Novi singl Bitlsa – i jedno magično putovanje u Liverpul

Bitlsi su i danas, kada izlazi njihova „posljednja pjesma“, voljeno kulturno dobro u njihovom rodnom Liverpulu. U to je mogao da se uvjeri i novinar DW

3550 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bitlsi su 4. novembra 1963. već bili superzvijezde, a tog dana su konačno dosegli i sam vrh britanskog društva. Pred uglednim gostima, u smokingu i večernjim odijelima, Džon, Pol, Džordž i Ringo, četiri dječaka iz srednje klase, iz ozloglašenog lučkog grada Liverpula, nastupili su u teatru „Princ od Velsa“ (Prince of Wales) u Londonu – toliko je bend postao popularan za samo nekoliko mjeseci. A i kraljičina majka je iz lože mogla da čuje uzvike obožavateljki koje su bile ispred teatra.

Džon Lenon, svjestan svog imidža ljutitog mladog predstavnika radničke klase, pogledao je članove kraljevske porodice pravo u oči i rekao: „U sljedećoj pjesmi vas molimo za pomoć: oni koji sjede na jeftinim mjestima mogu da aplaudiraju, a oni na skupim, jednostavno neka zveckaju svojim draguljima.“ Uprkos toj maloj drskosti, nastup je bio veliki uspjeh.

Omiljeno kulturno dobro širom zemlje

Nisu samo Bitlsi te večeri zabavljali višu klasu u Londonu, tamo je bila i Marlen Ditrih. Sami Bitlsi kasnije su više puta rekli da je to veče bio definitivan dokaz da su stigli do samog vrha.

I tu su još uvijek, na vrhu. Iako je Džon Lenon ubijen prije skoro 43 godine, a Džordž Harison umro 2001. Bitlsi su kolektivno i omiljeno kulturno dobro svoje zemlje, a taj ponos se posebno osjeća na jednom mjestu u svijetu: u Liverpulu.

U hotelu: Bitlsi na sve strane

Do Liverpula, grada Bitlsa, iz Mančestera se može stići vozom za nešto manje od sat vremena, do stanice „Lime Street“. Oni koji se odluče za avion, sletjeće (naravno!) na aerodrom „Džon Lenon“.

Na petnaest minuta hoda od stanice „Lime Street“ je hotel „Hard Days Night“. Hotel sa četiri zvjezdice smješten je u impozantnoj zgradi iz 1884. godine i pruža neku vrstu neprekidnog akustičnog i vizuelnog doživljaja Bitlsa.

„Let it be“ umjesto „Ne uznemiravaj“

U holu se nalaze slike iz svih faza karijere Bitlsa. U pozadini se diskretno čuje pjesma „Can’t Buy Me Love“. Na ekranima se neprestano vrte snimci s koncerata Bitlsa.

Svaki, pa i najmanji detalj ima neku vezu s njima. U baru možete naručiti piće „Strawberry Fields with Pepper“, a ako želite mir i tišinu u nekoj od stotinak soba, na spoljna vrata ne stavljate natpis „Ne uznemiravaj“, već „Let it be“.

Noću se nad krevetom nadvija Džonov lik koji pjeva, kako bi se pobrinuo da Bitlsi ni tada ne budu zaboravljeni.

Osoblje je ljubazno i zna zašto ste došli ovdje: „A splendid time is guaranteed for all“ (sjajan provod je zagarantovan svima), kaže s osmjehom dobrodošlice simpatični gospodin na recepciji. To je dio teksta pjesme „Being For The Benefit Of Mr. Kite“ sa albuma „Sgt. Pepper’s“. Ovdje se zaista možete radovati predivnim trenucima.

Sklonost ka bronzanim statuama

Iza ugla je „Mathew Street“ s brojnim rok barovima. Odmah na početku ulice, Džon Lenon u prirodnoj veličini u bronzi zamišljeno gleda u brojne posjetioce. Generalno, što se tiče bronzanih statua, na svakom koraku možete pronaći poznate sinove ovog grada sačuvane u 3D-obliku.

Nekoliko stotina metara dalje, pored reke Mersi, nalazi se grupa figura. Sva četvorica Bitlsa idu ka svojim obožavaocima. To je jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti. Posjetioci se tu rado slikaju.

Obožavateljke Bitlsa danas penzionerke

Drugog dana boravka, u sali za doručak (naravno, s mnogo fotografija Bitlsa na zidovima) četiri starije, dobro raspoložene dame, koje su očigledno zajedno ovdje doputovale, živahno ćaskaju. Lako je zamisliti da su bile tinejdžerke kada je Englesku između 1962. i 1966. godine zahvatila „Bitlmanija“. I dalje su oduševljene, kao i mnoge mlađe generacije.

Ali, vrijeme leti. Pre podne je na rasporedu obilazak Muzeja Bitlsa. Tamo su detaljno prikazane sve faze njihove karijere: počeci u Hamburgu, na Reperbanu, nastupi u klubu „Cavern“ ovde u Liverpulu, Bitlmanija, veliki studijski albumi snimljeni od 1965. godine: „Rubber Soul“, „Revolver“, „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“.

Ali to nije jedini muzej ovdje: nedaleko od kluba „Cavern“ je još jedna izložba posvećena Bitlsima. Teško je obići sve to u samo nekoliko dana.

Obilazak kultnih mjesta autobusom

Onda dolazi vrhunac: „Magical Mystery Tour“. Dva sata vožnje u žutom psihodeličnom autobusu. Autobus staje ispred kuća u kojima su živjeli muzičari, i naravno ne zaobilazi ni „Penny Lane“ i „Strawberry Fields“. Veseli turistički vodič otkriva brojne detalje i pokazuje crkvu koja je 1957. godine organizovala zabavu na kojoj su se prvi put sreli Pol Makartni i Džon Lenon. To je bio takoreći početak Bitlsa.

Kasnije, ispred Makartnijeve rodne kuće, turistički vodič otkriva da Pol i dalje dolazi u svoj rodni grad tri do četiri puta godišnje, u kojem i dalje živi njegov brat. A u ulici „Penny Lane“ je još jedna bronzana statua Džona Lenona.

Zabavna tura se završava u klubu „Cavern“, koji je srušen osamdesetih godina prošlog vijeka, a zatim obnovljen, ne baš na prvobitnoj lokaciji, ali skoro. Tamo djeluje kao da će se čuvena četvorka uskoro pojaviti na vratima. Klub je pun, ljudi piju i smiju se, a miris podruma i rokenrola širi se vazduhom.

„Sjajan provod je zagarantovan svima“

Nakon četiri dana i velikih troškova, u jednoj od brojnih prodavnica suvenira Bitlsa (košulje sa svim omotima ploča, čarape, džemperi, podmetači za čaše, verzija igre Monopol sa Bitls tematikom) putovanje se polako bliži kraju. A onda još jedna vožnja trajektom po rijeci Mersi.

Bilo je divno. Grad Bitlsa srdačno dočekuje obožavaoce iz cijelog svijeta. Ljubazni gospodin na recepciji bio je u pravu: „Sjajan provod je zagarantovan svima!“ (A splendid time is guaranteed for all!). Pre 60 godina, kada su prvi put nastupili pred britanskom kraljevskom porodicom, niko nije mogao da zamisli da će magija Bitlsa trajati do danas.

Nova pjesma

Za obožavaoce Bitlsa u svijetu, ponovo su dostupna neka nova izdanja: danas, 2. novembra 2023. godine objavljena je pjesma pod nazivom „Now And Then“, koja se smatra „posljednjom pjesmom Bitlsa“.

Džon Lenon je 1979. godine snimio vokal i klavir. Ostala tri člana su kasnije dodali svoje instrumente. Objavljivanje pjesme danas je moguće zahvaljujući najsavremenijoj studijskoj tehnologiji koja je iz jednostavnog demo-snimka kristalno jasno uspjela da izdvoji glas Džona Lenona.

Pored toga, na zvaničnom Jutjubu-kanalu dostupan je i 12-minutni dokumentarac o nastanku pjesme, a diskografska kuća predstavlja novi miks albuma „Red“ i „Blue“. Liste pjesama su proširene za 21 dodatnu pjesmu. Obje kompilacije su dostupne kao CD i vinil.

Bonus video: