Kroz ples izražavaju emocije: Sofija Burić i Arijana Kovačević svjetske prvakinje

Priznanje za članice Plesnog kluba Royal iz Nikšića

2638 pregleda 2 komentar(a)
Arijana Kovačević, Foto: PK “Royal”
Arijana Kovačević, Foto: PK “Royal”

Sofija Burić je u našu plesnu školu došla sa četiri godine. Kao i svako drugo dijete, imala je problem da ostane sama na času i više puta je plakala za majkom. Kako je krenula sa osnovnom školom tu je plesački sazrela. Nikolina Adžić ju je odabrala kao jednu od djevojčica sa kojom je htjela da radi individualno i da je priprema za solo kategoriju. Na prvim državnim prvenstvima, Sofija nije uspijevala da se plasira ni u polufinale. Njena majka nam je u nekoliko navrata sugerisala da možda to nije dobro za nju, jer se sa osam godina takmičila sa djecom koja imaju 12. Međutim, Nikolina je uvijek znala koje su Sofijine mogućnosti i da je potrebno vrijeme i rad da njen talenat ispliva na površinu. Godinu nakon toga plasirala se u finale državnog prvenstva gdje je osvojila peto mjesto, godinu nakon toga postala je državna prvakinja i nakon toga finalistkinja evropskog prvenstva”, priča za “Vijesti” trener i vlasnik plesnog kluba “Royal” iz Nikšića, Miloš Adžić.

Sofija Burić, desetogodišnja plesačica iz Nikšića, prije nekoliko dana je postala svjetska prvakinja u hip hopu u kategoriji do 12 godina. U konkurenciji od 241 plesača, Sofija se na Svjetskom prvenstvu u plesu koje se održava u Poljskoj, okitila zlatom, a dva dana kasnije je u juniorskoj konkurenciji, njena dvije godine starija drugarica, Arijana Kovačević, uradila isto - postala je svjetska prvakinja u konkurenciji od 174 plesača.

Arijana je dan kanije osvojila još jedno zlato. Postala je svjetska šampionka u poppingu

Sofija Burić
Sofija Burićfoto: PK quot;Royalquot;

“Ovo je za mene veliki uspjeh. Osjećam veliku odgovornost prema toj tituli koju svaki plesač sanja. Ples je moja svakodnevica, stil života, dok je hip hop moja osobenost. Hip hop je sloboda pokreta i najviše volim što mogu da svoje emocije izrazim kroz ples”, kaže Sofija.

Objašnjava da sedmično u klubu trenira četiri, pet puta, a kod kuće svakodnevno, da pleše i dok uči i da na Internetu prati inovacije iz plesa. Sofija pored osnovne, pohađa i muzičku školu i svira violinu.

Na takmičenju Poljskoj, koje se završava danas, učestvovalo je oko 5.500 plesača iz 33 države sa tri kontinenta, a sa svjetskim šampionkama iz Nikšića godinama uspješno, iliti svjetski, radi Nikolina Adžić.

“Ne znam šta da kažem. U hip hopu se takmičimo deset godina i znamo koliko je teško doći do svjetske titule, koliko zemalja i takmičara učestvuju. Ovo je stvarno ostvarenje sna. Ponosni smo, srećni i motivisani da naredne godine ekipno budemo finalisti evropskog i svjetskog prvenstva. Ovo je za nas istorijski rezultat - prva zlatna medalja Crne Gore na svjetskom prvenstvu. I to ne jedna, nego tri”, sa vidnim emocijama prokomentarisao je Miloš.

A bilo je emotivno i kada su Sofija i Arijana osvojile zlato.

“Našu sreću, vrisku, suze njenih drugarica, emocije sa dodjele teško da ćemo uspjeti da ponovimo”, kazao je “Vijestima” Miloš nakon Sofijinog zlata.

I pogriješio je - sve su to ponovili dva dana kasnije.

“Arijana je dugo godina bila državni prvak u kategoriji djece. Prošle godine je bila blizu finala na evropskom prvenstvu osvojivši sedmo mjesto. Nakon toga je bila 80. na svjetskom prvenstvu. Ove godine je bila 19. u hip hopu na evropskom prvenstvu, a u finalu peta u popping disciplini”, sa ponosom priča Miloš.

Plesni klub Royal postoji od 2014. godine i trenutno broji preko 450 članova.

“Hip hop, kao najpopularnija svjetska disciplina, za nas je veliki izazov godinama i evo punih deset godina se takmičimo, napredujemo i sada ponosno možemo da kažemo da stojimo rame uz rame sa drugim zemljama koje su ovoj disciplini broj jedan. Ekipa na ovom svjetskom prvenstvu nije učestvovala, jer nijesmo imali sredstava. Sav novac utrošili smo na evropsko prvenstvo gdje smo ostvarili osmo mjesto u ekipnom takmičenju”, kaže Miloš.

Pored evropskih i svjetskih takmičenja, u godini imaju i tri nacionalna i deset međunarodnih.

“Nikolini i meni koferi su uvijek spakovani. Trudimo se da sa nama, kada god možemo, vodimo i sina kome pored ovoliko djece je potrebna pažnja, ljubav i vaspitanje”, zaključuje Miloš.

Pored plesnog kluba “Royal”, na takmičenju u Poljskoj učestvovali su i klubovi “Diamond” i “Habanera”.

Bonus video: