada je čuo "Blowin' in the Wind", jer ko drugi bi mogao da razumije takvu bol i nepravdu?

Kuk je bio inspirisan da napiše moćnu pjesmu "A Change Is Gonna Come", koja, uprkos obećanju naslova, zapravo je katalog frustracija i nevolja. Pjesma je dobila veličanstvenu orkestarsku obradu koja odgovara ozbiljnosti teme, dok Kuk pjeva kao čovjek koji je prošao kroz sve to i ima ožiljke kao dokaz. Nažalost, "A Change Is Gonna Come", koja je postala referentna tačka za pokret za građanska prava, objavljena je kao singl tek nakon Kukove smrti u decembru 1964. godine.

3. Gimme Shelter - The Rolling Stones (1969)

Kraj 1960-ih godina bio je burno vrijeme i kada je Kit Ričards počeo da piše "Gimme Shelter", nije svjesno razmišljao o tome. Doslovno je opisivao oluju koju je vidio kako se iznenada nadvija nad Londonom jednog dana. Ali kako su on i Mik Džeger dublje ulazili u pesmu, ona je počela da dotiče strašne stvari koje su se dešavale u svijetu.

Tekstovi su se pozivali na ideale tog vremena. Ali takođe su se bavili i ružnoćom koja je bila svuda okolo. Sa muzikom jednako snažnom kao i njegovim tekstom, "Gimme Shelter" je dokazao da su Stonsi bili pronicljivi muzički meteorolozi.

4. What’s Going On - Marvin Gej (1971)

Marvin Gej bio je oličenje hitmejkera iz Detroita tokom 60-ih godina, i lako je mogao da nastavi u tom glatkom, nenapadnom modusu i dobro se snađe kako su stigla sedamdesete. Međutim, Gej je bio nemiran kada je riječ o svojoj umjetnosti, i takođe je imao osjećaj za ono što se događa u svijetu. Ta dva faktora rezultirala su njegovim revolucionarnim albumom iz 1971. godine pod nazivom "What's Going On", na kojem je Gej koristio svoj prepoznatljiv stil da govori o društvenim pitanjima tog vremena, pri čemu je naslovna pjesma postala veliki hit u procesu.

Napomena da nema konkretnih referenci na aktuelne događaje, jer Gej, zajedno sa koautorima Obijem Bensonom i Al Klivlendom, traga za opštim slabostima. Tužna stvar kod pjesme "What's Going On", koliko god bila brilijantna, jeste kako uvijek izgleda aktuelna. Iako vas može odvesti nazad u 1971. godinu, vjerovatno će se doživjeti kao aktuelna svaki put kada je čujete u budućnosti.

5. London Calling - The Clash (1979)

Džo Stramer iz benda The Clash je bio ohrabren od strane svoje tadašnje vjerenice da piše o tome kako bi poplava u Londonu bila katastrofalna. Mik Džouns se zatim pridružio Strameru i proširio opseg tekstova, dodajući upozorenja o "nuklearnim greškama", klimatskim promjenama, policijskoj brutalnosti ("udarac pendrekom"), i gotovo svakom drugom društvenom zlu koje su dvojica mogli uklopiti u taj prikaz.

Bend čak uspijeva da se referira na pank pokret, u kojem su bili jedni od predvodnika, a koji je tada preplavljivao London, sugerišući da "lažna Bitlmanija" ne bi ništa pomogla. "London Calling" vrlo jasno uhvatio je jedno mjesto i vrijeme, toliko da gotovo možete osjetiti vodu kako vam se penje do članaka i pritisak na grudima, čak iako smo udaljeni od okoline koja ga je inspirisala.

Bonus video: