10 najboljih pjesama Elvisa Prislija

Proslavivši se sredinom 1950-ih, Elvis je pokrenuo muzičku revoluciju svojim karizmatičnim pojavljivanjem na sceni, posebnim glasom i fuzijom različitih muzičkih stilova

1904 pregleda 3 komentar(a)
Elvis Prisli (arhiva), Foto: Printscreen youtube
Elvis Prisli (arhiva), Foto: Printscreen youtube

Elvisa Prislija su najčešće zvali "kraljem rokenrola", bio je kulturna ikona i jedna od najznačajnijih figura u istoriji popularne muzike. Rođen 8. januara 1935. godine u Tupelu, Misisipi, Prislijev uticaj dotakao je muzičke žanrove, uključujući rok, kantri, crkvenu muziku i ritam i bluz.

Proslavivši se sredinom 1950-ih, Elvis je pokrenuo muzičku revoluciju svojim karizmatičnim pojavljivanjem na sceni, posebnim glasom i fuzijom različitih muzičkih stilova. Njegovi energični nastupi, u kombinaciji sa otarasitim pokretima i buntovničkim imidžom, označili su pomak od muzičkih normi tog vremena. Hitovi poput “Heartbreak Hotel”, “Hound Dog” i “Jailhouse Rock” doveli su ga do neviđene slave.

Elvisov uticaj nije bio ograničen samo muzikom; takođe je ostavio značajan uticaj na kinematografiji, glumeći u nizu uspješnih filmova tokom 1960-ih. Uprkos izazovima u njegovom privatnom životu, uključujući vojnu službu, njegov kulturni značaj je trajao.

Prislijeva zaostavština ovjekovječena je kroz njegovu kompleksnu diskografiju, njegov uticaj na sljedeće generacije muzičara i njegovu trajnu popularnost. Njegova prerana smrt 16. avgusta 1977. godine, kada je imao 42 godine, samo je hranila mitove koji su kružili oko čovjeka koji je zauvijek promijenio sudbinu popularne muzike. Doprinos Elvisa Prislija i dalje je vidljiv, što mu osigurava mjesto prave legende u istoriji muzike.

1. “Can't Help Falling In Love”

“Can't Help Falling In Love” – vanvremenski je klasik Elvisa Prislija, koji decenijama osvaja publiku. Nježna melodija i iskren tekst čine ovu pjesmu jednom od Prislijevih najpopularnijih pjesama. “Singersroom magazine”je čak istražio više!

Žanr: Pop. Datum objavljivanja pjesme: 1. oktobar 1961. godine. Album: “Blue Hawaii”. Autor(i): Hugo Pereti, Luiđi Kritor i Džordž Dejvid Vajs. Trajanje pjesme: 3:01.

Snaga pjesme da izazove snažne emocije je ono što je izdvaja. Prislijev glatki vokal i iskrena poruka doprinose tome da je slušaocima teško da odole poruci pjesme o bezuslovnoj ljubavi. Postao je ikona romantike u popularnoj muzici.

“Can't Help Falling In Love” takođe je ostavila trag u popularnoj kulturi. Prikazana je u filmovima, reklamama i televizijskim emisijama. Njenu beskrajnu privlačnost vole slušaoci svi uzrasta! U ovoj pjesmi mogu da osjete ljepotu ljubavi koja je istovremeno neodoljiva i vječna.

2. “Suspicious Minds”

Pjesma “Suspicious Minds” bila je značajna prekretnica u karijeri Elvisa Prislija. Ova pjesma je bila hit broj jedan za sedam godina njegove karijere i nakon jednog perioda neuspjeha! Ona je revitalizirala popularnost i donijela mu titulu kralja rokenrola.

Zašto je to imalo takav uticaj? Osim zarazne melodije, pjesma istražuje teme nepovjerenja i neizvjesnosti u vezama. Elvisov strastven vokal dao je pjesmi emocionalnu dubinu koja je odjeknula među slušaocima.

3.“Jailhouse Rock”

“Jailhouse Rock” jedna je od najpoznatijih pjesama Elvisa Prislija. Odlična je svojim rokenrol tempom i nezaboravnim tekstom. Zanimljivo je to što je ova pjesma inspirisana pričom iz stvarnog života. Džeri Lejber, autor pjesme, čuo je o zatvorenicima koji su osnovali bend u zidovima popravne ustanove.

Ova pjesma je posebna po svojoj plesnoj sekvenci koja se pojavljuje u filmu. Ova scena postala je odlučujući trenutak u Elvisovoj karijeri, pokazujući njegovu karizmu i prisutnost na sceni.

4. “Hound Dog”

Kultni hit iz 1956. godine, “Hound Dog”, Elvisa Prislija klasično je rokenrol djelo sa nezaboravnim zvukom i buntovničkim stihovima. Njegovih 2:16 minuta “rokabili” stila prikazuje njegovu istinsku energiju. Poslušajte njegov snažan vokal i zarazan ritam koji vas tjera na ples.

5. “Heartbreak Hotel”

“Heartbreak Hotel” Elvisa Prislija je legendarna pjesma. U njoj je pomiješan bluz i “rokabili”, što ga čini jedinstvenim. Objavljena 27. januara 1956. godine, ova pjesma je bila na vrhu Bilbordove liste njaboljih pjesama tokom sedam nedjelja, nakon čega je Elvis postao zvijezda širom svijeta.

Duševni tekstovi i melanholična melodija znaju kako da dirnu srca slušaoca. Pjesma priča o usamljenosti i očaju. Moćan vokal i tužna melodija stvaraju zadivljujuće iskustvo za slušaoce.

Legenda kaže da je ova pjesma inspirisana jednim novinskim člankom o čovjeku koji je skočio kroz hotelski prozor. Tomi Derden i Mej Boren Akston napisali su o tome kako bi uhvatili tu istinsku emociju bola u srcu.

6. “All Shook Up”

Veliki hit Elvisa Prislija “All Shook Up” zauzima 6. mjesto na ovoj listi najboljih pjesama! Ova energična, zarazna melodija pokazuje njegov izvanredan vokalni raspon i nastup na sceni.

Pjesma “All Shook Up” je ostavila veliki uticaj na popularnu kulturu. Brzo je skočila na vrhove top listi, učvrstivši Prislijev status pionira muzičke industrije.

Izraz koji je inspirisao pjesmu došao je iz razgovora između tekstopisca Otisa Blekvela i njegovog klaviriste. Blekvel je ovu frazu brzo pretvorio u senzacionalnu rokenrol himnu, a od tada se čvrsto povezuje sa Elvisom Prislijem.

7. “Burning Love”

“Burning Love” klasična je pjesma Elvisa Prislija koja zna kako da zapali srca slušaoca svojim snažnim tekstovima i energičnim melodijama.

Pjesma “Burning Love” ističe se svojom jedinstvenom fuzijom žanrova roka i “rokabilija”, prikazujući Prislijev talenat! Za njega ju je skrojio Denis Linde, te je pjesma postala je veliki hit. Čak i danas ova pjesma ima brojne obožavaoce širom svijeta, što je dokaz Prislijeve izvrsnosti.

8. “Love Me Tender”

“Love Me Tender”, pravi klasik Elvisa Prislija, osvaja publiku svojim iskrenim stihovima i umirujućom melodijom. To je vanvremenski hit koji zauzima posebno mjesto u srcima obožavaoca Elvisa širom svijeta.

Objavljena 1956. godine, ova pjesma je brzo postala poznata, zauzevši vrh Bilbordove liste najboljih pjesama. Elvisov baršunasti vokal pokazuje njegovu sposobnost prenošenja istinskih emocija kroz muziku.

Spoj kantrija, folka i soft roka stvara jedinstven zvuk koji odjekuje kod slušaoca svih generacija. Stihovi govore nježnu ljubavnu priču koja dira ljudske duše, čineći je nezaboravnom baladom.

Ova je pjesma još uvijek veoma popularna, a njen uticaj na pop kulturu i sposobnost izazivanja emocija čine je pravim remek-djelom.

9. “Don't Be Cruel”

Pjesma “Don't Be Cruel” Elvisa Prislija zauzima posebno mjesto u srcima njegovih obožavaoca širom svijeta. Objavljena 1956. godine, ona prikazuje Prislijev glatki vokal i energičan stil!

“Don't Be Cruel” označila je promjenu u Prislijevoj muzici, kombinujući rokenrol sa ritam i bluzom. Slušaoci su se povezivali sa njegovom melodijom i tekstom godinama, čineći ga velikim hitom! Pjesma je takođe otkrila Prislijevu harizmu i drugačiji vokal.

10. “In The Ghetto”

Prislijeva pjesma “In the Ghetto” uvjerljivo je prava pjesma sa dušom. Očarava slušaoce svojim istinskim emocijama i snažnim pripovijedanjem. Kultna pjesma naglašava surovu stvarnost siromašnih četvrti. Baca svjetlo na društvenu nejednakost i borbe sa kojima se suočavaju pojedinci u nepovoljnom položaju.

Neodoljiv tekst i dirljiva melodija oslikavaju živopisnu sliku beznadežde. Prislijev izvanredan vokalni raspon prenosi iskrene emocije, izazivajući empatiju kod publike. Bavi se društvenim pitanjima koja su i danas aktualna. Tmuran ton nadopunjuju duševni instrumentali, stvarajući melanholično muzičko iskustvo.

Po objavljivanju 1969. godine, pjesma je odmah postala hit. Duboko je odjeknula među Prislijevim fanovima i novim slušaocima. I dalje dobija široko priznanje zbog teksta koji potiče slušaoce na razmišljanje i sposobnosti da rasvijetli marginalizovane zajednice.

Pjesma je označila značajan odmak od Prislijevog tipičnog rookenrol stila. Pokazao je svoju svestranost kao umjetnik i takođe učvrstio svoj status društveno osviještenog muzičara. Mek Dejvis napisao je pjesmu nakon što je svjedočio novinskom izvještaju o mladiću ubijenom u incidentu povezanom sa bandom. Prislijeva moćna interpretacija rezultirala je vanvremenskim remek-djelom.

Bonus video: