Najbolji novi albumi indi i alternativne muzike

Od muzičara koji se isprobavaju u novim žanrovima do jedinstvenih novih zvukova muzike, novi albumi ove nedjelje čine fascinantnu kolekciju, pokazujući ekspanzivan doseg savremene muzike

2922 pregleda 1 komentar(a)
Novi album Doli Parton, Foto: Printscreen YouTube
Novi album Doli Parton, Foto: Printscreen YouTube

Dok drveće gubi posljednje lišće, a ljudi se prilagođavaju hladnoj zimi, kraj 2023. godine nam i dalje pruža najbolje sredstvo za bijeg - odličnu muziku. Ova godina je odlučila da nam olakša hladno i mračno zimsko doba novim pjesmama i muzičarima koji donose novi zvuk staroj muzici.

Iako nema puno novih albuma, to ne umanjuje njihovu vrijednost i kvalitet s obzirom na to da su dosta raznoliki. Od muzičara koji se isprobavaju u novim žanrovima do jedinstvenih novih zvukova muzike, novi albumi ove nedjelje čine fascinantnu kolekciju, pokazujući ekspanzivan doseg savremene muzike.

Prethodne nedjelje publika je mogla čuti nove albume pjevačice Micki, bendova Roling Stouns i Blek Pumas. Ove nedjelje napokon imamo mogućnost da čujemo Doli Parton sa njenim harmoničnim i dugo očekivanim uranjanjem u svijet rokenrola, te svježa lica poput Bitovlsa koja otvaraju nova mjesta u muzici gdje se i čvrsto pozicioniraju.

Dakle, “Far Out Magazine” sakupio je njabolje nove albume alternativne i indi muzike u ovom članku.

“Rockstar” Doli Parton

“Rockstar” na početku je ove liste, jer, može se reći, da ovim albumom Doli Parton piše novu istoriju u muzičkom svijetu. Počevši od prikazivanja alternativnog svemira, gdje je Parton odrasla, rasturajući električnu gitaru u svojoj sobi, na užas svojih roditelja, pjevačica je potpuno zaronila u svoju fantaziju.

Ovaj dugi album od 30 pjesama prožima jednu glavnu misao: Doli Parton živi život svojih snova. Naravno, s tako dugom i vrijednom karijerom poput njene, koja je postala pravo međunarodno blago, uvijek je živjela svoj san. Ali kada slušamo “Rockstar”, čini se kao da se pjevačica konačno prepustila svojoj dugo čuvanoj tajni.

“Rockstar” shvatamo kao alternativni tok vremena, zvučni zapis onoga šta bi se dogodilo da je Doli Parton negdje drugdje uzela električnu gitaru i pošla potpuno drugačijim putem. Dokazujući ono što smo svi već znali, da ima jedan od najvećih glasova u istoriji muzike, Parton u albumu “Rockstar” konačno ostvaruje svoje druge snove.

“Theatre of the Absurd Presents C’est La Vie” Mednes

U albumu “Theatre of the Absurd”, glavin vokal britanskog benda Mednes, Sags pjeva: “Orkestar pjeva pjesmu koju nije niko čuo, priču koju niko ne zna otpjevati”.

Te riječi dobro opisuju promociju njihovog najnovijeg albuma, “Theatre of the Absurd Presents C’est La Vie”, gdje je bend hrabro predstavio niz do tad nečuvenih pjesama u prvoj polovini svog seta. Pripremili su publiku za još jedan hit za koji niko nije čuo, a odmah je postalo očigledno da nije potrebno prepoznavanje teksta publikom; takva snaga ritma muzike je dovoljna.

S lošim društvenim okolnostima u ovo vrijeme, kada je zemlja najviše podijeljena i siromašna, svi stojimo na mjestu i čekamo da se nešto promijeni, dok maštamo o tome da smo negdje, gdje je sunčanije i veselije. Ali Mednes pruža dovoljno svjetlosti i pozitive kroz pjesme novog albuma, poput “Baby Burglar” i “Theatre of the Apsurd”, čime želi da spriječi slušaoce da previše razmišljaju o tužnim stvarima i okolnostima.

“Marma” Bitovls

Nakon što su već sakupili svoju prvu bazu obožavalaca na pretpremijernim singlovima, “I Pray” i “Please Lie To Me”, novi britanski bend Bitovls predstavlja svoj debitantski studijski album, "Marma”. Suprotno njihovom šaljivom liverpulskom imenjaku, Bitovlsi imaju optimističnu estetiku ritma i bluza, te savremeno prihvatanje melanholije, koju crpe iz uticaja trip-hopa i elektra.

Centralni refreni labavo nas vode kroz katarzično putovanje i neopsihodelični niz snova. Međutim, više nalik noćnoj mori, ova muzika je ključ za modernu psihu, jer nas podsjeća da nismo sami u ovoj današnjoj distopiji.

Ovaj debi album ne ide neutabanim stazama, međutim slavi različite muzičke uticaje, mladih i starih, što predstavlja pravo osvježenje. Karl Kuk pronašao je svoj asocijativni zvuk, gdje održava ključnu ravnotežu tokom cijelog albuma uz svestranost koja obećava svijetlu budućnost za Bitovlse.

“Carried on Sound” Smoke Fairies

Ime “Smoke Fairies” ne može više pristajati bendu čiji posljednji album “Carried in Sound” dočarava sumornu folklornu atmosferu. Miješajući prepoznatljiv tradicionalni folk zvuk sa uticajima modernog roka, album je raspoložena, ali puna nade zbirka pjesama, savršena za mračne zimske večeri.

Iako album “Carried in Sound” nije savršen, pun emocionalnog i iskrenog senzibiliteta koji se prožima u dubokim žicama gitara i tekućim vokalnim melodijama. Nemamo sumnje u sposobnost benda da stvori idiosinkratičan zvučni svijet, čak i ako bi malo više instrumentalne raznolikosti možda uzdiglo njihov zvuk na veći nivo.

Novo izdanje albuma “Reveal” benda R.E.M.

Sa posebnim vokalom Majkla Stajpa, bend R.E.M. napravio je nekoliko žanrovskih ekskurzija tokom tri decenije rada kao diskografske kuće. Možda najviše avanturističan među njina je bio “Up” iz 1998. godine, gdje su polarizirali svijet u eksperimentalnom elektro zvuku koji se oslanjao na bubnjarske vještine Bila Berija. Kada obratimo pažnju na istoriju benda, R.E.M. se 2001. godine opšteprihvaćeno vratio svom povezanom zvuku u dvanaestom studijskom albumu, “Reveal”.

U petak 17. novembra R.E.M. je ponovo izdao “Reveal” album po prvi put nakon prvog izdanja 2001. godine preko Craft Recordsa.

Bonus video: