Nastupi u klubovima povratak korijenima

Frontmen benda Vatra Ivan Dečak ističe da se raduju večerašnjem koncertu u Podgorici u sklopu promocije autorske scene u organizaciji NVO MAK

2450 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nina Celio-Cega
Foto: Nina Celio-Cega

Bend Vatra uvijek je rado viđen u Crnoj Gori. Od pjesme “Tango” koja im je otvorila vrata regiona, sve češće nastupaju van granica Hrvatske. Ljubav prema našoj zemlji dodatno su potvrdili prije nekolike godine kada su sa crnogorskim sastavom NeonoeN snimili duetsku pjesmu “Daleko odavde”. Tu, kao i mnoge druge duete poput onaj sa Masimom Savićem “Nama se nikud ne žuri”, Božom Vrećom “Rum na usnama”, Damirom Urbanom “Tremolo”, ali i mnoge druge hitove iz dvije i po decenije duge karijere benda Vatra imaće priliku da čuje publika u Podgorici večeras u sklopu promocije autorske scene koju maksimalno promoviše NVO MAK.

Frontmen benda Ivan Dečak ne krije da jedva čeka da se vidi sa starim i upozna neke nove ljubitelje muzike Vatre, te da je ovaj koncert kao najava upravo jubileja 25 godina karijere koji će slaviti tokom naredne godine.

Ivane, već ste nekoliko puta imali priliku da nastupate u Podgorici i na festivalima, KIC-u Budo Tomović, Trgu, ali i u klubovima. Kakve utiske nosite iz glavnog grada Crne Gore?

Upravo tako imali smo tu čast i zadovoljstvo nastupiti na raznim mjestima u Podgorici, a tako će biti i ovoga puta, jer dolazimo u, za nas novi prostor. Riječ je o Hacienadi La Paz. Sam koncert dio je Nikšićko Rocks Livea, ulaz je slobodan, pa vjerujem da će biti jednako dobar kao i svi dosadašnji koncerti u Podgorici, a čemu je zasigurno velikim dijelom doprinijela upravo odlična crnogorska publika.

Razlikuje li se repertoar kad svirate u klubovima u odnosu na to kad svirate na trgovima i festivalima?

Nezavisno od prostora u kojima nastupamo uvijek dajemo svoj maksimum, a ništa manje ne očekujemo od publike. Kako dolazimo uoči naše slavljeničke (2024. slavimo 25. rođendan Vatre), sviraćemo svojevrstan Best Off uz nekoliko pjesama koje sam radio za mog dragog prijatelja Massima Savića (“Mali krug”, “Nama se nikud ne žuri”), ali i poneku njegovu numeru, upravo njemu u čast.

Upravo mnogi izvođači vole klubove zbog toga što je publika bliže. No, da li i kod Vatre stvara osjećaj bliskosti kad svirate u klubovima?

Apsolutno! Nastupi u klubovima su svojevrstan povratak korijenima. Vatra je osnovana u jedinom rock klubu koji je postojao u našoj rodnoj Virovitici, a koji kao većina rock klubova u Hrvatskoj više ne postoji, tako da nam ovakvi prostori uvijek bude neke drage uspomene.

Mnogi će reći da na trgovima i festivalima bude i slučajne publike koja je tu zbog ambijenta, drugog izvođača. Kao neko ko iza sebe ima 25 godina uspješne karijere smatrate li da su koncerti u salama oni koji najbolje pokazuju koliko imate publike?

U današnje vrijeme teško je precizirati određenu publiku. Imam osjećaj da uz laku dostupnost muzike, kao i svega ostalog putem Interneta, ista ta publika istovremeno odabira od svega po malo.

Vaš koncert je u sklopu promocije autorske scene. Kao neko ko nije svirao obrade, već direktno počeo sa autorskim pjesmama, jeste li prije 25 godina odabrali teži put? Jeste li se ikad pokajali zbog toga?

Ne znam je li to bio teži ili lakši put, ali apsolutno znam da je naš i stojimo iza njega. Kada bismo mogli sve ovo da ponovimo, opet bismo napravili isto.

Danas, kad imate dvije i po decenije kilometraže iza sebe, kako bi opisao posao muzičara s obzirom na to da imaš iskustva i kad je sport u pitanju? Šta je lakše?

Ako želiš raditi ozbiljno, onda zasigurno nijedan posao nije lagan, baš naprotiv teško je, ali upravo zbog toga su i interesantni.

Kad ovako nastupate po klubovima jeste li spremni da nastup produžite ukoliko postoji zahtjev publike ili pak ispunjavate muzičke želje ili se strogo držite sastavljene set liste?

Nismo od onih izvođača koji ispunjavaju muzičke želje. Smatram da koncert treba imati svoj koncept, pa su mi jednako bitni uvod, zaplet i rasplet radnje.

Brojni koncerti su tokom ove dvije i po decenije iza vas. Koje ćete svirke u klubovima pamtiti?

Teško se odlučiti za samo neke od njih. Najviše volim reći da se veselim svakom sljedećem koncertu, pa u tom kontekstu jedva čekam petak i dolazak u Haciendu La Paz u Podgorici, gdje očekujem vidjeti neke drage ljude i upoznati mnoštvo novih.

Bonus video: