Grupa The Prodigy na turneji promijenila kontroverzni stih svog velikog hita, poslije 26 godina

Pjesma, originalno objavljena na kultnom albumu „The Fat of the Land“, izazvala je niz reakcija kada je prvi put objavljena, a jednom je proglašena „najkontroverznijom pjesmom svih vremena“

3035 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa Prodigy osnovana u Eseksu trenutno je na turneji po Evropi. Tokom vikenda su nastupali u Londonu, a snimak s nastupa proširio se društvenim mrežama. Na njemu se čini da frontmen Maxim tokom izvođenja pjesme, umjesto izvornog „Smack my bitch up“, ponavlja uvodni stih: „Change my pitch up“, prenosi N1.

„Independent“ je tražio komentar benda i objašnjenje da li je riječ o promjeni za stalno, ali još uvijek nisu dobili odgovor, prenosi Index.hr.

Jedna od najkontroverznijih pjesama svih vremena

Pjesma, originalno objavljena na kultnom albumu „The Fat of the Land“, izazvala je niz reakcija kada je prvi put objavljena, a jednom je proglašena „najkontroverznijom pjesmom svih vremena“.

Osim što su hit kritikovali drugi muzički izvođači, uključujući Tori Amos i Beastie Boys, osudila ga je i američka Nacionalna organizacija za žene (NOW), koja ga je optužila za promovisanje nasilja nad ženama kao da je to „oblik zabave“.

Kao odgovor, album je uklonjen iz brojnih trgovina u SAD, dok je BBC ili potpuno zabranio pjesmu na svojim stanicama i kanalima. Uprkos napetostima, album je postigao velik uspjeh i u SAD i u Velikoj Britaniji. Bio je na vrhu top liste u SAD osam dana nakon objavljivanja.

Bend je u to vrijeme branio pjesmu, tvrdeći da je to posveta ranoj hip-hop kulturi.

„Nikad nas neće razumjeti“

„Na kraju dana, djevojke koje dolaze na naše nastupe su opasne djevojke i ne gledaju na to tako. Ako neka djevojka u cvjetnoj haljini A kroja odluči da negdje postoji neki bend koji pjeva o razbijanju kučki, onda ćemo biti malo militantni. One nas ne shvataju. Nikad nisu. Nikada i neće“, rekao je pokojni pjevač Kit Flint za Rolling Stone.

To je toliko uvredljiv stih, kaže jedan od osnivača benda, Lijam Haulet, u istom intervjuu i dodaje da to zapravo ni ne može imati to značenje na koje vi mislite. Tu je ironija.

Ni Flint ni Haulet nisu izrazili žaljenje zbog pjesme. Međutim, predstavnik izdavačke kuće XL Ričard Rasel priznao je da se predomišljao o pjesmi i osvrnuo se na kontroverzu u svojim memoarima iz 2020, „Liberation Through Hearing“.

„Da li je to umjetnost? Da, otprilike, a velik dio umjetnosti nije ugodan“, napisao je i pitao da li je neka žena ikada bila zlostavljana zbog The Prodigyja? Moj osjećaj je da nije. Ali, kako mogu biti siguran? Dakle, žalim li što sam izdao singl na XL-u s naslovom ‘Smack My Bitch Up’? Ne. Ali sumnjam da bih to ponovio.“,

Bonus video: