Ne treba da postoje rodna ograničenja

Duo Bizarr koji čine Nada Vojinović i Andrea Siništaj Frkica polako grade svoj put ka vrhu DJ scene

4512 pregleda 0 komentar(a)
Duo Bizarr, Foto: Igor Đurović
Duo Bizarr, Foto: Igor Đurović

Mnogima imena Nada Vojinović i Andrea Siništaj Frkica ne zvuče poznato, ali kada se kaže Duo Bizarr ljubitelji elektronske muzike upoznati su da je riječ o dvojcu koji polako, ali sigurno osvaja scenu. Sjajna energija i atraktivan muzički izbor ne ostvalja nikoga ravnodušnim, te je i to jedan od razloga što gotovo nijedna elektronska žurka ne može da prođe bez njih.

Tako će biti i večeras na događaju u “Morrison pabu” gdje će pored dua Bizarr nastupiti i Eva Jo (Ivona Jovičić), Stanco (Stefan Stanković) i Stevan Mandić. Ovaj nastup je dio projekta Meister The Sound koji kroz podcast prenosi priče muzičke scene i noćnog života Crne Gore, dok je navedena ekipa, kao dio novog talasa okosnica ovog projekta.

Većina DJ-eva kada uplovi u te vode odluči se da karijeru gradi solo, međutim Nada i Frkica su odlučile da udruže snage i napravile Duo Bizarr.

“Sve je to nekako išlo prirodno i spontano. Od kako smo se upoznale uplovile smo zajedno u umjetničke vode i dobro se kapirale. Ja sam se prije desetak godina srela sa plejerima i vrćela D’n’B u tadašnjoj Tropikani, nakon toga sam pošla nekim drugim životnim putem. Andrea je kroz odrastanje sa svojom familijom i samostalno uvijek bila okružena muzikom. Pjeva, svira nekoliko instrumenata, piše svoje pjesme...upoznale smo se prije tri godine. Otkrile da dijelimo isti ukus prema muzici i istu želju da se oprobamo u DJ-ingu i uz podršku naših prijatelja smo to i uspjele”, ispričala je Vojinović.

Kod nas nema puno ženskih DJ-eva, te su se i one u početku susretale sa predrasudama.

“Naravno da i u ovom poslu postoje predrasude o sposobnosti žena, kao i u svakom, ali ne dopuštamo da nas to ograničava. Svjesne smo da nam se neka vrata mnogo teže otvaraju jer se kod žena često stavlja akcenat na izgled više nego na tehniku i kvalitet odrađenog posla. No, to je nama samo inspiracija da budemo bolje. Ne dopuštamo da nam neko drugi određuje koliko visoko ciljamo. Nastojimo da se fokusiramo na ono što možemo, a ne na ograničenja koja nam se postavljaju. Voljela bih da u našoj državi postoji podrška i scena za razvijanje rejv kulture koja promoviše zajedništvo, različitosti, ljubav, i slobodu. Ne postoji podrška države za razvijanje ove kulture, a iz dana u dan je sve više organizacija koje se ovime bave, a nikako da se udružimo i uradimo nešto zajedno. Sujeta je nešto što treba da iskorijenimo i da se vratimo pravim vrijednostima rejv kulture. Vjerujem da niko ne voli da ih neko gura iz sopstvene kuće ili stavlja u kalup u koji se nikako ne uklapa. Opcija uvijek ima, ako ne trenutno u našoj državi, naći ćemo ključ koji će otvoriti vrata negdje drugo i ujedno raditi na tome da se svijest našeg društva promijeni”, ispričala je Frkica.

Duo Bizarr
Duo Bizarrfoto: Igor Đurović

Ona ističe da iako su žene okarakterisane kao romantična i nježna bića, nema razlike u zvuku.

“Ko god je imao prilike da nas sluša, zna da su naši setovi energični, po malo i mračni, a nekad senzualni. Romantiku i nježnost ostavljamo za ljubav, a za publiku dobro raspoloženje i još bolju žurku”, napominje Frkica.

“Za nas ne postoje rodne podjele, kako u poslu, tako u oblačenju i u stilu muzike. Mišljenja smo da ne bi trebala da postoje takva ograničenja i da svaka osoba može da radi sve ono što poželi, a da je u skladu sa njihovim afinitetima i talentima. Postalo nam je jasno, u 21. vijeku, da ne postoje stvari koje su samo za muškarce ili samo za žene. Generalizovanje svih žena kao ‘nježniji, slabiji, ljepši pol’ je nešto što je davno trebalo da se iskorijeni sa znanjem da svi imamo i maskulinu i feminine stranu. Tako nas dvije vrlo jako ispoljavamo i jednu i drugu stranu, pa se to i osjeti na sceni. Vjerujem da je to možda i nešto što nas ističe, a ne ukalupljava”, dodaje Vojinović.

Njih dvije sa DJ Staminom pokrenule su projekat Ecstatic Move, koji promoviše žensku ekipu u DJ-ongu.

“Osim predrasuda od kojih sve potiče, suočavamo se sa istim izazovima kao i ostali DJ-evi. Učenje produciranja je dugotrajan process, pronalaženje zvuka koji nam odgovara, selekcija muzike, usavršavanje tehnike itd. Ecstatic move baš radi ono što smo u prethodnom pitanju rekle. Obgrljuje i femininost i maskulinost i predstavlja ih kao jedno. Pokret je nastao upravo iz razloga što nije bilo dovoljno prostora za DJ-ice da se pokažu i razvijaju. Ecstatic Move je tu nas osnažuje i podsjeti da ne odustajemo od naših želja zbog bilo kakvih predrasuda”, tvrdi Nada.

Njih dvije imale su da puštaju muziku na mnogim događajima, te ističu da publika odlično reaguje na dvije žene za miks pultom.

“Nismo o tome razmišljale, barem iz perspektive kako to izgleda kad mi tek stanemo za pultom. Pretpostavljam da nije nešto sa čim se često srijeću, ali nadam se da će nas sve više biti. Što se tiče reakcije kad krenemo da puštamo, to je onda čista energija, volimo da se povežemo sa publikom i da odgovorimo muzikom na njihovu energiju. Prelijep je taj odnos, kao da vodimo razgovor kroz muziku”, objašnjava Frkica.

No, nije samo Ecstatic Move projekat u koji su uključene. Vrata se, kako kažu, otvaraju mladim producentima i kroz druge projekte.

“Mi smo izuzetno zahvalne za sve ljude i organizacije koje su nam od starta otvorile vrata i pogurale nas u ove vode. Dvorište, Ecstatic Move kao i naše bliske prijatelje iz svijeta DJ-inga. Posebno bih istakla Jagermeister koji je mnogo više od puke firme ili samo brenda. Rekla bih da je i jedina te branše koja značajno doprinosi godinama unazad, razvoju kulturno-umjetničke scene Crne Gore. S obzirom na to da sam multimedijalna umjetnica, veliki broj podrška za svoje projekte sam upravo od njih dobila i imala čast da zajedno sa njima kreiramo sjajne momente kroz projekat ‘Best Nights’. I sada su prepoznali taj nedostatak podrške u razvoju mladih koji se bave DJ-ingom i produkcijom i zajedno sa Higher Sensom pokrenuli projekat u vidu podcasta ‘Meister The Sound’ koji nam donosi razne teme iz muzičke scene Crne Gore kroz razgovore sa mnogim muzičarima/kama i poznavaocima iste. Nas dvije zajedno sa Eve.Jo, Stanco i Stevanom Mandićem prolazimo kroz procese produciranja i jedva čekamo da vam na kraju projekta pokažemo novitete. A večeras od 21 sat se ‘MEISTER THE SOUND’ ekipa okuplja u “Morrison pubu” da zajedno kreiramo najbolje noći sa Jagermeisterom”, zaključuje Vojinović.

Bonus video: