Montenegro sun reggae festival 6. i 7. oktobra u Budvi

Muzički dio programa, na bazenu “Rondo”, prve večeri otvoriće DJ Daibi i Old Boy od 19 sati

3531 pregleda 67 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuhtterstock
Ilustracija, Foto: Shuhtterstock

Budva će šestog i sedmog oktobra biti domaćin 12. Montenegro sun reggae festivala, manifestacije koja je tokom godina ugostila preko 1400 izvođača iz 12 zemalja svijeta.

”Festival se već nalazi u asocijaciji rege festivala u svijetu, te imamo u planu da isti proširimo i to tako da traje više dana, ali i u drugim mjesecima da imamo programe koji će biti vezani za ovu manifestaciju kao eho festivala”, istakao je Vinko Mihajlović, direktor festivala. Tvrdi da će i ove godine ljubitelji rege zvuka uživati uz kvalitetan program.

Naglasio je da svake godinu daju priliku bendovima i izvođačima rege muzike sa Balkana, ali se trude, kako kaže, da dovedu i izvođače iz Evrope i svijeta.

"Ove godine smo se vodili time da budu zastupljeni stilovi ‘roots’ i ‘raggaton’, mada opet uvodimo i stare ritmove poput "ska regea", ove godine imaćemo goste iz Slovenije, Makedonije, Ukrajine, Hrvatske, Rusije i promotere rege zvuka iz Crne Gore.", istakao je Mihajlović.

rege
foto: Promo

Muzički dio programa, na bazenu “Rondo”, prve večeri otvoriće DJ Daibi i Old Boy od 19 sati, zatim će nastupiti Neekeetone Selecta, selektor, producent i bubnjar iz Rusije. Počeo je svirati Jungle i Drum'n'Bass 2007. godine i još ranije stvarati vlastitu muziku. Godine 2018. okupio je Champion Sound tim koji stvara muziku na raskrsnici žanrova, u kombinaciji sa elementima dub-a.

Prve noći nastupiće i pionir ruskog zvučnog sistema, pjevač i producent Tenor Love. Svojom muzikom koja spada u stil “Nitty Gritty” prenosi poruku ljubavi i svjesnog življenja bez jezičkih barijera i fizičkih granica.

Prvo veče zatvoriće dvojac “Banana zvuk” koji od 2006. godine širi ljubav prema svim oblicima roots muzike. Izvođački i stvaralački duo čine producenti, DJ-evi, MC-evi i muzičari Luka Barbić (TBF) i Ivan Jurić Yuri (ST!llness).

"Ovi splitski muzički umjetnici bave se istraživanjem i promovisanjem ritmova od daba, regea, hip-hopa, drum'n'bassa, dancehalla, junglea do različitih muzičkih mešapova. Jednako su skloni novom zvuku i svježim izdanjima kao i starim klasicima za kojima posežu da ubrizgaju nove doze adrenalina. Montengro Sun Reggae Festival uvijek karakterišu i brojni prateći programi (umjetnički performansi, različite tematske edukativne radionice, izložbe…), naravno sve tematski povezano u duhu manifestacije, što daje jednu dodatnu vrijednost", kazali su iz organizacije festivala.

Ove godine prve večeri od 18 sati u parku Turistickog naselja ,,Slovenska plaža”, održaće se Rege teatar, u okviru koga će biti izvedena pozorišna predstava na tri jezika “San-Son-Dream” , zasnovana na Šekspirovoj drami „San ljetne noći“.

"Drugog dana festivala, u okviru pratećeg programa, sa početkom od 18 časova održaće se Rege workshop u parku TN “Slovenska plaza”, koju će voditi Tadiman - pjevač, multiinstrumentalista, producent i jedan od pionira slovenačke rege scene od 1995. Osnivač je i frontmen vodećeg slovenačkog rege benda “Siti hlapci” i sarađivao je sa umjetnicima poput Earl Chinna Smith, Sangie Davis, Fantan Mojah, Italee, Nadirah X, Scarra Muchi, Bigga Ranx, Hornsman Coyote, Jahcoustics, Raphael i mnogim drugima", dodali su.

Muzički dio programa druge večeri odvijaće se takođe na bazenu Rondo u Budvi od 19 časova.

Iz organizacije festivala poručuju da će ljubitelju rege tonova uživati uz muziku koju prave Levsha Pacan, Mixa The Dude, Tadiman, Tantra Brothers i Roots in Session.

"Dugujemo veliku zahvalnost prijateljima festivala, koji su omogućili njegovo održavanje, a to su: Opština Budva, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, HTP “Budvanska rivijera”, TO Budva, ambasada Izraela, Monteput, produkcija “Most”. Kao i brojni medijski sponzori, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na podršci", zaključili su.

Bonus video: