Muzički servisi uklanjaju sadržaj koji promoviše mržnju i nasilje

Kompanije poput Apple Pay i PayPal takođe su blokirale podršku većem broju sajtova koji prodaju neo-nacističku odjeću
82 pregleda 2 komentar(a)
Šarlotsvil, Vašington, Bijela kuća, Foto: Reuters
Šarlotsvil, Vašington, Bijela kuća, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2017. 15:38h

Internet muzički servis Spotify je počeo sa uklanjanjem muzike samoproklamovanih "bijelih suprematista" iz svog kataloga, nakon smrtonosnih demonstracija u Šarlotsvilu, u američkoj državi Virdžiniji. Kompanija Google i distributer digitalne muzike CD Baby su se takođe obavezali da će ukloniti muziku koja promoviše mržnju, prenosi Variety.

Spotify je bio pod pritiskom nakon što je portal Digital Music News prenio ranije ove sedmice da muzički servis sadrži muziku izvođača koji su označeni u kampanji antidiskriminatorne grupe koja je 2014. godine tražila od kompanije Apple da prodaje njihovu muziku na servisu iTunes.

Većina tih izvođača se, nakon izgnanstva sa iTunes sajta, sa onlajn prodaje pjesama preorijentisala na strimovanje i značajan broj njih je do sad bio dostupan na servisu Spotify. Iz te kompanije su kazali da su odmah uklonili "većinu bendova" identifikovanih od strane Digital Music News i da rade na provjeri ostalih izvođača.

I ostali internet muzički servisi će, čini se, slijediti njihov primjer. Deezer je najavio da će takođe ukloniti pomenute izvođače, dok je portparol Googla rekao magazinu Variety da "YouTube i Google Play imaju izričita pravila koja zabranjuju sadržaj koji promoviše mržnju i zagovara nasilje", pa će tako i ukloniti bilo koji sadržaj koji krši ova pravila kada ga posjetioci označe uvrjedljivim.

Ipak, digitalni muzički servisi takođe su pokazatelj koliko je teško izdvojiti "nacističke" izvođače. YouTube već dugo nudi korisnicima mogućnost da lako prijave uvrjedljiv materijal. Google Play Music, sa druge strane, čini prijavljivanje malo komplikovanijim, pa to objašnjava zašto se na servisu poznate kompanije i dalje mogu naći albumi poput "18 Was Right" ("Adolf Hitler je bio u pravu") sastava No Remorse.

Muzika bijelih suprematista takođe je dostupna i na Amazonu, preko kojeg možete strimovati albume benda Skrewdriver, sastava koji je označen kao de fakto osnivač "mrzilačkog roka". Iz kompanije Amazon nisu zasad dali odgovor povodom ovog i drugih slučajeva.

Pretpostavlja se da muzički servisi poput Spotify, Amazon Music i Google Play Music dobijaju ove sadržaje preko nezavisnih i DIY ("uradi sam") distributera poput CD Baby, koji dozvoljavaju bilo kom bendu da pošalju svoj album i učine ga dostupnim velikom broju muzičkih servisa. Iz kompanije CD Baby su kazali za Variety da su posvećeni uklanjanju svih albuma koji promovišu mržnju.

"Vjerujemo da je govor mržnje izričito odbratan, i trudimo se da ne promovišemo takve izvođače, shodno pravilniku kompanije. CD Baby ne distribuiše namjerno sadržaj koji promoviše nasilje nad ljudima određene rase, boje, religije, nacionalnosti, pola ili seksualne orijentacije, i zadržavamo pravo da odbijemo zahtjeve ovog tipa, ili da otkažemo one koji se uklapaju u ovaj opis u bilo koje vrijeme," kazao je direktor Trejsi Meduks.

"Na našoj platformi imamo preko osam miliona pjesama, stotina hiljada izvođača koji se sami promovišu preko našeg servisa i nemoguće je provjeriti svaku pjesmu," dodaje on. "Naša praksa je da podstičemo korisnike da nas obavijeste da li neki od umjetnika krše naša izričita pravila. Prijave sadržaja koji promovišu mržnju shvatamo veoma ozbiljno i činimo sve što je moguće da provjerimo takve numere, koje uklonimo čim se uvjerimo da nisu u skladu sa našim pravilnikom," rekao je Meduks.

Muzički servisi reagovali su nakon što je više internet kompanija učinilo sve što je u njihovim dometima da raskinu veze sa ekstremistima, nakon protesta u Šarlotsvilu. Apple Pay i PayPal blokirali su podršku većem broju sajtova koji prodaju neo-nacističku odjeću, a GoDaddy i Google su raskinuli održavanje sajta za The Daily Stormer.

Bonus video: