Frenkie za "Vijesti": Smekšao sam jer me kući čekaju dva anđela

“Od mojih početaka, kada sam bio dosta energičniji i galamio, bio eksplicitniji i radikalniji, danas su pjesme dosta drugačije, a taj put sazrijevanja i odrastanja se primijeti. To je logični da svaki čovjek, muzičar, umjetnik... prolazi kroz proces sazrijevanja"
1066 pregleda 0 komentar(a)
frenkie, Foto: Privatna arhiva
frenkie, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.08.2017. 19:47h

Bosanskohercegovački reper Adnan Hamidović, širom regiona poznat kao Frenkie, nedavno je iznenadio kako svoje dugogodišnje fanove, tako i saradnike, i to sa numerom “Malkice” kojom se predstavio u potpuno drugačijem svjetlu.

Poznat po oštrim rimama i pjesmama u kojima se, karakteristično za repere, ne libi da opsuje, ovoga puta je snimio numeru i spot “Malikce” posvećenu njegovim ćerkama, bliznakinjama. Tim povodom, u razgovoru za “Vijesti” Frenkie je pričao o inspiraciji za pomenutu numeru, tome koliko je roditeljstvo uticalo na njegovu karijeru, ali i planovima za novi album.

“Režiju i montažu za spot 'Malkice' potpisuje Adnan Huremović iz Kreativluk ekipe iz Tuzle sa kojom smo realizovali sad već drugi spot, jer sam i prethodni za 'Viša srednja klasa' takođe radio sa njim, pa smo se uvezali. Sve na prvom spotu je bilo fantastično i onda smo odlučili da sa njim snimim i spot za 'Malkice'”, kaže on i dodaje da je lokacija novog spota Tuzla.

“Za snimanje spota smo koristili nekoliko lokacija, osim jednog dijela koji je u mojoj vikendici, gdje smo otišli sa mojim društvom i prijateljima. Organizovali smo veliko druženje, jer smo htjeli da prikažemo jedan srećan dan i to druženje koje bi trebalo da predstavlja dio teksta u kojem kažem da proslavljam što sam postao otac”, pojasnio je on.

Frenkie dalje objašnjava da se ideja o pjesmi posvećenoj njegovim ćerkama nije javila čim je postao otac, već vremenom, tokom otkrivanja čari roditeljstva.

“Došlo je s vremenom, sasvim prirodno, jer se ja u muzici često bavim aktuelnim temama, kako kod mene, tako i u društvu. Sasvim je logično i prirodno došlo da opišem očinsko iskustvo. Zapravo krenuo sam u pjesmi da opisujem taj dan kada sam postao otac i to je ta prva strofa u kojoj ja čekam u hodniku bolnice, nervozan, dok u drugoj strofi izražavam emocije prema svojoj djeci”, nastavlja reper i dodaje da je tekst pisao i nekoliko mjeseci.

“Malo napišem, pa ostavim, pa mi se nešto novo desi što me inspiriše, kroz druženje sa djecom ili slušanje neke slične pjesme ili pročitam neki članak. Bio je to duži proces”, priznaje on, slažući se da je ozbiljnija numera zahtijevala i ozbiljniji pristup.

“Čak su se i moji prijatelji iznenadili, Kontra koji pjeva refren, kada je podijelio pjesmu je napisao: 'Frenkie kakvog do sada niste čuli', to je najbolji opis. Moja nova strana, jer nisam poznat po tome da u pjesmama, a i intervjuima pričam o privatnom životu”, tvrdi Frenkie, koji otkriva da je promijenio stav, jer je želio da podijeli sa drugima svoje iskustvo.

Samim tim što je tema numere roditeljstvo, Frenkie koji je poznat po oštrom i grubom glasu, ali i takvim rimama, ovoga puta je pokazao da može repovati i nježnije.

“Naravno, mislim da prostim riječima u takvim temama nema mjesta. Potrudio sam se da ovo bude poetično, iako ja nisam pisac, već muzičar, ali mislim da mi je ovo do sada najdraži tekst do sada u karijeri”, kaže on i ističe da “svi vremenom odrastu, te da se to osjeća kroz muziku”.

“Od mojih početaka, kada sam bio dosta energičniji i galamio, bio eksplicitniji i radikalniji, danas su pjesme dosta drugačije, a taj put sazrijevanja i odrastanja se primijeti. To je logični da svaki čovjek, muzičar, umjetnik... prolazi kroz proces sazrijevanja, da na neke stvari kasnije gleda drugačije, pa čak i promijeni mišljenje”, smatra on uz opasku da su tokom njegove karijere fanovi mogl da čuju “više Frenkieja”.

Upravo ćerke kojima je promijenio numeru, najviše su uticale na promjene, ne samo na privatnom, već i na poslovnom planu.

“Sa bliznakinjama dolazi dupla odgovornost, upoznao sam sebe i otkrio neku novu stranu sebe kroz očinstvo i cijelo to iskustvo, što se reflektovalo i na druge stvari. Puno sam odgovorniji. Prije smo bili samo supruga i ja, pa smo se uvijek lako snalazili i bili opušteni i spontani, a sada svemu pristupam mnogo profesionalnije. Smekšao sam dosta, a ko ne bi kada kući ima dva anđela”, poručuje reper iz BiH.

Ipak, Frenkie nije u potpunosti odustao od svog prvobitnog stila, što su ljubitelji exYu hip hopa mogli da čuju u numeri “Daj ga na gas” koju je u okviru Tuborg Beats projekta snimio sa Đorđem Miljenovićem i Who See klapom.

“Neće biti novih numera u okviru tog projekta, ali će možda biti još nastupa, na čemu trenutno radimo. Koncerti nam teku baš dobro, imali smo prošlog vikenda jedan u Tuzli, bilo je dvije, tri hiljade ljudi, nastupali smo u Beogradu, Podgorici, Nišu... sve je super prošlo, bilo je fenomenalno i mi smo zadovoljni, a i Tuborg pa sad pokušavamo da ugovorimo još nekoliko nastupa”, osvrnuo se on na taj projekat.

U međuvremenu, bosanskohercegovački reper radi sa kolegama Kontrom i Indigom na novom albumu, a bio je raspoložen da otkrije i kada će biti finaliziran.

“Plan je da u septembru uđemo u studio i radimo nastavak 'Putanje', a plan je da album objavimo što prije, možda prije Nove godine”, obećao je on, dodajući da fanovi uskoro mogu očekivati i novi spot.

“Daj ga na gas” je prava Who See i Frenkie pjesma

Frenkie se slaže sa čestom izjavom Dedduha i Noyza da saradnje repera iz regiona često nastanu tokom druženja u studiju, sasvim spontano, ali ističe da ništa teže nije ni kada su angažovani i tačno znaju šta treba da snime, kao što je to bio slučaj za “Daj ga na gas”.

“Možda nekada bude čak i lakše kada imaš zadatak, odnosno uticaj i smjernice, znaš tačno kako i šta, pa ne lutaš previše, već odmah kreneš u tom smjeru. Ova saradnja je tekla sasvim prirodno, sa njima se znam dosta dugo, viđali smo se na raznim festivalima, družili često, super se razumijemo, smatram ih dobrim prijateljima i cijenim ih kao muzičare, fan sam Who Seeja od njihove prve pjesme”, prisjetio se on.

“Kad smo počelo da radimo, prvo smo dobili instrumental od Sky Wikluha, pa sam odmah počeo da pišem tekst. Iskreno, bio sam malo i iznenađen koliku smo slobodu dobili, jer nam nikada nisu rekli, nemojte ovo, ublažite... Tako da smo napravili pjesmu kakvu bismo snimili i za moj album ili njihov. Ni u jednom trenutku nas nisu uslovljavali, zapravo je ovo prava Frenkie i Who See pjesma, možda bi samo na mom albumu imala koju strofu više”, tvrdi Frenkie.

Ćerka nije bila za to da se spot objavi

Upravo zbog toga što je nova numera drugačija i nježnija od ranijih, “Malkice” je jedna od rijetkih hip hop numera koju mogu slušati i djeca svih uzrasta, a s obzirom na to da je posvećena Frenkievim ćerkama, reper je otkrio kakva je bila njihova reakcija kada su je čule.

“Poslušale su je čim smo je snimili, prije snimanja spota. I nisu previše registrovale, a ni shvatile da je pjesma za njih, ali kada su vidjele spot, koji sam im pustio nekoliko puta zaredom, jedna od njih je čak bila protiv da se to objavi, jer je htjela da to ne mogu svi da vide, nego da možemo samo mi da gledamo”, otkriva Frenkie uz smijeh.

“Male su još, pa ne razumiju, ali kada odrastu mislim da će im biti drago”, priznao je on.