Tivatska pop rok scena iz pera Božovića

Hroničar muzičkih prilika iz najmlađeg bokeljskog grada promovisao svoju najnoviju knjigu

4156 pregleda 1 komentar(a)
Sa promocije Božovićeve knjige, Foto: Siniša Luković
Sa promocije Božovićeve knjige, Foto: Siniša Luković

Promocija knjige “Tivatska pop rok scena” autora Lazara Božovića održana je preksinoć u sali DTV “Partizan” u Tivtu u organizaciji tivatskog Centra za kulturu.

Ovo je već deveta Biožovićeva knjiga, a četvrta po redu koja za temu ima neki od aspekata tivatske istoriografske, etnografske ili kulturološke istorije.

“Tivatska pop rok scena” donosi hronologiju moderne muzike u najmlađem bokeljskom gradu, ispričanu kroz fokus na muzička interesovanja mladih Tivćana kroz noviji perid istorije Tivta, od 1959. do danas. Uz zanimljive tekstove o raznim ovdašnjim muzičkim sastavima, njihovim nastupima, pjesmama i radu, najnovija Božovićeva knjiga na 150 strana, donosi i mnoštvo sada već istorijski vrijednih fotografija, što joj daje dodatni značaj.

“Ono što odlikuje Božovićevu hroniku pop i rok muzike Tivta je hronološki ispričana priča o jednom gradiću koji se razvijao uporedo s vlastitim mladim naraštajima i njihovim muzičkim interesovanjima. Autor je i sam bio svjedok svih događaja o kojima piše, pa možda zato i jeste dobar hroničar tivatskih muzičkih prilika”, kazala je profesorica Vesna Barbić, direktorica JU Gradska biblioteka Tivat koja je napisala predgovor za knjigu i bila moderator večeri.

Naglasila je da su tivatski muzičari i razni ovdašnji sastavi nastojali da osim kroz svoju muziku, i kroz soj vizuelni nastup i imidž prate najaktuelnije svjetske trendove u vrijeme kada su oni djelovali, kao i da su lokalne muzičke grupe često pokazivale i veliku ljubav prema svom gradu na način da su nerijetko dobrotvorno nastupali ili poklanjali svoje honorare u korist nekih opštedruštveno korisnih projekata.

“Iščitavanjem ove muzičke hronike čitalac će saznati mnoge pojedinosti iz tivatskog društvenog života koje bi bile zaboravljene, a i te kako su tema i današnjih društvenih prilika”, istakla je Barbić te podsjetila da je grupa “Vikinzi” svoj honorar od nastupa sedamdesetih godina prošlog vijeka uložila kao doprinos asfaltiranju puta ka Gornjoj Lastvi.

Autor knjige Lazar Božović istakao je da ga je na stvaranje ovog djela inspirisao novinar i publicista iz Bara Željko Milović, te da se on odlučio zabilježi samo muzičku scenu Tivta.

U Božovićevoj knjizi opisano je 27 grupa, 12 pojedinaca, a ukupno 182 muzičara iz Tivta, te napravljeno djelo koje na upečatljiv način govori o novijoj prošlosti ovog grada, nekadašnjem načinu života i zabave, ali i izvanrednom entuzijazmu, pregalaštvu i nevjerovatnom povjerenju koje su Tivćani imali međusobno, do mjere da je lokalno turističko preduzeće “Mimoza” svojevremeno jednoj od tivatskih grupa kupilo prave instrumente, na riječ da će oni to kasnije odraditi.

Na promociji knjige “Tivatska pop rok scena” nastupili su članovi bendova “Toć” i “Teodosi”, kao i Milivoj Slabi i Musa Grban.

Bonus video: