Problematične pjesme o kojima se vodila polemika

Muzika ima izvanrednu sposobnost da uspostavlja globalne veze, harmonizuje različite ljude i razbija društvene podjele koje bi inače ostale nemoguće. U retrospektivi, razumijevanje kako je mnogo ovih umjetnika uspjelo da izbjegne odgovornost za svoje osuđujuće izjave u javnosti ostaje misterija

3103 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Koliko god je muzika pomogla mnogima od nas, pružajući prirodno rješenje za svakodnevne životne borbe, ne može se poreći da je takođe teren za neke od najpodmuklijih tema na svijetu. Iza očiglednih primjera, poput Gerija Glitera, neka od najvećih, najčistijih imena stvorila su zaista problematične pjesme.

Muzika ima izvanrednu sposobnost da uspostavlja globalne veze, harmonizuje različite ljude i razbija društvene podjele koje bi inače ostale nemoguće. U retrospektivi, razumijevanje kako je mnogo ovih umjetnika uspjelo da izbjegne odgovornost za svoje osuđujuće izjave u javnosti ostaje misterija. Ipak, vladajući kulturni kontekst tog vremena olakšao je nekontrolisano širenje ovih ideja, stvarajući okruženje u kojem su takve ideje vladale bez trunke skeptičnosti.

Međutim, u današnjem pejzažu, pokrenutom platformama kao što su društveni mediji, niz glasova odjekuje dublje, a oni koji se suprotstavljaju nose pojačanu moć. Uključivanje pogrdnih izraza u savremene pjesme sada ih izlaže neumoljivom stisku kulture otkazivanja, fenomena koji služi kao vitalno računanje.

Iako predrasude i netrpeljivost i danas postoje u industriji, postoje određeni slučajevi iz prošlosti koji, kad se ponovo razmotre 2023. godine, zaista vas natjeraju da se zapitate kako su ove pjesme prošle kod publike, prenosi "Far Aut" magazin, koji je sastavio ovu listu.

‘Jailbait’ – Ted Nagent

Godine 1981. rok muzičar Ted Nagent izdao je svoj drugi album pod nazivom 'Intensities in 10 Cities'. Među deset pjesama na albumu, pjesma 'Jailbait' ostala je zapamćena kao jedna od najkontroverznijih pjesama ne samo u njegovoj diskografiji, već i u istoriji muzike.

Osnovno, pjesma govori o seksualnim odnosima s trinaestogodišnjom osobom. Kao što možete očekivati, sadržaj pjesme izazvao je debate o njenoj prikladnosti i implikacijama njenog teksta, pri čemu neki tvrde da namera pjesme nije da veliča neprikladne odnose, već da prenese buntovni i provokativni stav karakterističan za Nagentovu muziku.

Nagent je navikao na kritike, ali ipak, čini se da ga to ne brine previše. Međutim, trebalo bi. S obzirom na to, njegovi tekstovi su doprinijeli normalizaciji predatorskog ponašanja i seksualizaciji maloljetnika. Srećom, to je dovelo do kritika iz različitih krugova, uključujući aktiviste i organizacije usmjerene na zaštitu djece.

‘Dude (Looks Like A Lady)’ – Aerosmith

Vjerovatno možete da pretpostavite razlog zašto se ovaj klasik rok sastava Aerosmith nalazi na ovom spisku.

U današnjem okruženju, otvorena transfobija ne nailazi na dobar prijem, što ima smisla jer cijela pjesma ima inherentno usko gledište pod maskom neobaveznog humora namijenjenog izazivanju zabavne i prijatne reakcije. U stvarnosti, ona ne čini ništa više osim što propagira negativne stereotipe i potvrđuje shvatanje da rokenrol ima suviše reduktivan karakter da bi ikada bio dobar, ili inkluzivan uopšte.

Kada je kontroverza prvi put izbila, Dezmond Čajld, koji je napisao pjesmu, rekao je da je prvobitno bila o momku koji ide u striptiz klub, zaljubljuje se u ženu, 'ide pozadi i saznaje da je to muškarac'. Ovo je uvredljivo na mnogo nivoa, uprkos činjenici da je Čajld više puta negirao bilo kakve transfobične namjere. Činjenica i dalje ostaje: to je loša pjesma sa još lošijim tekstom.

‘Kim’ – Eminem

Eminem nikada nije sklon stidljivosti kada je riječ o izražavanju svojih iskrenih misli o bilo kojoj temi. Međutim, ponekad ode predaleko i završi s nečim što je više uznemirujuće nego kreativno.

'Kim' se ističe po svojem eksplicitnom jeziku i mračnim temama i izazvala je rasprave o granicama umjetničkog izražavanja, posebno u rep muzici. Neki ljudi vide pjesmu kao moćan i emocionalno nabijen prikaz bola i besa unutar problematičnog odnosa, dok je drugi kritikuju zbog eksplicitnog sadržaja i potencijalnog veličanja nasilja nad ženama.

Sam Eminem je opisao 'Kim' kao način da izrazi svoja osjećanja u to vrijeme i suoči se s turbulentnim emocijama koje su okruživale njegov stvarni odnos s Kim Maters. Rekao je da je pjesma bila vrsta bijega za njega, omogućavajući mu da kanališe svoje emocije u svoju muziku. U svakom slučaju, to predstavlja još jedan primjer gdje Eminema koristi derogatoran i prijeteći jezik kako bi izrazio svoje frustracije, što, kako svi znamo, jednostavno nije prihvatljivo u današnjem svijetu.

‘Barbie Girl’ – Aqua

Ova pjesma je pomalo nepredvidljiva jer je postala vrlo problematična.

Na površinskom nivou, ova pjesma se čini ničim više od plitke, zarazne melodije koja se igra s muškim i ženskim rodoslovljem. Može se svakako tumačiti kao seksistička, s obzirom na to da tekstovi govore o ženama kao objektima, a muzički video prikazuje određenu Lene Nistrom kako se igra s ovom idejom.

Međutim, članovi benda Aqua su kasnije otkrili da je pjesma namijenjena proizvođaču Barbika, tačnije inherentnoj mizoginiji ugrađenoj u proizvode organizacije, uključujući stereotipe. Pjesma zaista igra na novom polju seksualizovane Barbike, ali to je manje zbog namjere Aquae da napravi bezobrazni, zarazni hit, a više da socijalno komentariše mizoginiju i sprda se s nerealnim idealima ljepote.

‘Brown Sugar’ – The Rolling Stones

Ova pjesma Rolling Stonesa, napisana od strane Mika Džegera, postala je hit i u Sjedinjenim Američkim Državama i u Kanadi, iako se njen pravi značaj nije u potpunosti znao.

Na prvi pogled, pjesma se bavi uznemirujućim istorijskim kontekstom Afrikanaca koji su bili prisilno prodati na plantaže u Nju Orleansu, trpeći dodatnu okrutnost u vidu silovanja od strane njihovih bijelih gospodara.

U suštini, pjesma istražuje teme koje obuhvataju ropstvo, heroin, intimne činove i napade, prošarane sarkastičnim kritikama producentskih navika i tekstovima neizmjerne grubosti i uvredljivosti. Zapaženo je da je originalni naslov pjesme bio 'Black Pussy'.

Neki su branili pjesmu, tvrdeći da istražuje zlodjela, ali na kraju, trgovina robljem, zajedno s užasima silovanja i nezamislivom patnjom koju obuhvataju, ne bi trebala biti prikrivana trivijalnim tekstovima niti prikrivana gitarskim rifovima, lišena bilo kakvih vrijednih elemenata koji bi zasluživali promišljeno razmatranje.

‘Christine Sixteen’ – Kiss

Izdata 1977.godine, pjesma Christine Sixteen ušla je u šesti studijski album Kissa. Album je bio njihov najviši hit u tom trenutku, što je zanimljivo dostignuće, s obzirom na to da jedna od pjesama govori o zaljubljenosti Džina Simonsa u 16-godišnju djevojčicu.

Nažalost, ova pjesma je samo jedna od mnogih duboko uznemirujućih numera koje su napisali odrasli muškarci koji su opsjednuti mladim djevojkama na rok sceni. Međutim, ova pjesma Kissa je nesumnjivo jedna od "najgorih" svih vremena.

‘Run For Your Life’ – The Beatles

Pjesma "Run for Your Life" poznata je po mračnijem i prijetećem tekstualnom sadržaju u poređenju sa mnogim ranijim pjesmama grupe The Beatles. Tekstovi izražavaju posesivno i ljubomorno ponašanje, upozoravajući romantičnog partnera da, ako ga prevari, će ga ubiti.

Iako nije nešto što je Džon Lenon mnogo cijenio, tekst pjesme je razumljivo izazvao kontroverze i kritike tokom godina zbog svoje nasilne i prijeteće prirode. Mnogi su istakli problematičnost tekstova koji se čini da odobravaju ili glorifikuju posesivnost i nasilje prema ženama.

Muzički, "Run for Your Life" sadrži prepoznatljive harmonije benda i rok zvuk, karakteristične za njihov stil iz sredine 1960-ih. Ipak, ostaje predmet diskusija o evoluciji komponovanja pjesama grupe The Beatles i njihovom istraživanju kompleksnijih tema.

Bonus video: