Za džez muziku treba velika hrabrost

“Prošli koncert u Petrovcu bio je 2010. godine. Publika je bila divna, željna dobrog zvuka i veoma zainteresovana za džez muziku”
0 komentar(a)
Sašo Popovski, Foto: Facebook
Sašo Popovski, Foto: Facebook
Ažurirano: 20.08.2017. 18:25h

Spisak učesnika 11. Petrovac jazz festivala polako se okončava, a jedno od imena koje se nakon nastupa 2010. godine ponovo vraća na ovu manifestaciju je Sašo Popovski. Ovoga puta Sašo, koji je docent na džez katedri štipskog univerziteta “Goce Delčev“, dolazi u pratnji muzičara - basiste Ivana Bejkova i bubnjara Viktora Filipovskog, a njihov koncert zakazan je za 2. septembar na Tvrđavi Kastelo.

„Na festivalu će publika imati priliku da čuje materijal koji spremam za novi album sa mojim triom. Četiri kompozicije sam već snimio, uključujući i „Teodosij’s Game“, dok su dvije završene još u periodu kad sam nastupao sa kvartetom“, ispričao je Vijestima Popovski.

Prije sedam godina nastupao je na Petrovac Jazz festivalu odakle nosi pozitivne utiske.

„Taj koncert je bio davne 2010. godine. Publika je bila divna, željna dobrog zvuka i veoma zainteresovana za džez muziku koju smo tada izveli. Nadam se da će im se i ovaj koncept, sa triom dopasti kao i stari materijal koji smo u ovoj formi pripremili“, ističe Popovski.

Muzičari sa ovih prostora obično pribjegavaju drugim muzičkim pravcima, no Popovski smatra da džez svi nosimo u sebi.

„Džez je muzika koja oslikava naš karakter, naš svakodnevni život, naše danas i sutra, sreću i tugu. Ostali pravci nemaju improvizaciju kao centralni i najveći dominantni element. Džez podsjeća na život koji je pun improvizacija, sa svim usponima, uspjesima, sreći i teškim momentima“, riječi su kojima opisuje Popovski džez muziku.

Na Balkanu se džez najčešće kombinuje sa etno motivima. A na pitanje da li je to najbolji način da se približi ovaj pravac publici, Povoski odgovara:

“To je veoma prirodan proces. U stvaranju savremene muzike duboko u podsvijesti su ugravirani tradicija i običaji koje je teško definisati. Boja muzičkih stilova koji obiluju Balkanom u cjelini je velika osnova za eksperimentisanje i pokušaj simbioza između afro - američke tradicionalne muzike i Balkana. "Termin afrički - Amerikanac” ću rado objasniti svima koji budu došli i na moje predavanje koje će biti u sklopu festivala“, obećava Popovski.

Dok su starije generacije muzičara birale neke druge pravce, mlađe, tvrdi Popovski, se sve više okreću upravo ovoj vrsti muzike

„Evo sve veći broj mladih ljudi je zainteresovan za proučavanje ovog stila muzike, koja je u budućnosti osnova za stvaranje prilagođenog izraza, afirmacije, i stvara kompletan utisak o jednom umjetniku, u pravom smislu“, smatra Popovski.

Kao predavač na Univerzitetu Goce Delčev interesovanjem za ovaj muzički pravac može biti zadovoljan.

“Za bavljenje džez muzikom treba velika hrabrost, vjera u sebe, samokritičnost i puno vježbanja. Na kraju bih dodao još i puno rada u svakom aspektu kako bi umjetnik bio što bolji u različitim kulturnim sferama sa obaveznim snimanjem više muzikih albuma. Obrazovanje je složen proces koji traje četiri do šest godina, ali džez spada u oblasti koje se uče do kraja života ukoliko se posvetite ovom muzičkom pravcu“, tvrdi Popovski.

Gitarista je nekad imao kvartet, a sad nastupa sa triom, a na pitanje u kojem formatu najviše voli da prezentuje svoju muziku, otkriva:

„To je teško pitanje. Mislim da odgovor na njega zavisi od trenutka inspiracije. U poslednje tri godine uglavnom nastupam u formi tria, a to što zvuk trojke u ovom trenutku doživljavam kao najbliži, ne znači da u budućnosti neće biti izvedena u drugim formama. Pretpostavljam da je to sklop trenutnih okolnosti, a vjerovatno će doći trenutak kad će se i to promijeniti“, kaže Popovski.

Kao što je sagovornik Vijesti već istakao, džez pravac karakterišu brojne improvizacije, a Popovski je otkrio koliko je teško naći muzičare koji sve to mogu da isprate.

“Ako pogledamo teoretski aspekt horizontalne ili vertikalne improvizacije su koncepti - metode koje se uče i koje svaki apsolvent praktikuje. Ali, stvaranje svog zvuka i izraza je drugačiji proces koji se zasniva na nekoliko aspekata među kojima je i sposobnost improvizacije. Bitno je da sviram ono što čujem u glavi, što zahtijeva različit nivo sposobnosti i iskustva. Moj stav je da svaka mlada osoba treba na različit način da stigne do uspjeha i da kreira sopstveni metod kojim će stići do cilja“, savjetuje Popovski i odgovara ima li improvizacija na nastupima ili se striktno drži originalnih djela:

„Na nastupima uvijek ima improvizacije, što pojedinačne, što kolektivne, jer svi članovi tria utiču na grupni izraz“.

Svoju muziku Popovski je predstavio na mnogim festivalima u Bugarskoj, Grčkoj, Srbiji, Crnoj Gori, a ljubitelji ovog pravca upoznali su ga zahvaljujući Youtubeu i Internetu.

„Jedna od najvećih prednosti u savremenom svijetu modernog života je upravo Internet, zahvaljujući kojem imamo beskrajne mogućnosti da predstavimo ono što radimo i ostvarimo kontakate. Naravno, korišćenjem Interneta lakše ćete doći do cilja, mada je moje mišljenje da bi bilo bolje da muzičar stvara, a da se menažerstvom i promocijom njegovih djela bavi agencija. Na žalost, osim male grupe umjetnika, ostali se suočavaju sa surovom realnošću gdje sve to moraju obaviti sami“, zaključuje Popovski.

Borite se za muziku, kao za dijete

Danas su mnogi vrsni muzičari zbog preživljavanja primorani da sviraju u pratećem bendu izvođača čiji je kvalitet daleko ispod njihovog nivoa. Popovski smatra da je za to kriva ekonomska situacija, a o tome da li se u muzici trebaju praviti kompromisi, kaže:

„To je gorka istina gdje izvanredni muzičari na kraju pogođeni ekonomskim trenutkom moraju da biraju alternativne puteve i prave kompromis tako što se iz nužde bave stilovima koji su im ispod sviračkog nivoa. Čovjek treba da vjeruje u ono što stvara, da voli svoju muziku i da se bori za nju kao što bi se borio za svoje dijete“, kaže Popovski.

Gitara ima svijetlu budućnost

Skoro je objavljeno istraživanje da gitara kao instrument izumire, a ako pogledamo Balkan i bivše republike SFRJ, Popovski je otrkio kakvo je njegovo mišljenje o poziciji gitare na ovim prostorima:

“Gitara je veoma atraktivan instrument, karakterističnan po svom zvuku i sposobnosti da se prilagodi ostalim instrumentima. Gitara kao instrument ima svijetlu budućnost, a vjerujem da su mlađe generacije dovoljno inovativne da je podignu na još viši nivo.

Bonus video: