Kako je nastala pjesma “Dancing in the Dark” Brusa Springstina

U ovu pjesmu pjevač je uložio sva svoja osjećanja otuđenosti, iscrpljenosti i želje da pobjegne od studijske kuće

4234 pregleda 1 komentar(a)
Brus Springstin, Foto: Shutterstock
Brus Springstin, Foto: Shutterstock

Brus Springstin je objavio svoj sedmi studijski album “Born in the U.S.A.” 1984. godine. Album je postao Springstinov najveći komercijalni uspjeh jer je uključivao sedam impresivnih singlova koji su ušli u top desetku. Jedna od tih pjesama je bila vodeći singl albuma pod nazivom "Dancing in the Dark". Magazin “Songstoriesmatter” je u svom članku otkrio priču, značenje i naslijeđe te pjesme.

Kako je nastala pjesma

Da se Brus Springstin pitao u tom momentu, pjesma “Dancing in the dark” nikada ne bi bila napisana. S obzirom da je napisao skoro 80 pjesama u dvogodišnjem periodu prije albuma “Born in the U.S.A.”, Springstin je bukvalno bio iscrpljen i umoran od samog sebe. Međutim, njegov tadašnji menadžer Džon Landau je zahtjievao od njega da napiše glavni hit koji bi bio vodeći singl albuma.

U svojoj biografiji “Born to run” Springstin je komentarisao: “Landau je znao da nam fali glavni singl, pjesma koja bi izazivala buru emocija kod publike. To je značilo da imam još posla za mene, iako u tom momentu je to bilo posljednje što sam želio. Dugo smo se svađali oko toga, na fin način, i na kraju sam mu rekao ako mu se ne svidi ono što napišem, moraće sam da to da odradi.”

Uprkos cijeloj svađi i nezainteresovanosti Springstina, pjesmu “Dancing in the dark” napisao je iste noći. U ovu pjesmu pjevač je uložio sva svoja osjećanja otuđenosti, iscrpljenosti i želje da pobjegne od studijske kuće.

Springstin je snimio pjesmu “Dancing in the dark” 14. februara 1984. godine zajedno sa “E street” bendom. Pjesma ima pozitivni plesni zvuk i igru sintesajzera koji tankim veom prikrivaju glavnu poruku pjevača.

Iako je “Dancing in the dark” snimljena nakon ostalih pjesama albuma “Born in the U.S.A.”, ona je svakako predstavljala njegov vodeći singl, po zahtjevu Landau. Štoviše, zauzela je drugo mjesto na Američkoj Bilbordovoj listi najboljih 100 pjesama, a bila je veliki hit i među drugim državama. Tako je Springstin napisao svoj najveći komercijalni hit.

Značenje pjesme

“Dancing in the dark” je pjesma o Springstinovom razočaranju i osamljivanju kao jednog muzičara. Nakon što je dvije godine bez prestanka pisao pjesme, htjeo je da napušti svoju studijsku kuću i zaokruži svoju priču albumom “Born in the U.S.A.”. Međutim, uprkos njegovim željama, morao je da napiše posljednji hit koji bi bio tačka u toj priči. Samu pjesmu Springstin je opisao kao “veoma iskrena pjesma koja ima u sebi baš onoliko pop stila koliko sam želio u tom momentu”.

Uglavnom, pjesma je Springstinovo ispunjavanje Landauove želje, čak u pjesmi govori: “Ne možeš zapaliti vatru (napisati hit) bez iskre (inspiracije).” Za veliko čudo, baš ta frustracija pjevača je postala ona iskra koju je tražio.

Naslijeđe pjesme

Poznati klip pjesme “Dancing in the dark” igrao je takođe veliku ulogu u ostvarivanju uspjeha. Režisirao ga je Brajan De Palma, a djelimično je snimljen tokom prvog nastupa benda na turneji “Born in the U.S.A.”. Na kraju video klipa Springstin poziva iz publike tada još nepoznatu glumicu Kortni Koks na izađe sa njim na binu. Springstin je čak dobio MTV nagradu za najbolje izvođenje na bini za ovaj klip.

Kao što je prije rečeno, “Dancing in the dark” je postala najveći hit Brusa Springstina. Pjesma se puštala širom svijeta, pa je čak postala najprodavaniji singl u Australiji 1984. godine. Album “Born in the U.S.A.” ostvario je još veći uspjeh, te je 7 njegovih pjesama ušlo u listu 10 njaboljih pjesama. Jedne od njih su “I’m on Fire”, “My Hometown”, “Born in the U.S.A.”, “Glory Days”, među kojima se naravno našla i pjesma “Dancing in the dark”. Kasnije, album je prodao 30 miliona kopija, čime je postao jedan od najprodavanijih albuma svih vremena.

Bonus video: