Životne drame kralja rokenrola: U školi nije bio pametan i lijep

Elvis Aaron Prisli rođen je 8. januara 1935. u mjestu Tupelo, na jugu Misisipija u siromašnoj porodici
92 pregleda 1 komentar(a)
Elvis Prisli, Foto: Beta/AP
Elvis Prisli, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.08.2017. 06:58h

Za većinu svoje publike Elvis predstavlja pravu ikonu. Osim muzike i glume, njegov privatni život i njegova pojava donijeli su mu status najzanimljivije i najmističnije ličnosti 20. vijeka. Za života postao je simbol Amerike, što je ostao i nakon smrti, a brojna nagađanja oko njegove nevjerojatne karijere i stalni interes za njegov privatni život pokrenuli su ogromnu turističku i zabavnu industriju.

Elvis Aaron Prisli rođen je 8. januara 1935. u mjestu Tupelo, na jugu Misisipija u siromašnoj porodici.

BRAT BLIZANAC UMRO PRI POROĐAJU

Elvisov brat blizanac, koji je na svijet došao 35 minuta prije njega, umro je za vrijeme porođaja. Odrastajući kao jedinac imao je blizak odnos s oba roditelja, ali je veliku privrženost gajio prema majci. Odrastao je u vrlo pobožnoj porodici koja je redovno odlazila na mise na kojima je mladi Elvis rastao okružen gospelom u kojem je pronašao svoju prvu muzičku inspiraciju. Već s deset godina imao je prvi nastup na takmičenju u lokalnoj školi gdje je obučen kao kauboj stajao ispred mikrofona. Nekoliko mjeseci kasnije za rođendan je dobio svoju prvu gitaru, a od rođaka je naučio i prve akorde na njoj.

NAUČIO PROFESORICU PAMETI

Da nije bio pretjerano popularan pokazuju i zapisi u školskom godišnjaku. Njegove kolege nisu ga smatrali ni pretjerano pametnim, ni lijepim, a kamoli talentovanim. Taj neprimjetni crnokosi dječačić samo je jednom skrenuo pažnju na sebe i to kada mu je profesorica muzičkog dala nisku ocjenu uz obrazloženje da ne zna da pjeva. Ljuti Elvis sljedećeg dana došao je s gitarom na čas i otpjevao tadašnji veliki hit 'Keep Them Cold Icy Fingers Off Me'. Profesorica je morala da prizna kako je pogriješila, a ocjena je bila popravljena.

ZVIJEZDA JE ROĐENA

Prije nego što je napunio 21 godinu, stekao je prvi milion dolara i zaveo prvih sto djevojaka. Njegovi prvi singlovi 'That’s All Right', 'Mama' i 'Blue Moon Kentucky' lokalno su bili popularni. Objavljeni su pod okriljem Sun Recordsa u razmaku od po nekoliko mjeseci, a te pjesme su udarile temelje rock'n'rollu. Ubrzo su uslijedili i prvi nastupi u klubovima, a glasine o mladiću čudnog stila i sjajnog glasa s neobičnim pokretima na sceni proširile su se Amerikom. Godine 1956. objavio je svoj debitantski album 'Elvis Presley' koji je prodan u više miliona primjeraka te je svima postalo jasno da je zvijezda rođena.

SEKS SIMBOL JE 'UZBURKAO DUHOVE'

Novine su tada pisale da su nakon jednog njegovog koncerta lokalni dušebrižnici poslali pismo FBI- ju u kojem se navodi da je Elvis velika opasnost za Ameriku jer svojim ponašanjem na sceni izaziva seksualnu strast kod mladih djevojaka. Usprkos tome, Elvis je i dalje koristio svoj glas, gitaru, a najviše svoje kukove kako bi obožavateljke doveo do ludila.

SKLONOST MEGALOMANIJI

Kupio je ogromnu palatu u Memfisu, koju je nazvao Greslend. Ova vila je sad mjesto koje posjećuju obožavatelji njegovog lika i djela. Najvjerojatnije je zbog siromašnog djetinjstva, imalo sklonost megalomaniji. Nikada nije kupio jedan automobil, nego bi uvijek kupovao njih desetak odjednom. Nikada nije zaboravio što znači živjeti u nemaštini pa je pomagao drugima.

VOJSKA, BRAK, DIJETE

Njegova karijera prekinuta je 1958. kada je regrutovan za odsluženje vojnog roka u Njemačkoj na dvije godine. Tamo je upoznao mladu djevojku Prisilu koja mu je postala žena. Ona je tada imala samo četrnaest godina. Vjenčali su se kada je napunila dvadeset jednu godinu. Prisila je ostala trudna tokom medenog mjeseca i tačno devet mjeseci kasnije rodila se Lisa Marie. Dok je bio u vojsci, Elvisu je umrla majka i on od tog trenutka više nikada nije bio isti. Počeo je uzimati tablete za spavanje.

FILMSKA KARIJERA

Nakon povratka iz vojske 1960. njegov menadžer je potpisao ugovor u Holivudu po kojem je Elvis bio dužan da svake godine snimi po tri filma. Prestao je nastupati i u potpunosti se posvetio filmovima. Snimio je preko trideset filmova, uglavnom mjuzikla.

NEZADOVOLJSTVO, DROGA I RAZVOD

Zavisnost o ljekovima, nezadovoljstvo i bračni problemi, rezultirali su lošim koncertima. Kap koja je prelila čašu bio je definitivan razlaz sa suprugom Prisilom koja je njihovu kćerku odvela sa sobom. Razveli su se 1972. godine. Ovaj prelomni trenutak označio je početak definitivnog prepuštanja sudbini i drogama.

“KRALJ' JE MRTAV

Bez prestanka je uzimao sedative, antidepresive i tablete za spavanje. Ponekad bi toliko konzumirao sedative da je jedva disao. Koncerti su mu bili prave katastrofe, ponekad je morao čitati riječi pjesama s table koju su mu držali asistenti. Posljednji javni nastup imao je 26. juna 1977. godine u Indianapolisu, a 16. avgusta iste godine je pronađen mrtav na podu kupatila. (24 sata)

Bonus video: