Bend Radiohead ponovo na okupu?

“Postoji nešto posebno u tom odnosu, kako u kreativnom smislu tako i privatnom. Zapravo, ne možemo nigdje pobjeći od njega”

1745 pregleda 0 komentar(a)
ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Filip Selvej nagovijestio je da će Radiohead “vratiti se otprilike do tačke ponovnog okupljanja”, piše NME Magazin.

Posljednji album Radiohead “A Moon Shaped Pool” izašao je 2016. godine. Neki obožavaoci benda ne vjeruju u mogućnost njihovog ponovnog objedinjavanja zbog sporedne muzičke grupe Toma Jorka i Džonija Grinvuda koja se zove “The Smile”, u sklopu koje će naredne godine izdati album “Wall Of Eyes” i krenuti na turneju po Velikoj Britaniji i zemljama Evropske unije.

Bubnjar benda Filip Selvej je na šou “Crow Hill Company” uživo izjavio: “Imali smo malu pauzu na trenutak; posljednji naš nastup je bio 2018. godine, ali uskoro ćemo se vratiti. Postoji nešto posebno u tom odnosu, kako u kreativnom smislu tako i privatnom. Zapravo, ne možemo nigdje pobjeći od njega”.

Nastavio je: “Svi se vraćamo u stanje da želimo da vratimo bend. Imali smo malu pauzu, to je to. Sada osjećamo da možemo ponovo da uđemo u te vode i istražimo gdje sve možemo dospjeti sa ovim bendom.”

Ovo nije prvi put da je Selvej nagovijestio ponovno okupljanje benda. Ranije iste godine, bubnjar Filip Selvej rekao je da će uskoro da se okupi sa drugim članovima benda kako bi pokrenuli svoj novi plan. Rekao je za Prog Magazine: “Stalno razgovaramo o različitim stvarima. Međutim, što se tiče zajedničkih projekata, na sigurnom smo putu ka tome da ih nastavimo, nakon albuma “Kid A Mnesia” i “Amnesiac”. Pričamo o tome, iako trenutno svako ima svoje lične projekte.”

“Nakon što se pandemija dogodila, stalno smo težili tome da odstupimo od Radiohead-a, kako bi svako mogao da se bavi drugim stvarima. Međutim, to znači da su ti drugi projekti na neki način počeli već da rastu, tako da ostavljamo vremena za njih da dospiju tamo gdje treba i ostvare se. Ali da, uskoro ćemo se okupiti i u idućih nekoliko godina biće tu nešto, na ovaj ili onaj način.”

Ranije ove godine, o trenutnom statusu Radiohead-a Selvej je rekao za “NME” magazin: “Okupili smo se kako bi razgovarali o budućim planovima, ali u bliskoj budućnosti svi imamo druge projekte koje bismo svi željeli da vidimo kako se ostvaruju. Postoji zajednička želja za stvaranjem muzike u nekom obliku zajedništva nas petorice. Svi jako cijenimo taj muzički odnos koji traje već 38 godina. To nam je i dalje jako važno.”

Dodao je: “Ne možemo ništa znati o tome ka čemu ovo sve vodi dok se ne okupimo svi zajedno u jednoj prostoriji. Još ništa nije jasno dok ne uđemo u tu priču poprilično duboko. Kratak odgovor je: ‘sve će biti potvrđeno’”.

“Ovdje se radi o pronalaženju tog scenarija gdje je grupa muzičara sva u mislima i puca iz svih cilindara. To je moj scenario iz snova – biti na tom mjestu. To je moja jedina težnja.”

Među ostalim vijestima, poznato je da je jedna od pjesama Radiohead-a korišćena kao muzika za šestu sezonu serije “The Crown”.

Bonus video: