Savršeno spajanje Votersa i Gilmora

Jedna od omiljenih pjesama obožavalaca Pink Flojda -”Comfortably Numb”, koju mnogi smatraju najvećim hitom rok benda, inspirisana je ličnim iskustvom lidera

4567 pregleda 35 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

“Comfortably Numb” je jedna od omiljenih pjesama obožavalaca Pink Flojda. Zašto baš ovu pjesmu većina ljudi smatra najvećim hitom rok benda? U ovom članku Magazin Song Stories Matter istražuje zašto je “Comfortably Numb” tako izuzetna pjesma.


Priča nastanka pjesme i njeno značenje

Instrumental pjesme je prvobitno napisao gitarista Dejvid Gilmor, nakon čega je bend odlučio da je kompletira i doda u svoj album “The Wall”.

Rodžer Voters, bas-gitarista i lider benda, preuzeo je na sebe temu pjesme i tekst. Voters je napisao većinu pjesama Pink Flojda, te je bio odgovoran za sam koncept jedanaestog albuma “The Wall”. Cijeli album je o rok zvijezdi Pink koji se izoluje tako što izgrađuje zid kako bi se zaštitio od spoljašnjeg svijeta.

Priča “The Walla” je u velikoj mjeri inspirisana ličnim iskustvima Rodžera Votersa. Pjesma “Comfortably Numb” je inspirisana vremenom kada je Voters zbog teških grčeva u stomaku primio ljekove za opuštnje mišića prije nastupa.

“Cijeli nastup sam jedva mogao da podignem ruku iznad koljena”, rekao je Voters za Mojo.

“Doktor mi je rekao da je to sredstvo za opuštanje mišića. Ali zbog njega sam postao gotovo bez ikakvih osjećaja”, otkrio je on.

Stoga, pjesma se odnosi većinski na razgovor između doktora i Pinka prije njegovog nastupa. Pink objašnjava doktoru šta osjeća, nakon čega postaje potpuno ugodno paralizovan (comfortably numb).

Kontrast između vokala Votersa i Gilmora

Važan element ove pjesme jeste zajednički glavni vokal Votersa i Gilmora, koji je Gilmor jednom opisao kao predstavljanje svjetlosti i tame. U pjesmi, Gilmor predstavlja Pinka, dok Voters preuzima ulogu doktora. Kontrast između Votersovog prepoznatljivog grubog glasa i Gilmorovog mekog eteričnog zvuka ključna je komponenta pjesme koja naglašava otuđenje koje Pink osjeća prema ostatku svijeta.

Generalizujući, “Comfortably Numb” predstavlja savršeno spajanje Votersa i Gilmora, što je, u neku ruku, pobjeda za ovu dvojicu koji su imali problematičan odnos.

Orkestralni aranžman pjesme

Često zanemaren element pjesme jeste njen zadivljujući orkestarski aranžman koji je podigao pjesmu na novi nivo. Može se čuti u većini pjesma, gdje je kulminacija propraćena zvukovima hora. Za aranžman je zadužen Majkl Kamen.

Što se tiče aranžmana, Voters i Gilmor imali su velike nesuglasice. Voters je htio da Kamen pravi svoj ustaljeni aranžman pjesme, dok je Gilmor želio da ova verzija bude donekle ogoljena i neposredna. Na kraju krajeva, došli su do kompromisa da iskoriste orkestarski aranžman Kamena kroz cijelu pjesmu osim Gilmorove solo dionice.

Dvije gitarske solo dionice

“Comfortably Numb” je najpoznatija po svojim gitarskim solo dionicama po kojima je prepoznatljiva. Prvi solo je često zasjenjen drugim, ali, može se reći, da je prvi solo gotovo jednako nevjerovatan kao i drugi. Za solo nastup, Gilmor je koristio svoj prepoznatljivi ton u prepoznatljivom stilu “osjećaj nad brzinom”. Oba solo nastupa, a posebno drugi, spadaju u najpopularnija sola svih vremena.

“Ušao sam u studio i odradio pet ili šest solo djelova”, rekao je Gilmor za Guitar World.

“Nakon toga, samo sam slijedio uobičajeni postupak: odslušao bih svaki solo i označio najbolje dijelove. Drugim riječima, pravim tabelu gdje ostavljam oznake za svaki solo dio. Dvije kvačice znače da je dio zaista dobar, jedna - da je dobro, i krst ako nije dobro”, otkrio je kako je selektovao odsvirane dionice.

“Nakon svega toga, pratim tabelu i podešavam regulatore jačine zvuka, mijenjam mjesta određenim frazama i pokušavam da stvorim savršen solo dio od početka do kraja. Tako smo radili i na ovoj pjesmi, nije teško”, ispričao je on.

Zaključak

Sve u svemu, “Comfortably Numb” je izvanredna pjesma iz više razloga: savršena tekstualna tema i poruka pjesme koja se rezonuje kod publike (otuđenost glavnog karaktera “The Wall-a”, Pinka), jaki kontrast između stilova Rodžera Votersa i Dejvida Gilmora (koji se, iznenađujuće, savršeno dopunjuju), poznati orkestarski aranžman Majkla Kamena, i Gilmorov prepoznatljivi solo dio na gitari.

Bonus video: