JEDANAESTO IZDANJE

Nova imena Petrovac jazz festivala: Sviraju Šule, Teskeredžić i "Motel Kaiju"

“Publika će ove godine imati priliku još da čuje i “Dr Wolf and Children of the night”, ali i goste sa Nišvila “Jayus Jazz” i “Benny Brickman Band”, ispričao je “Vijestima” Vinko Mihajlović, direktor Petrovac Jazz festivala
75 pregleda 0 komentar(a)
Motel Kaiju, Foto: Privatna arhiva
Motel Kaiju, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.02.2019. 02:10h

Proslavljeni crnogorski gitarista Šule Jovović, pjevačica Sanja Raičković, Adnan Teskeredžić, “Motel Kaiju” bend iz Italije nova su imena Petrovac Jazz festivala, koji će se od 1. do 10. septembra održati u Petrovcu. Jedanaesto izdanje festivala održaće se na sedam lokacija u dva grada- Budvi i Petrovcu, trajaće deset dana sa preko 200 učesnika, a kompletan spisak imena biće poznat tek za nekoliko dana.

“Publika će ove godine imati priliku još da čuje i “Dr Wolf and Children of the night”, ali i goste sa Nišvila “Jayus Jazz” i “Benny Brickman Band”, ispričao je “Vijestima” Vinko Mihajlović, direktor Petrovac Jazz festivala.

To što je njegova muzička manifestacija predstavljena na nedavno završenom Nišvilu, ističe da puno znači za širenje džez groznice koja će početkom septembra zahvatiti Petrovac.

“Na Nišvilu je bilo odlično. Treće veče je pokvario olujni vjetar, tako da je program pomjeren za dan kasnije, a to što smo imali štand na tom festivalu mnogo znači posebno što se na taj način razmjenjuju kontakti, umjetnici, slikari, performeri i volonteri. Takođe, dobili smo još jednu ideju sa kojom ćemo narednih godina proširiti program, a to je jazz theatar sa kojim je Nišvil krenuo od ove godine. Zahvaljujući boravku u Nišu uspostavili smo mnoge kontakte, a posebna je čast bila druženje sa jednom od najvećih saksofonistkinja današnjice Sindi Dalfer, koja je bila oduševljena kada je čula da smo iz Crne Gore i što smo započeli priču oko njenog dolaska možda već sljedeće godine”, prepričava svoje utiske sa festivala Mihajlović dodajući da Nišvil i Petrovac Jazz imaju različit program.

“Saradnja osim Nišvila ide u pravcu da imamo dosta festivala sa kojima ćemo imati prijateljstva, a sve u sklopu ideje da se promoviše festival, Petrovac ali i džez turizam”, dodao je sagovornik Vijesti.

Tokom 10 dana, koliko će ove godine trajati festival, publika neće uživati samo u muzičkom programu, već i u drugim umjestnostima kroz koje će biti predstavljena jazz kultura.

“Upustili smo se od ove godine u novu misiju koja je dosta zahtjevna i potražuje mnogo više “trčanja”. Ove godine osim muzičkog dijela imaćemo izložbe fotografija, razne postavke, dok smo sa Cineplexom Budva napravili dogovor oko projekcije filmova pod nazivom “Jazz Midnight Movie” koji će svako veče ići u ponoć, a tokom projekcija biće prikazivani filmovi među kojima su “Paco De Lucia”, “Lijek protiv bolova”, “Osvetljen iznutra” i mnogi drugi. Poseban segment dali smo i uličnim sviračima kao i programu poput jazz ručka i jazz večere u sjajnim lokalima gdje će posjetioci osim obroka, na koje će imati popust, uživati u mini koncertima dnevnog karaktera. Imamo i predavanje, dolazi nam profesor Tom Smith, kao i drugi profesori koji će predavati na temu volonterizma. Takođe smo osmislili i razne workshopove”, otkriva Mihajlović.

On je posebno ponosan što će ove godine Petrovac Jazz festival imati promo cijene članarine zahvaljujući kojima će ljubitelji džez kulture imati razne popuste - od usluge od smjestaja.

“Promo paketi su spremni za ovu godinu, a član se postaje tako što zainteresovani pošalju zahtjev za učlanjenje na naš mail, a članske narukvice se podižu tokom festivala u našem press centru ili štandu koji će biti na festivalu. Ove godine promo cijena članske narukvice je 10 eura, a ulaz na događaje biće naplaćivan samo za VIP koncerte, dok će ostali programi biti besplatni”, istakao je Mihajlović.

Pored pomenutih, publika će tokom desetodnevnog festivala imati priliku da čuje i ranije najavljene Davida Helboka, sastav “Djabe”, gitaristu Sašu Popovskog sa svojim bendom, a na otvaranju festivala ispred JUSD Crvena komuna biće prikazana izložba na muziku poznatog srpskog pijaniste Vasila Hadžimanova.

Obezbijedili  besplatan parking, a moguć i popust na prevoz

Interesovanjem za ovogodišnji Petrovac Jazz festival, organizatori su zadovoljni, a ponosni su što će se ove godine festival održavati na više lokacija u Petrovcu i Budvi.

“Uspjeli smo da za posjetioce koji će Petrovac Jazz festival pratiti kroz filmski program obezbijedimo besplatan parking, a takođe ćemo imati dešavanja i u lokalu El Rey koji se nalazi na putu ka plaži Jaz. S obzirom na to da je prevoz na primorju skup, u pregovorima smo sa taksi prevoznicima da u sklopu ponude obezbijede prevoz sa popustom za one koji budu imali festivalske narukvice”, pohvalio se Mihailović.