Trenutak ludila zaslužan za "Somebody to Love"

Portal Songstoriesmatter.com otkriva kako je nastala jedna od najpopularnijih pjesama grupe Queen koju je Fredi Merkjuri napisao u stilu Arete Frenklin

3759 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Legendarna grupa Queen 1976. godine objavila je svoj peti studijski album pod nazivom “A Day at the Races”. Druga strana albuma otvara se singlom “Somebody to Love”, koji je bio poznat kao omiljena pjesma pjevača Fredija Merkjurija, iako se navodno stidio da to prizna. Portal Songstoriesmatter.com bavio se značenje i nasljeđem ove pjesme...

Pozadinska priča pjesme

“Somebody to Love” napisao je ekscentrični frontmen grupe Queen, Fredi Merkjuri. Pjesma je nastala u studiju The Manor dok je radio numere koje će se naći na njihovom albumu iz 1976. godine “A Day at the Races”. Ova epska pjesma bila je snažno inspirisana muzikom Arete Frenklin, kojom je Merkjuri bio opsjednut.

“Ta pjesma bila je moj trenutak ludila”, rekao je on.

“Jednostavno sam želio da napišem nešto u stilu Arete Frenklin. Inspirisan sam gospel pristupom koji je imala na svojim ranijim albumima”, objasnio je pjevač.

Njegov kolega, osnivač i gitarista grupe Queen Brajan Mej potvrdio je Merkjurijeve riječi i izjavio da je Fredi “volio” i čak “želio biti kao” Areta Frenklin.

Nakon završetka albuma “A Day at the Races”, Queen su odlučili da objave “Somebody to Love” kao vodeći singl sa albuma. Pjesma je postala top-10 hit u Evropi, dostigla drugo mjesto na britanskoj top-listi singlova i zauzela 13. mjesto na američkoj Billboard Hot 100 listi.

Značenje pjesme

“Someone to Love” je pjesma o naporima naratora u potrazi za ljubavlju. On se moli Bogu zašto, uprkos svojim naporima, ne može da je pronađe. Prve dvije strofe ispunjene su frustracijom, ali u trećoj strofi, pjevač priznaje da se neće prepustiti očaju.

Merkjuri je bio veoma privatna osoba i rijetko je govorio o lirskim temama svojih pjesama, ali vjerovatno je da je “Somebody to Love” bila lična.

“Volio bih zaista da imam predivan odnos s nekim, ali nikako ne uspijeva”, ispričao je jednom.

“Šta želim najviše od svega je da budem u stanju blažene ljubavi”, priznao je tada muzičar.

Godine 1969, Merkjuri je pronašao svoju ljubav, bila je u pitanju Meri Ostin, ali njihova veza nije potrajala zbog Fredijeve seksualne orijentacije. Ostali su dobri prijatelji nakon raskida. Godine 1985, on je konačno pronašao osobu koju voli u Džimu Hatonu, kojeg je nazivao svojim suprugom. Ostali su zajedno sve do Merkjurijeve smrti 1991. godine.

Nasljeđe pjesme

“Somebody to Love” je postala pjesma koja je obilježila karijeru grupe i ostvarila impresivan uspjeh na muzičkim top-listama. Dostižući drugo mjesto na britanskoj top-listi singlova i zauzevši 13. mjesto na američkoj top-listi, ova numera je ostvarila značajan komercijalni uspjeh. Takođe je dostigla prvo mjesto na top-listama u Holandiji.

Nakon Fredijeve smrti, Džordž Mičel je izveo “Somebody to Love” na Tribute koncertu u čast Merkjurija 1992. godine, što se smatra istaknutim trenutkom tog koncerta. Njegova izvedba je bila hvaljena, kako od članova grupe Queen, tako i od publike.

Džordž Mičel je kasnije uključio svoju verziju pjesme “Someone to Love” sa Queen na svom EP iz 1993. godine pod nazivom “Five Live”. Njegova obrada postala je hit i vodila britanske top-liste singlova, čime je “Somebody to Love” postala broj jedan na top-listama u domovini grupe Queen. Ovo je dodatno učvrstilo status pjesme kao klasika i omiljenog djela u katalogu grupe Queen.

Bonus video: