Bitlsi na prvom mjestu britanske liste sa pjesmom "Now and Then" - prvi put poslije 54 godine

Posljednji put kada je neka pjesma Bitlsa boravila na prvom mjestu te liste bilo je 1969. godine, i to je bio slučaj sa "The Ballad of John and Yoko"

3381 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najnovija pjesma Bitlsa "Now and Then", zapravo demo Džona Lenona koji je unaprijeđen do profesionalnog studijskog snimka korišćenjem vještačke inteligencije, zauzela je prvo mjesto na britanskoj listi najprodavanijih singlova, i to je prvi put u 54 godine da je Bitlsima tako nešto pošlo za rukom, saopštila je kompanija koja upravlja tom listom, javljaju svjetski mediji.

Posljednji put kada je neka pjesma Bitlsa boravila na prvom mjestu te liste bilo je 1969. godine, i to je bio slučaj sa "The Ballad of John and Yoko", saopštila je kompanija Ofišl čarts (The Official Charts Company) i objavila da je na djelu "povratak 'Bitlmanije'", prenosi AFP.

Istovremeno, Bitlsi su izuzetno rijedak primjer benda ili izvođača iz dvadesetog vijeka koji je od 2010. godine ušao u britanski "top 10" sa nekim singlom. Ovakav podvig izveo je još samo Dejvid Bouvi 2013. godine, kada se poslije desetogodišnje diskogradske pauze pojavio niotkuda sa pjesmom "Where Are They Now", i ona je osvanula na šestom mjestu liste.

Pjesma "Now and Then" objavljena je prošlog četvrtka. Tu pjesmu je snimio Džon Lenon 1978. godine, devet godina poslije raspada Bitlsa, a poslije njegove smrti su je uobličavali preživjeli članovi benda, Pol Makartni, Ringo Star i Džordž Harison. Potonji je u međuvremenu preminuo.

Njih trojica su sredinom devedesetih godina prošlog vijeka objavili trilogiju kompilacijskih albuma nazvanih Anthology, a njih su promovisale neobjavljene, naknadno uobličene pjesme Bitlsa "Free As A Bird" i "Real Love".

Međutim, "Now and Then" tada nije objavljena, jer nije mogla da se rekonstruiše zbog stanja u kojem se nalazila - Lenonov glas bio je zabilježen na jednoj staroj kaseti.

Rekonstrukciju pjesme su napokon omogućile najnovije digitalne tehnologije i vještačka inteligencija.

Legendarni bend iz Liverpula 18 puta je bio na vrhu britanske top liste singlova, prvi put 1963. godine sa pjesmom "From Me To You".

"To je zapanjujuće. Oduševljen sam. To je takođe veoma emotivan trenutak za mene", bila je reakcija Pola Makartnija (81) na vijest da je "Now and Then" na mjestu broj jedan, prenosi AFP.

"Free As A Bird" i "Real Love" su takođe ušle u britanski "top 10" kada su objavljene, ali se nisu popele vrh liste.

"Now and Then" je nastao iz demo snimka koji je nakon Lenonovog ubistva u decembru 1980. godine njegova udovica Joko Ono predala ostalim članovima grupe. To se desilo 1994. godine, a na snimku su bili samo klavir i glas.

Tehnologije vještačke inteligencije su omogućile da se izoluje Lennonov glas i pomiješa sa naknadno ubačenom instrumentalizacijom u izvođenju Makartnija, Stara i Harisona.

Harison je umro 2001. godine, a pjesmu su završili i objavili Makartni i Star, koji sada ima 83 godine.

Uprkos tehničkom podvigu, pjesma je naišla na pomiješan prijem kod kritike. Vašington post je naslov okarakterisao kao "banalan", a Tajms smatra da je pjesma "daleko od izgubljenog remek-djela".

Bonus video: