10 najboljih pjesama Eltona Džona

Britanski pjevač Elton Džon i tekstopisac Berni Topin stvorili su jedne od najpoznatijih pjesama u svijetu, a zajedno su prodali više od 300 miliona albuma i postali jedni od najuspješnijih tekstopisaca svih vremena

3819 pregleda 2 komentar(a)
Elton Džon (arhiva), Foto: Printscreen YouTube
Elton Džon (arhiva), Foto: Printscreen YouTube

Teško je biti ikona kao što je Elton Džon. 1970-ih godina, britanski pjevač zajedno sa tekstopiscem Bernijem Topinom postali su poznati u svijetu muzike i ostali kao takvi i dan danas. Zajedno su prodali preko 300 miliona albuma širom svijeta i time postali jedni od najuspješnijih tekstopisaca svih vremena.

Magazin “songstoriesmatter” izdvojio je 10 najbojih pjesama iz bogatog repertoara Eltona Džona, a oslanjali su se na njihov kulturološki uticaj i lične naklonosti.

10. “I’m still standing”

Počeli su top listu sa pjesmom koja je označila povratak Džona na scenu 80-ih, a to je “I`m still standing”. Berni Topin napisao je tekst pjesme koja je o oproštajnom poljupcu sa bivšom djevojkom, iako dosta ljudi misli da je o istrajanosti Eltona Džona u svijetu nedaća i problema. Pjesmu prati živahan video snimak koji je uvjerljivo poznatiji od same pjesme.

Detalj iz spota
Detalj iz spota foto: Printscreen YouTube

9. “Bennie and the Jets”

Dok som svi veliki fanovi Eltona Džona, on i Topin su obožavatelji fiktivne sci-fi grupe “Bennie and the Jets”… ili nas pjesma tjera tako da mislimo. U stvari, Topin je napisao tekst pjesme u kojoj se ruga muzičkoj sceni 70-ih godina. Nije jasno, da li fiktivnu grupu treba obožavati ili je ismijavati, ali bez obzira na to, pjesma je izvanredna.

8. “Don’t Let the Sun Go Down on Me”

Elton Džon je izbacio pjesmu “Don’t Let the Sun Go Down on Me” u sklopu osmog studijskog albuma “Caribou” (1974). Prvobitno izdanje pjesme je imalo komercijalni uspjeh, ali je sama pjesma postala popularna nakon dueta sa Džordžom Majklom 1991. godine. U oba slučaja pjesma je ispala prelijepa, ali je njena albumska verzija ostala potcijenjena.

7. “Candle in the Wind” (original)

Ova pjesma je poznata jer odaje počast ikonama kao što su Merilin Monro (u originalu) i princeza Dajana (verzija 1997.godine). Iako je Eltonov nastup na sahrani Dajane više nego impresivan, dosta kritičara preferira originalnu verziju pjesme. U svakom slučaju, “Candle in the Wind” je postala jedna od najprodavanijih singlova svih vremena.

Detalj sa nastupa Eltons Džona na sahrani princeze Dajane
Detalj sa nastupa Eltons Džona na sahrani princeze Dajanefoto: Printscreen YouTube

6. “Levon”

Pjesma “Levon” izašla je u Americi kao prvi singl četvrtog studijskog albuma Eltona Džona “Madman Across the Water” (1971). Pjesma, kao i drugi singl albuma “Tiny Dancer”, nije imala veliki komercijalni uspjeh. Ali tokom godina, na svu sreću, oba singla su dobili priznanje koje zaslužuju.

5. “Goodbye Yellow Brick Road”

Već smo na petoj poziciji top liste, što znači da svaka od narednih pjesama bi mogla biti na prvom mjestu, počevši od “Goodbye Yellow Brick Road”. Topin je napisao tekst o napuštanju glamuroznog života jedne rok zvijezde i početak običnog života. Pjesma je izašla u sklopu istoimenog albuma koji većina obožavatelja smatra njegovim remek-djelom.

4. “Funeral for a Friend/Love Lies Bleeding”

Pjesma “Funeral for a Friend/Love Lies Bleeding” apsolutni je omiljenik Eltonovih obožavatelja. Spektakularna pjesma traje više od 11 minuta, a mješavina je dviju različitih pjesama. Ovaj singl otvara sedmi studijski album Eltona “Goodbye Yellow Brick Road”. Osim toga, smatra se jednom od najboljih početnih pjesama albuma svih vremena.

3. “Your Song”

Kada Džon Lenon kaže da je Vaša pjesma prvo nešto novo što se desilo nakon The Beatles-a, znate da ste napisali dobru pjesmu. Iako je Berni Topin opisao tekst pjesme kao nešto naivno i nevino, nije ni malo diskutabilno da je “Your Song” jedna od najljepših pjesama koju je iko ikada napisao.

2. “Tiny Dancer”

“Tiny Dancer” još jedan je favorit Eltonove publike. Topin je napisao ovu pjesmu, u kojoj se govori o jednoj dami iz Los Anđelesa u teksas farmerkama, kojom aludira na njegovu prvu djevojku Maksin Fejbelman. I Topin i Elton potvrdili su ovu informaciju 70-ih godina, a nakon toga su promijenili stav i rekli da je pjesma “o duhu Los Anđelesa”. Bez obzira na to, ovaj Eltonov singl jedan je od najljepših među ostalima.

Iz spota pjesme 'Tiny Dancer'
Iz spota pjesme "Tiny Dancer"foto: Printscreen YouTube

1. “Rocket Man”

Ako jedna od Vaših pjesama postaje Vaše drugo ime, naziv za Vašu izdavačku kuću i ime Vašeg dokumentalnog filma, mora biti da je to Vaša najbolja pjesma. Tekst pjesme “Rocket Man” inspirisan je istoimenom kratkom pričom Reja Bredberija. U njoj se diskutuje o životu običnog astronauta koji nije toliko pobožan kao što to ostali misle. Ova pjesma je prosto vanzemaljska, zato zauzima prvo mjesto na ovoj top listi.

Bonus video: