Nikšić sve više postaje prepoznatljiv kao grad manifestacija

U avgustu u Nikšiću se organizuju tri festival, Lake, Bedem i Festival uličnih svirača, a do kraja godine biće organizovano još nekoliko fesivala – Boem fest, Gitar fest, Međunaodni festival glumca
213 pregleda 0 komentar(a)
Bedem fest okrugli sto, Foto: Svetlana Mandić
Bedem fest okrugli sto, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.08.2017. 12:16h

Uvertira za početak osmog Bedem festa, koji će se na nikšićkoj tvrđavi održati od 24. do 26. avgusta, bio je okrugli sto na na temu “Festivali kao promoteri gradova, festivali kao destinacije“. Okrugli sto je organizovan sa ciljem da predstavnici nadležnih ministarstava, lokalne uprave i lokalnih službi, sa jedne strane i organizatori festivala, sa druge, usaglase i zauzmu stavove o manifestacionom turizmu koji pokazuje jako pozitivne efekte na destinacije u kojima se festivali održavaju.

"Drago mi je što Nikšić, koji se nalazi na pola puta između sjevera i juga Crne Gore, sve više postaje prepoznatljiv kao grad manifestacija. Manifestacije jesu značajan segment turističke ponude jer one u jednom smislu brendiraju jedan grad i daju mu određenu dinamiku", kazala je Željka Radak Kukavičić, direktorica Nacionalne Turističke organizacija.

Prema njenim riječima zadovoljstvo je što Nikšić nije više prepoznat samo kao grad piva, već postaje i grad manifestacija tokom kojih veliki broj ljudi posjeti grad pod Trebjesom.

"Sigurna sam da će lokalna uprava uz podršku svih nadležnih institucija učiniti da iz godine u godinu broj festival u Nikšiću, ali i u ostalim gradovima bude iz godine u godinu sve veći, da vodimo računa kada ih organizujemo, da budu raspoređeni tokom cijele godine, da kao država radimo koordinirano i napravimo das vi u tom lancu budu zadovoljni", kazala je Radak Kukavičić.

U avgustu u Nikšiću se organizuju tri festival, Lake, Bedem i Festival uličnih svirača, a do kraja godine biće organizovano još nekoliko fesivala – Boem fest, Gitar fest, Međunaodni festival glumca, tako da Nikšić postaje festivalski grad. To se, prema riječima Dragice Popović, direktorice lokalne Turističke organizacije, odražava i na broj turista.

"Festivali su zadnjih godina pokazali da je Nikšić postao festivalska destinacija, da je posjeta daleko veća nego uobičajenim mjesecima i da Nikšić sa tom ponudom gradi jedan novi turistički proizvod i postaje prepoznatljiv u svakom smislu", kazala je Popović.

Prema riječima potpredsjednice Opštine Sonje Nikčević Nikšić na mapi Crne Gore želi sebe da pozicionira kao festivalski grad, a brojni festivali mu u tome pomažu.

Petar Šundić, direktor Bedem festa, kazao je da je okrugli sto dobra prilika da donosioci odluka i organizatori festivala osmisle zajedničku strategiju kako unaprijediti život u gradu, kada je riječ o pozitivnim efektima koje festivali donose.

"Ovo je prvi put u Crnoj Gori, kada je riječ o festivalima, da sjednemo zajedno za stolom i razgovaramo šta je to što jedan festival donosi i šta je to što svi zajednički možemo uraditi da unaprijedimo ukupni ambijent našeg djelovanja. Mislim da je Bedem fest donio jedan lijep glas o nama kao nekome ko je sjajan domaćin, ko je dobar poznavalac muzike, ko ima sjajnu publiku. U vremenima kada je kvalitet muzike doveden pod znakom pitanja mi smo brana i neko ko već osam godina izborom izvođača dokazuje da smo bastion slobode, prije svega umjetnosti i kulture”, poručio je Šundić,

Okrugli sto je organizovala NVO "Pro futuro", organizator Bedem festa u sklopu projekta "#VisitBedem" koji je podržan od strane Opštine Nikšić, a u saradnji sa IPC Tehnopolis.

Bonus video: