Deset najpoznatijih pjevača i pjevačica Kalifornije

Od pokreta protivkulture 60-ih do današnjih ritmova Silicijumske doline, muzika Kalifornijskih umjetnika odjekuje stalno evolucionirajućim duhom vremena

5942 pregleda 3 komentar(a)
Momenat iz spota pjesme Roar, Foto: Printscreen YouTube
Momenat iz spota pjesme Roar, Foto: Printscreen YouTube

Kalifornija, zemlja snova i različitosti, rodila je kaleidoskop pjevača koji odražavaju eklektični duh države. Od sunčanih plaža na obali do prostranih urbanih krajolika, umjetnici crpe inspiraciju iz širokog spektra uticaja, oblikujući muzički svijet koji je raznolik kao sam Golden Statea.

Kalifornijanski pjevači odražavaju kulturni mozaik države, mješajući žanrove od roka i popa do hip-hopa i elektro. Njihovi glasovi odjekuju energiju i inovacije koji prožimaju kalifornijski vazduh. Od pokreta protivkulture 60-ih do današnjih ritmova Silicijumske doline, njihova muzika odjekuje stalno evolucionirajućim duhom vremena.

Suočeni sa širokim prostranstvom Pacifika, kalifornijski pjevači često daju svojoj muzici osjećaj neograničenih mogućnosti i željom za bjekstvom. Njihovi tekstovi govore o ljubavi, ambiciji i potrazi za kalifornijskim snom. Mnogi od ovih pjevača postaju ambasadori progresivnih ideala države, koristeći svoju platformu za zagovaranje društvenih promjena i zaštitu okoline. Kroz svoju muziku, oni inspirišu globalnu publiku, šireći etos inovacije i inkluzivnosti koji definišu Kaliforniju.

Pjevači Kalifornije, sa fuzijom žanrova i kultura, oličavaju dinamičan duh države. Melodija njihove muzike služi kao dokaz trajnog uticaja Kalifornije na globalni muzički pejzaž, osiguravajući da zvuk Zlatne države (Golden Statea) nastavlja da inspiriše publiku širom svijeta.

Tom Vejts

Tom Vejts je kalifornijski pjevač sa izvanrednom mješavinom bluza, džeza i roka. Njegov promukao glas i prepoznatljiv stil učinili su ga jednom od najznačajnijih ikona muzičke industrije. Sa više od četiri decenije u ovoj industriji, njegovi brojni hvaljeni kritičarima albumi pokazuju njegove sposobnosti pripovijedanja i čiste emocije.

Njegova muzika je poznata po neobičnim instrumentima, kao što su kante za smeće i sviranja automobila, koji stvaraju element neočekivanosti. I, na kraju, njegovi nastupi uživo su legendarni. Njegovo ponašanje na sceni i povezanost sa publikom čine koncerte nezaboravnim.

Snup Dog

Snup Dog, legendarni reper i glumac, takođe je iz Kalifornije. Poznat je po svom specifičnom stilu i opuštenom stavu, pomoću kojih je ostavio vječni trag u muzičkoj industriji.

Kao po uspješnoj muzičkoj karijeri, Snup Dog je takođe dobro poznat po dobročinstvu. Dio je mnogih dobrotvornih manifestacija, među kojima je i davanje stipendija siromašnim mladim i doprinos organizacijama koje pomažu zajednicama u nuždi.

Zanimljiv dio priče o Snup Dogu jeste to, da ga je pronašao dr. Dre ranih 90-ih. Dr. Dre je uvidio njegov talenat, te je potpisao ugovor sa Death Row Recordsom, nakon čega je dobio ogromnu slavu.

Snup Dog je i dalje snažna figura u muzici i modernoj kulturi. Njegova jedinstvena mješavina repa i glatkog vokala donijela mu je gomilu nagrada i ogromnu bazu obožavalaca širom svijeta. Uz njegove projekte i saradnje, Snup Dogovo naslijeđe još uvijek raste. Od zlatnih plaža do zlatnih harmonija, vidimo da je Kalifornija mjesto neograničenog uspjeha.

Snup Dog u spotu
Snup Dog u spotufoto: Printscreen YouTube

The Beach Boys

“The Beach Boys”, ikonični bend iz Kalifornije, ostavio je trajan uticaj na muzičku industriju. Njegov rok-vokal-harmonijski stil bio je jedinstven u to vrijeme. Momci iz Hotorna stvorili su vječne melodije poput "Surfin 'USA" i "California Girls".

Ono što razlikuje The Beach Boys od drugih bendova jeste njihova sposobnost da uhvate i prenesu publici suštinu Kalifornije. Niko drugi nije mogao osjetiti na sebi i prenijeti drugima kako je to proći se po Pacifičkoj obalnoj autocesti sa autom bez krova kao što su oni mogli. Postali su sinonim za bezbrižni duh države i lijepe krajolike.

Njihova muzika i danas inspiriše! Kada je slušate, transportuje vas na sunčane obale Kalifornije. Baš zbog toga, postali su jedan od najomiljenijih bendova publike širom svijeta.

The Beach Boys
The Beach Boysfoto: Printscreen YouTube

Frenk Sinatra

Frenk Sinatra, ikona Kalifornije, ostavio je ogroman trag u muzičkom svijetu! Rodio se 1915. godine u Nju Džerziju. Žanr njegove muzike je pop, a poznate pjesme su "My Way", "Fly Me to the Moon" i td.

Frenk Sinatra nije bio samo pjevač, već i glumac. Osvojio je puno nagrada tokom svog života, uključujući Oskara za najboljeg sporednog glumca. Njegov glas je bio veoma gladak, a njegov nastup na sceni računa se jednim od najzanimljivijih.

Frenk Sinatra
Frenk Sinatrafoto: Printscreen YouTube

Gven Stefani

Gven Rene Stefani još jedna je poznata pjevačica iz Kalifornije koja je ostavila trag u muzičkoj industriji. Ona je očarala obožavaoce širom svijeta svojim jedinstvenim stilom i talentom.

Gven Stefani je već dugi niz godina popularna u muzičkom svijetu, te je ostvarila ogromni uspjeh. Njeni živahni nastupi i poznate pjesme ostavili su neizbrisiv uticaj na muzički svijet.

Gven Stefani u spotu
Gven Stefani u spotufoto: Printscreen YouTube

Džon Denver

Džon Denver poznat po svom osjećajnom glasu i srdačnim tekstovima, bio je legendarni pjevač i tekstopisac sunčane Kalifornije. Ostavio je vječni trag na muzičku industriju tokom svoje karijere koja je trajala nekoliko decenija. Njegova jedinstvena mješavina folk i kantri muzike dovela mu je obožavaoce širom svijeta. Njegove poznate pjesme, poput "Take Me Home Country Roads" i "Rocky Mountain High" postale su himne ljubitelja prirode.

Rođen je 31. decembra 1943. u Rzvelu u Novom Meksiku. Denver je imao snažnu ljubav prema prirodi i okolini što se odražava u njegovoj muzici. Njegove pjesme često se tiču tema prirode, ljubavi i mira.

Džon Denver je izdao mnoge uspješne albume i dobio nekoliko Gremija. Koristio je svoju platformu kako bi širio svijest o uzrocima problema uništavanja okoline, kao što su krčenje šuma i zagađenje vazduha i prirode.

Nažalost, Džon Denver je iznenada izgubio život u avionskoj nesreći 12. oktobra 1997. godine. Ipak, njegovu muziku i dalje slušaju obožavaoci svih uzrasta, a njegova ostavština, kao jednog od najpoštovanijih pjevača Kalifornije, uvijek će živjeti.

Džon Denver u izvođenju pjesme 'Take me home, country roads'
Džon Denver u izvođenju pjesme "Take me home, country roads"foto: Printscreen YouTube

Džoan Baez

Džoan Baez rođena u Njujorku, poznata je pjevačica, kantautorka i aktivistkinja. Njena muzika je bezvremenska, ona je preporodila folk te se smatra kraljicom tog žanra muzike. Osim folka, žanrovi kojima se bavila jesu pop, kantri i crkvena muzika.

Njena muzička i aktivistička karijera čvrsto su povezane. Godine 1963., izvela je svoju pjesmu “We shall overcome” na maršu u Vašingtonu koji je organizovao Martin Luter King. Takođe je pjevala na koncertu u Vudstoku kao i nizu protestnih akcija protiv vijetnamskog rata. Nakon toga, nastupala je prilikom niza protestnih skupova s ciljem zaustavljanja rata u Iraku, prava LGBT osoba i ukidanja smrtne kazne.

2008. Godine podržala je predsjedničku kandidaturu Baraka Obame, a 1993. godine, u sklopu organizacije Sorosove zaklade, posjetila je Sarajevo koje je bilo pod opsadom bosanskosrpskih snaga, te je bila jedna među prvim zapadnim muzičarima koji su održali tamo koncert.

Džoan Baez
Džoan Baezfoto: Printscreen YouTube

Keti Peri

Živahni zvuk i drski tekstovi Keti Peri učinili su je uticajnom osobom u muzičkoj industriji. Rođena je 25. oktobra 1984. godine u Santa Barbari u Kaliforniji. Odgojena je u veoma religioznoj porodici zbog čega je prvo ganjala karijeru u crkvenoj muzici. Međutim, uskoro je otkrila svoju ljubav prema pop muzici i odlučila je da ostavi svoj trag u svijetu zabave.

Ketin zarazni ritam i zabavni tekstovi zabavljali su slušaoce tokom vrhunca njene karijere. Njeni hitovi, kao što je "California Gurls", brzo su stekli široko priznanje.

Tokom decenijske karijere, Keti Peri inspiriše i zabavlja publiku širom svijeta. Postigla je zadivljujuća dostignuća, dobila brojne nagrade i priznjanja, uključujući nagrade iz Ginesovih knjiga rekorda i American Music Award 2010. godine. Forbs ju je stavio na listu ženskih pjevačica sa najvećom zaradom dva puta.

Keti Peri u spotu Roar
Keti Peri u spotu Roarfoto: Printscreen YouTube

Kes Eliot

Kes Eliot rođena je u Baltimoru. Bila je poznata pjevačica i glumica. Njen bend, The Mamas & the Papas, postao je slavan tokom 1960-ih. Njen glas je bio snažan i osjećajan. Uprkos njenim ličnim borbama, talenat i harizma pjevačice su samo napredovali. Postala je uticajna figura za ženske umjetnice.

Jedni od njenih najvećih hitova koje sigurno većina zna i dan danas jesu "California Dreamin'" i "Monday, Monday". Ove pjesme pokazuju njen vokalni opseg i emotivnu poruku. Objavila je uspješne albume koji su istakli njenu individualnu umjetničku snagu. Pjesme poput "Dream a Little Dream of Me" pokazuju njene muzičke sposobnosti. Njena emotivna izvođenja i snažni tekstovi još uvijek nalaze svoje mjesto kod današnje publike.

Kas Eliot u izvođenju pjesme 'Make your own kind of music'
Kas Eliot u izvođenju pjesme "Make your own kind of music"foto: Printscreen YouTube

Čester Benington

Veliki Čester Benington iz Feniksa u Arizoni, imao je ogroman uticaj na muzičku scenu. Njegov snažan glas i tužni tekstovi u žanrovima kao što su alternativni rok i nu-metal, zajedno sa njegovim učestvovanjem u bendovima kao što su Linkin Park i Stone Temple Pilots, donijeli su mu dvije nagrade Gremi.

Čester Benington nam je pokazao da čak u sunčanoj i idilističnoj Kaliforniji ima mračnih dana i stvaralaca.

Čester Bennington u spotu pjesme Numb
Čester Bennington u spotu pjesme Numbfoto: Printscreen YouTube

Bonus video: